Hoppa till innehåll

7 svenska festivalfavoriter du inte får missa i sommar

Ebbot Lundberg i Soundtrack of Our Lives.
Joakim Almén & Tom Cehlin Magnusson

Lollapalooza, Way Out West och sen då…? Jodå, det finns ett gäng festivaler till värda att lägga sommarens nöjespengar på. Här är Cafés guide till Sommarsveriges trevligaste festivaler 2023.

Rosendal Garden Party

När: 9–11 juni
Var: Djurgården, Stockholm

Foto: Press

Förra årets trevligaste festivaltillskott är tillbaka och spänner bågen ännu hårdare än ifjol. Tanken var att Djurgårdsfestivalen skulle växa till en fyrdagarsfestival och pågå mellan torsdag och söndag. Men efter ett par sena avbokningar – däribland huvudakten Stormzy – tvingades man i sista stund fimpa torsdagen. Trots oflytet levererar man ett solitt kurerat festivalprogram med tydliga musikaliska inriktningar för de olika dagarna: Föredrar du gitarrer? Bocka av War on Drugs på fredagen. Elektronisk musik? Kolla in Aphex Twin och Fever Ray på lördagen. Bonus: Thåström stänger festivalen på söndagen. Som ett mindre och mysigare Lollapalooza för 30-plussare.

Missa inte: Aphex Twin. Tidigare i år syntes Aphex Twins klassiska 90-talslogotyp lysa i neongrön laserskrift över skyn i huvudstaden. Det är ungefär på den superhjälteliknande nivån som bokningen av den mytomspunne Richard D. James är. Som Aphex Twin har sedan början av 90-talet släppt musik som är sin egen genre, någonstans mellan ambient, techno och jungle, och på sin egen nivå: Aphex Twin har flera gånger kallats för den elektroniska musikens Mozart. (Tom)

Aphex Twin spelar på lördagen 10 juni på Rosendal Garden Party. Foto: Getty Images

Lollapalooza

När: 29 juni–1 juli
Var: Gärdet, Stockholm

Den ambulerande jättefestivalen fortsätter att växa publikmässigt för varje år den lägger till på Gärdet i Stockholm. I år lockar festivalens Gott & blandat-påse med internationella jättenamn som Travis Scott, Lizzo och NME-älsklingarna The 1975. Precis som tidigare blandar Stockholmsupplagan av ”Lolla” in svenska streamingfavoriter som Zara Larsson, Victor Leksell och Icona Pop.

Missa inte: Lollapaloozas tutti frutti-bokningar kan få vem som helst att bli yr, men sena nätter lär det bli. Den oantastliga Peggy Gou bjuder på hipp dansmusik från världens alla hörn medan den fryntlige Fatboy Slim kommer få festivalpubliken att dansa som om det vore 1998. (Tom)

Missa icke Peggy Gou på Lollapalooza. Foto: Getty Images

Alive Festival

När: 6–8 juli
Var: Borlänge

Vi är många som har grumliga, men goda, ungdomsminnen från Peace & Love-festivalen. Därför känns det lite extra kul att kunna konstatera att Borlänge återigen har en festival värd att sätta sig på tåget till Dalarna för. Omskrivna rätt in i vedbon-akter som Hooja blandas med Så mycket bättre-favoriterna Miss Li, Thomas Stenström, Moonica Mac och Johnossi.

Missa inte: Sator i Borlänge. Det räcker så. (Joakim)

Way Out West

När: 10–12 augusti
Var: Slottsskogen, Göteborg

Foto: Getty Images

Den här kan du vid det här laget. Way Out West har varit Sveriges bästa festival i över ett decennium och ständigt levererat bokningar av yppersta världsklass. I år hittas tungviktare som Blur och Håkan Hellström tillsammans med handplockade namn som Caroline Polachek, Pusha T och Wizkid. Eller varför inte hajpade Rozi Plain, coola Snail Mail eller hippa italienska discoduon Nu Genea?

Missa inte: The Soundtrack of Our Lives återförening. Noel Gallagher och Jack Black har båda uttryckt sin stora kärlek till det Ebbot Lundberg-ledda Göteborgsbandet. Inte så konstigt kanske – det psykedeliska garagerocksbandet liverykte är vida omtalat. På Way Out West gör man en av blott tre återföreningsspelningar i sommar, deras första tillsammans på tio år. Räkna med att hela Slottsskogen sjunger med till Instant Repeater ‘99. (Joakim)

Ett av Sveriges genom tiderna bästa rockband återförenas på Way Out West. Foto: Getty Images

Hosoi 

När: 11–13 augusti
Var: Slakthusområdet, Stockholm

Sedan i våras har underbara Hosoi blivit en del av Slakthusområdets utbud av barer, restauranger och konsertlokaler. Barens koncept kommer från Tokyo där tanken är att man beställer in ett glas och lyssnar på vinylskivor spelade genom hifi-högtalare från 70-talet som kostar som en bostadsrätt i Midsommarkransen. Sedan förra sommaren har man även utökat till en hel festival som första året blev en succé med finsmakarbokningar som legendariska brasilianska jazzfunkbandet Azymuth och producentgeniet John Carroll Kirby.

Missa inte: Om man skulle göra ett Mount Rushmore över Detroits dansmusikscen så skulle Marcellus Pittmans nuna karvas in i granitväggen tillsammans med namn som Moodymann, Theo Parrish och Omar S. House, techno, jazz, funk – i augusti kommer Hosoi-publiken färdas längs en slingrande väg i Marcellus Pittmans trygga händer, från Kepsgrillen till Belleville. (Tom)

Foto: Getty Images

Vinterviken Sunset Session

När: 18–19 augusti
Var: Vinterviken, Stockholm

Vinterviken Sunset Session är minifestivalen där stämning, atmosfär och alternativ popmusik står i fokus i sann DIY-anda. I en oas belägen mellan Essingeledens brus och Alfred Nobels sprängfabrik hittar du Vintervikens Trädgård. Hit kommer du för att sensommarmysa till band som Boys and Ivy och tugga galler framför Terra.

Missa inte: För några år sedan blåste jag på om att Terra var Sveriges mest underskattade rockband. Det var 100 procent sant då, men 100 procent osant nu. För Terra är inte längre underskattade, nu är göteborgarna ett av Sveriges populäraste indierockband. Vad som är lika sant nu som då är att Terra är galet intensiva och vassa live. (Joakim)

Terra ger en efterlängtad Stockholmsspelning i augusti. Foto: Press

Woodland

När: 1-2 september
Var: Järvsö

Woodland-festivalen återvänder i år på en ny plats och i ett nytt, större format än tidigare. På Torön, mitt i Ljusnan och strax utanför Hälsingepärlan Järvsö, kommer artister som Fricky, Mapei, Sara Parkman och Dina Ögon att spela. Förutom att Järvsö är en fantastiskt vacker plats att förlägga en festival till, vill arrangörerna värna om det lokala: På matfronten är visionen att blanda det lokala hälsingska köket med mer urban mat. Festivalen drivs dessutom bara på batterier.

Missa inte: Kika in om superhajpade Dina Ögon lever upp till all buzz. (Joakim)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.