Hoppa till innehåll

Sparka igång säsongen – 9 fotbollsskor från budget till lyx

Olle Arnell

Är du materiallirare eller är du trygg i att ditt spel håller även med ett par budgetskor?

Fotbollssäsongen är i gång i allra högsta grad men ännu är vi många som inte köpt nya skor för säsongen. Café listar modellerna från de tre största fabrikörerna som maxar din potential.

Vi passade även på att ställa några frågor till Christoffer Lundin på Stadium om vad man ska tänka på när man väjer fotbollsskor.

Vilka råd brukar du ge kunder som kommer in och ska köpa ett par nya fotbollsskor?

– Jag brukar fråga om hur mycket de spelar, på vilket underlag de spelar och om de har smal eller bred fot. Vet man det och en ungefärlig budget brukar man kunna ringa in rätt skor.

Vilka skor är bäst för breda respektive smala fötter?

– Generellt kan man säga att Nike har de allra smalaste modellerna medan Puma är bäst för de som har breda fötter.

Vad frågar ungdomar mest om?

– De vet oftast exakt vad de vill ha – Messis, Pogbas eller Ronaldos skor. Jag upplever att favoritlag/spelare har stor inverkan där jämfört med t ex löparskor där folk är mer intresserade av vikt, egenskaper och passform.

Om man spelar, låt säga i Korpen, och vill ha ett par ”lagom” skor, vilka rekommenderar du då?

– Respektive fabrikat har billigare varianter, s k  knock-off-modeller, av sina dyraste skor. Då får man samma typ av sko men med mer basic material och teknik vad gäller t ex sula, dobbar och materialet skon är tillverkad i.

Till sist, vilka skor säljer bäst?

– Generellt är det värstingskorna som säljer bäst. Allra bäst har Adidas sålt på sistone. Unga personer påverkas mycket av olika färgsläpp så de som släppt flera nya färger på sistone säljer i regel bäst.

Bästa budgetvalen – från 550 – 699 kr

ADIDAS COPA 17.3 FG

Klassiska, koniska dobbar som passar bäst på hårda underlag. En mindre avancerad version av 17.2-modellen i kategorin ”mellan”, men finns även i samma svarta modell som den. 699 kr.

NIKE MERCURIAL VORTEX III FG

Bra pris för ett par nya skor med en färg som sticker ut. Syntetiskt läder och utmärglade skåror på ovansidan för ökad bollkontroll. Vinklade dobbar för bättre frånskjut i ruscherna. Bäst lämpade för kortklippt gräs. 550 kr.

PUMA EVOTOUCH 3 LEATHER AG

Svinsnygg sko som trots priset är gjord av läder. Både runda och vinklade dobbar för bästa möjliga grepp på konstgräs och hårt underlag. 699 kr.

Medelvägen – från 999 – 1 300 kr.

PUMA EVOPOWER VIGOR 2 FG

En knock off-modell på den dyrare versionen VIGOR 1. En sko skapad i japansk mikrofiber för bättre kraft och precision i skotten. Ska ge känslan av att foten har fri rörelse och passar bäst på hårda, naturliga underlag. 1 300 kr.

ADIDAS COPA 17.2 SG

Klassisk modell i ny tappning med hög komfort. Skon är gjord av kalvskinn för en mjukare känsla och har en flexibel platta som rör sig med foten. Skon passar bäst på mjuka underlag. 999 kr.

NIKE PREMIER FG

Helsvart habil fotbollssko för dig som spelar på lagom nivå och vill lägga lagom peng. Dämpande sula och platta som håller nere vikten. Bäst på planer med kortklippt gräs. 1 100 kr.

Proffspjucksen – från 2 400 – 2 999 kr

ADIDAS ACE 17+ PURECONTROL FG

Messi, Pogba och Suárez bär alla Adidas värsting som lagt mycket av krutet på stabilitet och responsiv stötdämpning – ju mer kraft du använder, ju mer får du tillbaka. Ovansidan är knottrad för bättre bollkontroll. 2 999 kr.

PUMA EVOSPEED 17 SL LEATHER FG

Pumas flaggskepp är gjord av supertunt läder, förutom kring hälen där syntet adderats för bättre stabilitet. Som namnet illa döljer har man satsat på en snabb sko som väger lätt och reagerar snabbt på riktningsförändringar. Har du någonsin undrat hur Griezmann kan vara så snabb? Nu vet du. 2 400 kr.

NIKE HYPERVENOM PHANTOM 3 DF FG

Nikes supersko med deras speciella Flyknitteknik har en rad tekniska egenskaper, däribland träffzonen med skumkvadrater som anpassar sig efter tillslagets hårdhet. Den väger bara 196 gram. Bärs av bland andra Kane, De Bruyne och Higuain. 2 900 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.