Hoppa till innehåll

21 storstilade stilögonblick inom fotbollen vi minns

Ett ihopklipp av olika kända fotbollsprofiler. Joachim löw, EMil forsberg, Ola toivonen bland annat
Robin Åberg

Nostalgifest utlovas när Café värmer upp inför EM genom att kika närmare på de gånger fotbollsspelare hittat helt rätt (eller fel) med stilen.

Sommarens Europamästerskap i fotboll närmar sig med stormsteg och redan nästa vecka är det dags för Janne Andersson att ta ut den svenska truppen. Mästerskap i fotboll brukar bjuda på en hel del snackisar, inte minst om spelarnas kläder, hårfärg eller ansiktsbehåring och med spelare som bygger sina varumärken genom sina egna sociala medier lär vi få många nya stilögonblick att diskutera i sommar.

Även om fotbollsproffs och stil inte alltid gått ihop har det hänt att de lyckats träffa något som skapat minnesbilder som, vare sig man vill eller inte, lever kvar i minnet. För att dra igång uppvärmningen inför sommarens fotbollsfest har Café plockat ut 21 storstilade stilögonblick inom fotbollen vi minns. Bör de överhuvudtaget klassas som storstilade? Ta rygg och avgör själv!

1. Ljungberg blir sexsymbol

Den blicken. Foto: Getty

Från att ha varit en vass ytterspringare med en gimmicky rosa tuppkam blev ’Freddie’ en sexsymbol när han rakade av sig håret och blev ansiktet utåt för Calvin Kleins underkläder. Frågan är om han var bättre före eller efter snaggen, klart är i alla fall att Båstads fester hade fått en ny kung.

2. David Beckham slår upp dörren för sarongen

Under VM i Frankrike 1998 var den unge Becks i begynnelsen av sin karriär som fotbollsvärldens största stjärna. Han hade den gudabenådade högerfoten, var förlovad med en popstjärna och gled runt i sarong och tofflor?

Den skandaltörstande och fyrkantiga brittiska tabloidpressen var inte sena med att såga dressen vid fotknölarna. I en intervju med The Telegraph 2018 kommenterade Beckham själv dressen: ”För tjugo år sedan när jag bar sarongen var folk chockade,” men ”idag höjer ingen på ögonbrynen om de ser en kille bär sarong på stan.”

Det har han väl också helt rätt i. De där tofflorna å andra sidan.

3. ”Gucci” Forsberg

När Emil Forsberg två år efter flytten till Leipzig kom på besök hem till Sundsvall 2017 gjorde han det som en stjärna. Emils pråliga outfit väckte många reaktioner (inte minst från Patrick Ekwall) men som han själv sa till Café samma år:

– Jag älskar Gucci, det ska man inte vara blyg för att säga. Nästan alla har Gucci på sig nu, jag gillar deras hoodies och T-shirts, de passar mig perfekt.

Är det så och man har energidrycksmiljoner att lägga på sitt intresse ska man väl få göra det.

4. No Pirlo No Party

Lika elegant på som utanför planen och när nu Pirlo lagt skorna på hyllan är det lite mindre party i fotbollsvärlden. Den som vill ha en dressad tidlös italiensk look behöver inte gå längre än till Andrea Pirlo för inspiration och den som vill ha en egen No Pirlo No Party-tröja är bara en googling bort.

5. Edition by Héctor Bellerin

Foto: H&M

Arsenals vindsnabbe ytterback hymlar inte med sitt modeintresse. Spanjorens Instagram består av hälften fotboll, hälften mode och tidigare i år lanserades ett samarbete med H&M som resulterade i kollektionen Edition by Héctor.

Under modeveckan i Paris 2019 kunde man även se Bellerin gå modell för Louis Vuitton.

6. Seb och Ola är 2012

Inför EM 2012 fick landslagets bad boys Sebbe Larsson och Ola Toivonen agera skyltdockor åt Brothers väldigt 2012-iga kollektion. På bilden syns Ola iklädd kostym i samma färg som läderinredningen i rika pensionärers Mercedes och Seb i svart, rutigt, randigt, näsduk, blå chinos, randigt igen! och loafers.

I samband med kollektionen gjorde Cafés systertidning King en intervju med de båda där Ola svingar sågen mot både Granens stil som Chippens frisyr.

7. Följetongen Messis Ballon d’Or-kostymer

2013. Foto: Getty
2014. Foto: Getty
2015. Foto: Getty

Världens kanske bäste spelare genom tiderna brukar inte sticka ut utanför fotbollsplanen utan snarare klä sig så intetsägande som möjligt. Därför har hans vågade kostymval under utdelningen av Ballon d’Or under åren blivit en snackis.

Men visst kan man uppskatta kreationerna från Dolce & Gabbana och det sägs att prickarna på kavajen från 2013 motsvarar antalet guldbollar argentinaren tänker vinna, typ.

8. Snubbar på väg till krogslagsmål…

Grabbarna: Zlatan, Chippen och Mellberg. Foto: Lennart Rehnman / GT / Scanpix

9. …mot Englands top boys

Oi lads! Paul Scholes, Rio Ferdinand, Wayne Rooney och John O’Shea

Så här såg det ut när snubbar gick på klubb i mitten av 00-talet. Jeans utan passform är ett mode som vi inte saknar. Zlatan, Mellberg och Chippens födelsedagsfirande under en landslagssamling 2006 slutade i stor skandal då de inte kom tillbaka till hotellrummet så sent som klockan ett på natten. Det hela slutade med att samtliga kastades ut från landslaget. Ska det firas så ska det firas med stil.

