Friidrotts-VM: 7 bevis på att friidrott är världens snyggaste sport

Ricky Bruch, Michael Johnson och Florence Griffith Joyner

Flagranta huvudbonader, egendesignade helkroppsdräkter och exceptionellt långa naglar. Inför stundande friidrotts-VM gräver Café i bildarkivet och hittar några av friidrottsvärldens historiskt mest ikoniska stilar.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-09-25 14:21  |  Lästid: 4 minuter

Sedan svensk friidrott peakade under de overkligt framgångsrika åren under mitten av 2000-talet med Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Stefan Holm och Carolina Klüft har intresset på hemmaplan, i takt med uteblivna svenska mästerskapsmedaljer, successivt minskat för en av världens globalt sett största sporter. Fram tills nu. Mycket tack våra nya superstjärnor i stavhoppseleganten Armand Duplantis och diskuskraftmannen Daniel Ståhl, som mycket väl kan kamma hem ett par medaljer av ädlaste valör till Sverige under friidrotts-VM som börjar i Doha, Qatar på fredag.

Ett välkommet tilltagande intresse. För om vi bortser från dopingsproblematiken som gäckat sporten sedan, ja, 70-talet, så är friidrott en av de mest förtjusande och spännande sporterna vi har att följa framför tv:n. Övermänskliga prestationer (med eller utan doping) och grenar som konstant överlappar varandra gör att följa ett finalpass på bästa sändningstid aldrig blir sömnigt. Michael Johnsons världsrekord i Atlanta, Usain Bolts dubbla diton i London-OS och Sergej Bubkas ständiga centimterhöjning av världsrekordet i stav är historiskt lika stora – om inte större – sporthändelser som en VM-final i fotboll.

Förutom att friidrott på många vis är den perfekta tv-sporten är det också en snygg sport. 80-talets korta shorts och tidsdtypiska tracksuits, Florence Griffith Joyners ikoniska egendesignade dräkter och Gail Devers överdimensionerade naglar – friidrottshistorien kryllar av stilmässigt exhibitionistiska tilltag.

När det nu äntligen är dags för Sverige att ta sitt första VM-guld (ja, vi kollar på er Duplantis och Ståhl) sen Klüfts sjukampande glansdagar tar vi på oss vår mest nostalgiska Ricky Bruch-huvudbonad och minns 7 stilmässigt unika friidrottspersonligheter från förr. Haka på!

1. Michael Johnson

Med sin säregna, extremt rakryggade, löpstil satte Michael Johnson ett av friidrottsvärldens mest svårslagna världsrekord – innan en viss Usain Bolt putsade det ”omöjliga rekordet” 16 år senare – i Atlanta-OS 1996 med sina 19.32. Förutom löpsteget kom Johnsons guldkedja och majestätiska Nike-guldskor att tätt förknippas med den amerikanske sprintvirtuosen.

2. Florence Griffith Joyner

Flo-Jo är otvivelaktigt den stilmässigt coolaste friidrottaren någonsin. Googlar du ”Florence Griffith Joyner style” kommer hittar du mängder av ikoniska outfits (där bland annat hennes lila, enbenta, dräkt från 1988 har kopierats av Beyoncé under ett halloween-firande) som världsrekordshållaren på 100 och 200 meter själv designade. Kappa-helkroppsdräkten från Rom-VM 1987 är en Café-favorit – en outfit Sydney-OS stora hemmastjärna Cathy Freeman kopierade 2000. Florence Griffith Joyners långa naglar var också ett signum som 100 meter häck-stjärnan Gail Devers kom att ta över och föra vidare.

3. Ricky Bruch

Mångkonstnären Ricky Bruch kommer för alltid vara ihågkommen som en av Sveriges mest färgstarka och egensinniga idrottare genom tiderna. Förutom friidrottsprestationerna delade Bruch uppmärksamhetssökande släktskap med samtida svenska kraftkarlen, brottaren Frank Andersson. Ricky syntes ofta i tv-program som filmer och rörde ofta upp känslor med sin frispråkighet. När friidrottskarriären var över satte han, förmodligen av ren rastlöshet, inofficiellt världsrekord i kast med liten parabol. Åh, Ricky. Hans utåtriktade personlighet syntes även i valet av klädsel i diskus- och kultötningsringen under 70- och 80-talet – där framförallt hans excentriska val av huvudbonader stack ut.

4. Sergej Bubka

En av friidrottsvärldens största genom tiderna. Den rödvita USSR-tävlingsdräkten var (nästan) lika synonymt med Bubka som hans publikfriande trademark – att höja sitt världsrekord med en centimeter per gång. Bubka minns man främst för de kort-korta 80-talsshortsen och det röda linnet före 90-talets betydligt tristare gulblåa ukrainska outfit.

5. Emma Green

Höjdhopparen Emma Green (tidigare Green Tregaro) må inte dela samma globala stjärnstatus som Johnson, Devers och Bubka – men under friidrotts-VM i Moskva 2013 var hennes regnbågsfärgade en av mästerskapets största snackisar. Tillsammans med 400-meterslöparen Moa Hjelmer målade hon naglarna i en protest mot Rysslands omtalade lag mot ”homosexuell propaganda”. Modigt och viktigt av Green och Hjelmer.

6. Gail Devers

Amerikanskan Gail Devers tävlade i idrottsvärldens mest ikoniska, och exceptionellt långa, naglar när hon dominerade 100 meter häck under hela 90-talet – ofta dekorerade i olika färger. Naglarnas längd, som tvingade Devers till en okonventionell position i startblocken, ska ha varit av en produkt av en tävling om att inte bita på naglarna med hennes pappa Larry som liten.

7. Usain Bolt

Världens snabbaste sprinter någonsin sticker inte stilmässigt ut på samma sätt som många övriga på listan. Men hans semi-långa (för att vara friidrott) tajtsshorts ihop med ett, för en sprinter, ovanligt generöst löst sittande linne har kommit att bli en av friidrottsvärldens mest ikoniska outfits.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-09-27 11:21