Hoppa till innehåll

De 10 mest ikoniska fotbollsskorna någonsin – och stjärnorna som bar dem

Fotboll är ingen prylsport men det har inte stoppat fotbollsskor från att uppnå kultstatus. Från Messis Adidas f50 till Rivaldos Mizunos – här är de 10 fotbollsskorna som lämnat starkast avtryck.

10 ikoniska fotbollsskor vi minns

Fotboll må inte vara en prylsport, men för fans och spelare finns det få saker som väcker lika starka ha-begär som just fotbollskor. Nu med sommarens EM runt hörnet ser vi nu tillbaka på några av de populäraste och mest ikoniska fotbollsskorna någonsin – och inte minst stjärnorna som bar dem.

Med allt från stilrena ikoner som burits av alla till mer okända märken älskade av få – vi har här samlat allt under ett tak.

10. Nike Tiempo Legend, 2006

Miroslav Klose håller i ett par fotbollsskor av modellen Nike Tiempo Legend.
Foto: Getty Images

Stjärnorna som bar dem: Andrés Iniesta, Paolo Maldini, Miroslav Klose

Nike Tiempo Legend är kända för sin komfort, känsla och tidlösa design. Sedan Tiempo-serien introducerades på 1980-talet har Legend-varianten burits av storspelare som Andrés Iniesta och Paolo Maldini. 

Tillverkade av högkvalitativt känguruläder är skorna designade för att forma sig efter spelarens fot för att erbjuda både stabilitet och flexibilitet. Kombinationen av elegant design och prestanda har gjort Nike Tiempo Legend till en favorit bland både proffs och entusiaster.

9. Adidas f50, 2004

Lionel Messi håller i ett par fotbollsskor av modellen Adidas f50.
Foto: Getty Images

Stjärnorna som bar dem: Lionel Messi, Arjen Roben, Karim Benzema.

Sedan de lanserades i början av 2000-talet har F50-serien varit i framkant när det gäller teknologi för fotbollsskor, anpassade för spelare som prioriterar lättviktsprestanda. Skorna har en tunn syntetisk ovandel och en lågprofilerad sulplatta för att förbättra acceleration och responsivitet på planen.

Lionel Messi har varit nära förknippad med F50-serien och burit dem under många stora matcher. 

8. Umbro Speciali, 1994

Två par fotbollsskor av modellen Umbro Speciali på en grön gräsmatta.
Foto: Getty Images

Stjärnorna som bar dem: Alan Shearer, Michael Owen, Carlos Valderrama

Umbro har alltid haft en speciell plats i Premier Leauge-älskares hjärtan och det är inte så svårt att förstå varför. Umbro Speciali kanske bara var en svart fotbollssko med en mjuk tunga och en stor logotyp – men den hade karaktär och inte minst hjälpte Umbro Speciali Alan Shearer och Michael Owen spruta in mål. 

They just don’t make them like they used to!

7. Mizuno Wave Cup, 2002

Rivaldo som spelar i fotbollsskorna Mizuno Wave Cup.
Foto: Getty Images

Stjärnorna som bar dem: Rivaldo

Aldrig tidigare har en fotbollssko blivit så sammanflätad med en enda spelare. Rivaldo var Mizuno – och han var också en av världens bästa spelare under fotbolls-VM 2002 i Japan och Sydkorea. De var både klassiska och redo för millennieskiftet med sitt bekväma läder och inslagen av gult – tidlöst och modernt.

6. Nike Tiempo, 1994

Eric Cantona iförd fotbollsskor av modellen Nike Tiempo.
Foto: Getty Images

Stjärnor som bar dem: Eric Cantona , Ronaldo Nazario, Paolo Maldini

Alla älskar faktumet att Swoosh-logotypen endast kostade Nike 35 dollar – ett bevis på att även de bäst designerna underskattas. Men det är inte bara designen i sig som gjort Nike-loggan till en ikon – det amerikanska varumärket har produkter som Tiempo och legendariska spelare som Eric Cantona att tacka för sin starka närvaro inom fotbollen. Med en blandning av tradition och inovation ser den tidlösa modellen lika bra ut nu som då – och den kommer förmodligen alltid att göra det.

5. Puma King, 1996

Diego Maradona iförd fotbollsskor av modellen Puma King.
Foto: Getty Images

Stjärnorna som bar dem: Diego Maradona, Pelé, Johan Cruyff, Lothar Matthäus

Skorna som burits av Pelé under VM 1970 så väl som byggarbetare i svenska korpen. Puma King kommer alltid vara ett självklart val för de fotbollsspelare som vill hålla det enkelt utan strul. Andra noterbara bärare av skon inkluderar Maradona, Cruyff och Lothar Matthäus.

Finns inte mycket mer att säga.

4. Adidas Copa Mundial, 1979

Ett par fotbollsskor av modellen Adidas Copa Mundial på en grön gräsmatta.
Foto: Getty Images

Stjärnor som bar dem: Diego Maradona, Franz Beckenbauer, Zinedine Zidane

Adidas Copa Mundial är en sann klassiker i fotbollsskornas värld, efter att de introducerades på 70- och 80-talet blev de snabbt synonyma med komfort och tillförlitlighet. Copa Mundial har burits av otaliga ikoner och överskridit generationer, den tidlösa designen och universella dragningskraften har gjort Adidas Copa Mundial till en ständig favorit med en cementerad plats i fotbollshistorien.

Alla fotbollsskor härstammar härifrån.

3. Nike Mercurial, 1998

Ett par fotbollsskor av modellen Nike Mercurial på en grön gräsmatta.
Foto: Getty Images

Stjärnor som bar dem: Ronaldo Nazario, Thierry Henry, Pierre-Emerick Aubameyang

Ronaldo tillbringade sommaren 1998 hoppande, galopperande, skjutande och slalomåkande runt Frankrike i dessa fotbollsskor. Nästan som att de var källan till hans krafter – en silverblå enhörning med ett syrligt gult svep som skickats ner från Olympus.

Fotbollsskorna pojkdrömmar är gjorda av.

2. Nike Total 90 III, 2004

Luis Figo och Roberto Carlos som håller i ett par fotbollsskor av modellen Nike Total 90 III.
Foto: Getty Images

Stjärnorna som bar dem: Roberto Carlos, Luis Figo, Wayne Rooney, Ronaldinho, Adriano

Nike Total 90 III introducerades i början av 2000-talet och var designade med precision och kraft i åtanke. De må ha synts på Figo, Rooney, Roberto Carlos och många fler – men platsen där de uppnådde kultstatus var de engelska skolgårdarna strax efter millenieskiftet.

Det var med en skinkmacka i ena handen, en Sony Ericsson i den andra och Nike Total 90 III på fötterna som parallellklass-clasicos blev avgjorda.

1. Adidas Predator Mania, 2002

Stjärnorna som bar dem: David Beckham, Zinedine Zidane, Alessandro Del Piero, Raul, Rui Costa, Michael Ballack, Patrick Vieira, Steven Gerrard, Xavi, Harry Kewell, Javier Saviola, Ashley Cole och många fler.

Predator var obestridligt coola redan innan Mania kom ut 2002 (så coola att till och med en rugbyspelare började använda dem). 

Det fanns en sorts Feng Shui i Mania som inte setts i en fotbollssko tidigare – tungan, snörena och de vita greppdynorna samverkade i harmoni. Den svarta, röda och vita färgkombinationen var redan ett kännetecken för Predator, men färgerna hade aldrig sett så här eleganta ut. 

Men inte minst var det stjärnorna som bar Mania som gjorde skon till en ikon och mycket mer än bara snören och läder.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.