Hoppa till innehåll

10 bevis på att Mondo Duplantis är friidrottens nya Usain Bolt

Armand Duplantis
Lukas Nordén

Är den svenska världsrekordhållaren i stavhopp Usain Bolts arvtagare som hela friidrottsvärldens nya superstjärna?

Två världsrekord har han mäktat med under årets inomhussäsong och mycket talar för att han tar sitt första OS-guld till sommaren. Mondo Duplantis flyger bokstavligt talat fram i historieböckerna och den unga stavhopparen har redan etablerat sig som den bästa genom alla tider. Den tydliga dominansen har startat diskussioner världen över: Är han stjärnan som friidrottsvärlden har väntat på? Och framförallt: kommer han fylla superstar-tomrummet i friidrottsvärlden efter att Usain Bolt la ner karriären för tre år sedan? Det mesta pekar mot det.

Som en hyllning till den svenske stavraketen listar Café 10 bevis på att Armand ”Mondo” Duplantis är friidrottens nya Usain Bolt.

1. Båda vann U17-VM i väldigt tidig ålder

Likheterna mellan Usain Bolts och Mondo Duplantis karriärer börjar redan i ungdomsåldern – de båda atleterna tog hem guldet i ungdoms-VM för 17-åringar – U17-VM. Mondo vann tävlingen i Cali, Colombia år 2015, med ett hopp på 5.30 meter och Bolt vann 200 meter 2002 inför hemmapublik i Kingston på Jamaica på tiden 20.61. Noterbart är också att Bolt och Duplantis inte hade fyllt 16 när de vann respektive tävlingar.

2. Båda slog världsrekord tidigt i karriären

Duplantis lyckades, precis som Bolt, slå världsrekord under sina yngre dagar. Bolt var 21 år gammal när han förbättrade landsmannen Asafa Powells världsrekord på 9,74 till 9,72 på 100 meter, medan Duplantis var 20 år när han gled över ribban på 6,17 meter och därmed slog fransmannen Renaud Lavillenies världsrekord på 6,16 från 2014.

3. Båda har slagit världsrekord i sin/sina grenar mer än en gång

De slog inte bara världsrekordet i tidig ålder, de har också gjort det flera gånger. Bolt slog världsrekordet på 100 meter tre gånger och på 200 meter två diton och etablerade väldigt tidigt sin sprintdominans. Duplantis har redan slagit världsrekordet två gånger och vi kan troligen förvänta oss flera då han har en lång karriär framför sig. Som ett exempel slog 80- och 90-talets stavgigant Sergej Bubka sitt sista världsrekord som 30-åring.

4. Mondo har också Puma som sponsor

Under sin tävlingsdagar hade Usain Bolt Puma som huvudsponsor och Mondo har valt att gå i samma fotspår.

5. Mondo kan snart bli världens bäst betalda friidrottare

Stavhoppet har i och med Duplantis fått en nytändning runt om i världen. Människor som vanligtvis aldrig skulle titta på grenen sitter bänkade framför skärmen bara för att se Mondo hoppa, vilket leder till att tävlingsarrangörerna betalar honom stora summor pengar för att medverka. Han får också in pengar genom sina stora sponsoravtal med Puma och Red Bull.

6. Han har en världsstjärnas utstrålning

Precis som Usain Bolt lever Armand för strålkastarljuset och han har ingenting emot att posera framför kameran efter ett lyckat hopp. Efter sitt andra världsrekord på 6,18 meter ställde han sig med armarna i kors, precis som fotbollsspelare som Kylian Mbappé, Xherdan Shaqiri och Trent Alexander-Arnold gjort tidigare.

7. Han är avslappnad och skämtsam i intervjuer

Usain Bolt charmade inte bara världen med sitt fina löpsteg, utan också med sin lugna och skämtsamma stil i intervjuer och på presskonferenser. För att inte tala om det eviga lånandet av Sportbladets fotograf Jimmy Wixtröms kamera under de stora mästerskapen. Självklart delar Mondo den lekfullt avslappnade inställningen med den forne sprintern.

Här är ett smakprov:

8. Duplantis får en egen dokumentär

Det finns en dokumentär om Usain Bolt som heter The Fastest Man Alive och någon gång under 2020 kommer vi också få se en dokumentär om Mondo Duplantis, vid namn Born to Fly.

Se trailern här:

https://www.youtube.com/watch?v=xNmDp8XV6n0

9. Han får det att se så himla lätt ut

Usain Bolt var hyggligt slö i starten i jämförelse med sina motståndare, men det var när han kom upp i maxfart som publiken fick se prov på hans kapacitet att flyga förbi sina opponenter i loppets slutskede och defilera in i mål. På samma sätt flyger Mondo över höjder som ingen någonsin klarat. Han fick 6,18 meter att verka busenkelt, NÄSTAN som om ribban ”bara” låg på 5,80.

Såhär högt över världsrekordshöjden på 6.18 meter var Duplantis:

10. Mondo är en snabb stavhoppare

Om han nu ska fylla hålet som Usain Bolt lämnat efter sig måste han ha lite fart i benen, vilket han har. För att kunna hoppa på höjder som Mondo Duplantis gör krävs det en viss snabbhet fram till stavhoppsmattan. Sanningen är att Duplantis sprungit 10.57 på 100 meter i en aningen för stark motvind, vilket är väldigt snabbt för en stavhoppare. Om tiden hade varit giltig hade han klättrat upp som Sveriges åttonde snabbaste 100 meterslöpare under sommaren 2019.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.