9 anledningar till att du hamnar i ”The friend zone”

Det är svårt att ta sig ur när man hamnar där, men ha förtröstan, hamnar man i friend zone finns det ofta en förklaring till det.

Olle Arnell | Foto: Giphy  |  Publicerad 2017-04-28 13:53  |  Lästid: 4 minuter

Vi har alla varit där. Eller inte du och jag så klart, men ”den där kompisen” har varit där. I friend zone.

Den där platsen när ”den där kompisen” är intresserad av någon, medan den här någon vill ha en ren vänrelation. Detta försvårar möjligheterna till ett mer romantiskt förhållande än platonisk vänskap. Det är ett hopplöst ställe att befinna sig på.

Friend zone KAN så klart transformeras till en mer kroppsvätskeutbytande relation, men det är sällsynt. En gång i friend zone, (oftast) alltid i friend zone.

Men hur hamnade ”den där kompisen” där?

Här är 9 anledningar till att du hamnar i det svarta hålet som är friend zone

1. Du påminner om någon annan. På ett dåligt sätt, that is.

Ett dåligt utgångsläge är att du påminner henne för mycket om hennes ex. Har deras uppbrott skett nyligen är det extra dåligt för dig, men oavsett är det inget som ger dig några fördelar. De har ju liksom gjort slut av en anledning, kanske är de fortfarande kompisar. Det vill inte du vara. Men det är ju inte ditt fel? Nej, och inte hennes heller.

Eller så är du lik hennes bror. Också dåligt. Extra sämst om de har en sån där läskig alldeles för nära, bästa-kompisar-syskonrelation. Eller så har de en fullt normal relation, oavsett har hon en inbygd känsla av att hon vuxit upp med dig, och såna inleder man inga relationer med.

2. Hon vet inte riktigt vilken typ av person du är.

Killar som hamnar i friend zone antar inte sällan att det är för att de är ”för snälla”. Det är ofta fel. Det här med ”good guys finish last” gäller inte längre, det tillhör en tid när du hängde på ungdomsgården efter skolan, äggade folk när de fyllde år och luktade moped mest hela tiden. Kvinnor blir inte alls så avtända av snälla killar som många självömkande friend zone-placerade män ofta tror. Det som däremot kan placera dig i det där svarta hålet som är friend zone utan chans att komma tillbaka är hur du reagerar på att det inte går så fort fram som du vill.

3. Hon är lika intresserad av någon annan som du är av henne.

I de allra flesta fall är man bara intresserad av en person åt gången, och precis som att du bara har ögon för henne har hon bara ögon för någon annan. Medan du försöker få hennes attraktion att svänga från den där andra till dig får det du gör med största sannolikhet motsatt effekt och du kommer längre och längre in i det där svarta hålet som… ja du vet vid det här laget.

4. Hon har inte tid för dig just nu.

En kompisrelation kräver mindre insats, dedikation och energi än en kärleksrelation. Hon kan visst vara intresserad av dig och till och med semi-kär, men just nu finns det helt enkelt inte plats för dig i hennes liv. Om detta är fallet kanske en ligg-relation kan vara en lösning tills vidare, men det kan förstås även sluta i hjärtekross för någon av er.

5. Hon hjälper dig att mogna.

Nej, jag ska inte komma dragandes med det där med att ”killar mognar långsammare än tjejer” men ibland är det bäst för både dig, henne och er relation att vänta lite med att ta steget till ett förhållande. Även om det inte känns det minsta rimligt just så kommer du se tillbaka på hennes ”låt oss vara kompisar för nu”-samtal med respekt, när du ett par år senare ligger där i hennes knä och precis har bokat första parsemestern till Barcelona.

6. Hon känner till din sexhistorik allt för väl.

Om du har legat, eller haft en relation, med hennes kompis jobbar du i motvind. Dels finns det risk att det äventyrar deras kompisrelation, dels vill hon kanske inte vara ”tvåa på bollen” så att säga. Dessutom: om du tidigare varit med hennes kompis har de förmodligen pratat om dig, och du vill ju inte läsa en bok som du redan fått innehållet berättat för dig i detalj.

7. Det är inte du, det är hon.

Har tanken slagit dig att du inte är unik och att det inte är du som är det centrala i det här? Att du hamnar i friend zone kan bero på att alla hon träffar hamnar i friend zone. Det finns andra saker i hennes liv som hon prioriterar för stunden och det spelar ingen roll vad och hur du gör, hennes fokus ligger någon helt annanstans.

8. Håll dina hästar, du är i en annan zon.

Det behöver inte nödvändigtvis gå så fort, hon vill kanske helt enkelt lära känna dig bättre innan ni tar nästa steg. Många kvinnor, och män också för den delen, vill inte bli tillsammans med någon som de inte hade blivit kompisar med. Hon vill helt enkelt lära känna dig bättre för att veta om ni är något att satsa på. Du är inte i friend zone, du är i comfort zone. Häng kvar där ett tag och se vart det leder, om du verkligen är intresserad är det värt sin väntan.

9. För att hon helt enkelt bara vill vara din kompis.

Om du inte känner att någon av de 8 tidigare anledningarna stämmer in på hur du hamnat i friend zone är det förmodligen för att det inte är någon stor grej. Hon gillar dig och älskar er vänskap och det finns inte den minsta lust att äventyra det för en relation som hon inte tror på. Ta det inte personligt, men det finns helt enkelt ingen sexuell laddning. Men du vet vad tjejer har va? Tjejkompisar.

Med det sagt, är kanske friend zone inte en SÅ förfärlig plats att befinna sig på? Det finns fler fiskar i havet. Men samtidigt…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar