Hoppa till innehåll

Fråga foodien: ”Kan banan någonsin göra mat godare?”

Perfekt första dejtmat, socker i tomatsås och den eviga bananfrågan – Cafés Jonas Cramby svarar på läsarnas matrelaterade frågor.

Vad ska man laga för mat på första dejten?  

//Roffe

Svar:
Jag skulle säga att man lagar sin paradrätt, så länge ens paradrätt inte är en proteinpulversmoothie eller hemgjord pizza på köttfärs, Hönökaka och hushållsost. Men kan man till exempel göra en grym Boef bourginon eller annan gryta är ju det en asmysig, personlig rätt direkt från hjärtat – särskilt med en flaska snuskigt dyrt rödvin till. Och glöm för guds skull inte ett glas champagne för att hälsa välkommen. 

Finns det någon maträtt där ingrediensen banan faktiskt gör maten godare?  

//Niklas

Svar:
Om man bortser från den snabbt undflyende nostalgikick som en Flygande Jakob eller banan/currypizza kan ge så är det korta svaret: Nej. Banan är sällan särskilt gott i vanlig matlagning. Däremot funkar det bra i halvsöta rätter som till exempel banankaka och bananpannkakor och fantastiskt i rena desserter som bananas foster och banofeepaj. Matbananen fungerar dock utmärkt i salt mat, underbart friterad och tillsammmans med bara lite ris och bönor till exempel. 

Jag har tröttnat på allt snack om coola restauranger och tycker att det mänskliga mötet har hamnat skymundan. Är det mig det är fel på eller? 

// Nora

Svar:
Självklart är det inget fel på dig Nora. Men samtidigt är det väl inget fel på alla som är intresserade av krogkultur heller? För även om jag håller med om att det viktigaste med en måltid är sällskapet så är det ju trevligare att sitta på ett ställe där man känner sig hemma och maten smakar gott. Vilken krog man väljer att gå på är också en identitetsmarkör lika mycket som vilka kläder du har, musik du lyssnar på eller åsikter du ventilerar på sociala medier. Men det ser jag egentligen inte som ett problem, bara som något väldigt mänskligt.

Att ha socker i tomatsåsen – rätt eller fel? 

//Stefan

Svar:
Jag skulle säga att det varken är rätt eller fel, eller möjligtvis båda. Man ska naturligtvis helst inte använda socker i en tomatsås som redan brukar vara ganska söt, men om man råkat få en burk sura jäkla tomater är det ingen skam att rädda upp dem med lite socker. Över huvud taget kan man säga att salt, socker och syra i form av vinäger eller citron är hemmakockens bästa vänner för att få till en schyst balans när råvarorna sviker. 

Har du en egen fråga till Cafés foodie? Skicka den till crambyjonas@gmail.com.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.