Hoppa till innehåll

5 händelser som inte direkt tydde på att Fredrik Ljungberg skulle bli Arsenals nya tränare

Fredrik Ljungberg och Ole Gunnar Solsjkaer
Jesper Johansson
Jesper Johansson

Fredrik Ljungberg – glasliraren med en excentrisk frisyr, egen sportbar i Halmstad och en supersupporter i Japan – är numer tränare för Arsenal. Hur gick det här till egentligen?

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Inget snack om saken. När han i slutet av 1900-talet kom fram genom Halmstad BK:s ungdomsakademi visade han tidigt att han hade internationell klass och kompetens i flera delar av spelet.

Drivet med bollen, speeden. Mycket tydde på att han skulle bli en riktigt bra spelare.

I början av 2000-talet blev han också det. Från kanten bröt den vindsnabbe svensken in i Arsenal och vann ligor, pokaler och publikens hjärtan.

På sidan om var Ljungberg ständigt aktuell med saker långt ifrån fotbollen och mycket tydde på att han skulle bli en framgångsrik affärsman efter den idrottsliga karriären. Halmstad-sonen är visserligen bara 42 år gammal, men än så länge har väl kanske inte den civila karriären nått samma nivåer som hans liv innanför de vita linjerna.

Detta till trots är Ljungberg nu ny (interrim)huvudtränare för Arsenal – ett av världens största fotbollslag.

Vägen dit har sannerligen inte varit spikrak, och det fanns flera tecken som tydde på att Ljungberg kanske inte var rätt man för rollen. Trots det är vi nu här, där Ljungberg har ”fullt förtroende att ta laget vidare framåt medan sökandet efter en ny tränare är igång”, som Arsenal skriver.

Vad som händer framöver återstår att se. Så länge listar vi här några av anfallarens klassiska förehavanden som inte hände under en fotbollsmatch.

1. Frisyren

När undertecknad spelade Peppes Cup i Vansbro 2002 (tvåa i b-slutspelet, tackar som frågar) spelades samtidigt fotbolls-VM i Sydkorea och Japan. VM i Sydkorea/Japan var peak Ljungbergs KLASSISKA frisyr. Vad det här har att göra med Peppes Cup, kanske du undrar? Jo, ungefär 30 procent av samtliga spelare i turneringen rockade den Arsenal-röda mohikanen och drömde om att bli lika bra som ”Freddie”. Lite senare under samma sommar skulle visserligen de här kidsen skaffa en Ronaldo-frilla. Oavsett, Fredrik Ljungberg var enormt stor och hade en enormt stor följarskara. Trots, eller tack vare, hans excentriska frisyr bara en vindsnabb ytter kan bära upp (sorry, alla lagkamrater och motståndare i Dalarna den där regntunga sommaren för 17 år sedan).

Fredrik Ljungberg 2002
Fredrik Ljungbers lätta, röda, tuppkam är en av Sveriges mest klassiska sportfrisyrer alla kategorier.

2. Bråket

Samma mästerskap. Samma frisyr. Men nu i en helt ny kontext. Under en träning inför mästerskapet gick Ljungberg hårt in i en tackling i smålagsspelet mot Olof Mellberg. Den reslige mittbacken svarade med samma mynt och därefter startade kalabaliken. Ljungberg rusade mot Mellberg med händerna sträckta mot backens hals. Precis så där lagom svenskt skakade sedan de två upprörda spelarna hand med varandra efteråt men oavsett kändes det ju inte där och då som att Ljungberg senare skulle bli ny huvudtränare för Arsenal i sinom tid…

https://www.youtube.com/watch?v=On4t0ZKi3F4

3. Japanen

Samma mästerksap. Samma frisyr. Samma stela stämning efter bråket på träningen. Men nu i ytterligare en ny kontext. Visst minns du japanen?

Efter en träning signerade Fredrik Ljungberg och hans lagkamrater tröjor, bilder och annat till supportrar som tagit sig till träningsanläggningen. En av dem var gladare än alla andra. Han kanske till och med var gladast i hela Japan där och då.

Händelseförloppet: Fredrik Ljungberg signerar mannens tröja. I samma stund hör man honom väsa:

”Ljungberg. LjungBERG. Tacku, tacku.” 

Redan där har vi en riktigt fin överreaktion. Men det ska bli bättre. Japanen fortsätter:

”Thank you. Thank YOU. THANK. THANK YOU!”

Kameran panorerar ut från den fanatiske supportern. Vi ser Ljungberg nicka till galningen och det 13 sekunder långa YouTube-guldet är slut. Otroligt.

4. Freddies Sportsbar

Vad gör man när det är dags att lägga skorna på hyllan? Blir tränare i Arsenal? Så småningom. Först valde Fredrik Ljungberg att låna ut sitt namn till en sportbar i Halmstad. Franchisen ”Freddies Sportsbar” öppnade upp portarna 2013 och var till en början en succé. Men allt började rämna då restaurangen först fick en straffavgift på 273 000 kronor av Halmstads kommun då de inte hade bygglov till en uteservering. Två år senare hade restaurangen en skatteskuld på 1,2 miljoner som betalades i sista stund – efter att Skatteverket hotat med konkurs. Den här skakiga starten – och det något udda karriärsvalet – fick få att tänka tanken att Ljungberg nog snart lär bli fotbollstränare för ett av världens största fotbollslag.

5. Calvin Klein

I mitten av 2000-talet var Fredrik Ljungberg dels en stjärna i Arsenal. Han var också en stjärna på modescenen. I december 2004 rullade Calvin Klein ut den berömda kampanjen där Fredrik Ljungberg fick lansera underkläder i ett helt nytt material. Ful var han sannerligen inte vid den här tiden. Men det som så här i efterhand kanske är roligast är att Calvin Klein sa följande om Ljungberg till Expressen:

”Alla gillar att Fredrik Ljungberg är så intelligent. Dessutom har han självdistans.”

Det här stämmer säkert. Men av det vi fick se var kanske inte självdistans det första man tänkte på.


Oh, well. Ljungberg är i slutet av 2019 tränare för Arsenal medan klubben är på jakt efter en mer permanent lösning. Om svensken kan göra en Ole Gunnar Solskjaer och hålla sig kvar på posten återstår att se. Så länge kan vi tacka anonyma Youtube-kontot ”Swedish Viking” för ett nästan sju minuter långt klipp (med sedvanligt eurodisco-dunkande i bakgrunden) med fantastiska aktioner på fotbollsplanen av Fredrik Ljungberg. Det finns en hel del briljans här som han säkerligen kan ta med sig in i rollen som huvudtränare. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.