10. George Weah väljs in som Liberias president

Foto: Getty

Weah är inte bara en av de bästa spelarna som aldrig deltagit i ett VM och den hittills ende afrikanska Ballon d’Or-vinnaren. Han är numer även Liberias president. En karriär få kan mäta sig med – och när det gäller bilder på fotbollsspelare är det få som klår när Weah svärs in som president i ”episkhet”.

Just det, sonen Timothy Weah är även han en lovande fotbollsspelare med stort modeintresse.

11. Jogi Löws filosofiska polo-kavaj-kombination

Foto: Getty

Bondskurk eller filosofiedoktor vid universitet i Leipzig? Jogi Löw är en av världsfotbollen konstanter och är alltid dressad på ett minimalistiskt men stiligt vis. Polo under kavaj är en tidlös klassiker även om han på senare tid verkar föredra svart t-shirt.

12. Den tredelade tränarkostymen

Foto: Getty

Fotbollens enda arv efter Erik Hamréns tid som Sveriges förbundskapten handlar inte om shining eller taktisk vattenskalle. Istället fick vi under VM i Ryssland 2018 se den tredelade kostymens återkomst på Englands förbundskapten Gareth Southgate och såklart frågar vi oss: Vem bar den bäst?

Foto: Getty

13. Pelé möter Rod Stewart

Foto: Getty

Två ikoner i möte. 70-talets sexikon Rod Stewart i all ära men legendaren Pelé bräcker honom i swag här med en stil som måste ha varit helt rätt på Rio de Janeiros gator.

14. Fotbollsspelare i Speedos

Man kan göra narr av strandraggare hur mycket man vill men när de heter Ruud, Van Basten eller Diego Armando är det bara att kapitulera. När är det egentligen dags för v-frontens återkomst på våra stränder?

Lyssna på Cafés Johan Hurtig och släng surfshortsen och visa dig i din fulla prakt i sommar. Om inte annat som en hyllning till Maradona.

https://twitter.com/MaradonaPICS/status/1051576947875217409?s=20

15. Nigerias lagkostym VM 2018

Inte nog med att Nigeria kanske hade det snyggaste matchstället under VM i Ryssland, dressen de bar mellan matcherna slog konkurrenternas gamla kostymer med råge. Så här skrev Cafés VM-bevakare då:

”Lagets tolkning av ’kostym’ är lika frisinnad som underbar. Något så svårburet som vita brallor funkar utmärkt ihop med hatt och kaftanliknande skjortkavaj. Loafers på det? Javisst, loafers på det.”

16. Xabi Alonsos rättegångsstil

Foto: Getty

Det kan inte ha gått rätt till under Xabi Alonsos rättegång för skattefiffel för hur kan en jury hålla sig partisk till den här mannen? Den spanske mittfältseleganten har nu friats två gånger om och skulle det frågan återigen bli aktuell bör Xabi gömmas bakom ett skynke, för rättssäkerhetens skull.

Mustascher och svall

Förutom att klä sig snyggt (och spela bra) har vissa fotbollsproffs lyckats skapa sig en plats i fotbollshistorien genom att anlägga en look så unik att det inte spelat någon roll om de burit speedos eller träningsoverall. Det här är några av de bästa:

17. Glenn Strömberg

Glenn Strömberg 1988. Foto: Getty

Glenns frilla borde k-märkas. Som han berättade i Fördomspodden både hatar och fruktar han att gå till frisören för att ansa sitt hår som han ser som ett uttryck för frihet.

Han älskar tydligen sitt hår så mycket att när han en gång blev tvingad att ansa det samlade han ihop det avklippta och gjorde en fläta som han sedan hängde upp ovanför den öppna spisen. Efter ett par fick tyvärr en av Glenns katter till slut tag i den och flätan fanns aldrig mer.

18. David Seaman/Steven Seagal?

Foto: Getty

Det brukar sägas att Arsenal aldrig riktigt hittat en värdig ersättare till den stilige engelsmannen i målet och det är väl inte så konstigt. Jens Lehman i all ära men ingen rockade hästsvans och mustasch-looken som David Seaman.

19. Caniggias svall

Pedro Troglio (t.v) Diego Armando Maradona och Claudio Caniggia (t.h) Foto: Getty

Den som i sommar vill ha en långhårig look som utstrålar målmedvetenhet, flärd och bollkonster gör inga fel i att följa den argentinska legendarens exempel.

20. Carlos Valderama

Foto: Getty

En av de mest lättigenkännliga spelarna genom alla tider? Carlos Valderamas svall under 90-talets VM-turneringar lever kvar i minnet hos alla som sett en VM-krönika.

21. Rurik Gislason

Foto: Getty

Vid sidan om Will Grigg (’s on fire) är en av de senaste mästerskapens mest otippade stjärnor den isländske superhunken Rurik Gislason som trots att han hade en liten roll på plan skapade sig ett namn tack vare sin blotta uppenbarelse. ”VM:s snyggaste spelare” har nu lagt skorna på hyllan för att leva på sitt utseende. Han satsar alltså på en karriär inom film och tv.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.