Hoppa till innehåll

Första artisterna klara för Rosendal Garden Party 2023

The War on Drugs
Joakim Almén

Adam Granduciels The War On Drugs verkar inte kunna få nog av Sverige. 2023 kommer de hit igen.

Det brukar sägas att Bruce Springsteen älskar att spela i Sverige. Men frågan är om hans andliga arvtagare Adam Granduciel älskar att giga i Sverige lite, lite mer än sin amerikanska gitarrocksbroder. När Granduciels omåttligt populära Philadelphia-orkester The War On Drugs var i Sverige i våras spelade bandet inför ett fullsmetat Annexet två kvällar på raken. Den vanligtvis ganska reserverade Adam Granduciel skuttade runt på scen på ett strålande humör när han, iförd en bandana, drog skämt på skämt om svenska tennisspelare och berättade hur mycket han älskar att spela i Sverige.

The War On Drugs spelar på Rosendal Garden Party i Stockholm i juni 2023. Foto: Jimmy Fontaine

Så, här kommer goda nyheter både för Musiksverige och för The War On Drugs: det vankas en ny spelning i Sverige 2023. I försomras debuterade den nya festivalen Rosendal Garden Party när man under bästa väderförutsättningar lockade med artister som The Strokes och Florence + The Machine högst upp på Djurgården i Stockholm.

Hyllade svenska bandet Amason spelar på Rosendal Garden Party 2023. Foto: Märta Thisner

2023 återvänder festivalen med The War On Drugs som det första, stora, bokade dragplåstret. Utöver The War On Drugs är svenska Amason bokade samt den franska punkpoeten Jehnny Beth, känd som frontfigur i NME-älsklingarna Savages.

”The War On Drugs avancerar för varje år som går. De har rört sig från undergroundscenen till att bli ett av världens största och mest hyllade rockband. I sommar sammanstrålar de med en av Sveriges sanna kronjuveler – Amason – och den franska rockfavoriten Jehnny Beth. Det blir en fantastiskt bra dag”, säger Johanna Beckman, innehållsansvarig för Rosendal Garden Party.

2022 års debutfestival hyllades av besökare såväl som musikkritiker – och inför nästa år lovar arrangörerna att spänna bågen ytterligare.

”I somras arrangerade vi det evenemang som vi själva vill gå på – grymma artister, god mat och ett tempo som gör att man fortfarande verkligen hinner umgås med sina vänner. Att få vara i nuet och känna den där friheten och förväntan som bara finns precis i början av sommaren. Vi ville skapa en oas mitt i Stockholm. Och det gjorde vi”, säger Johanna Beckman och fortsätter.

”Samtidigt såg vi saker på platsen som vi vill utveckla och göra ännu bättre. Vi kollar just nu på nya spännande matkoncept och ser över hur konsten kan bli en ännu större del av upplevelsen. Rosendal Garden Party 2022 var bara början. Prologen. Grunden, energin och den supersköna, avslappnade känslan är fortfarande den samma. Men i år tänker vi förfina allt.”

Rosendal Garden Party arrangeras på Djurgården 9–10 juni 2023. Hittills släppta artister är amerikanska The War On Drugs, svenska Amason och franska Jehnny Beth. Inom kort kommer fler artister och nyheter att presenteras.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.