Hoppa till innehåll

Fyra misstag män gör när de använder parfym

Kristofer Steneberg

After shave, Eau de toilette eller Eau de Parfum? Och hur ska man dosera? Vi frågade en expert om vanligaste misstagen vi män gör när vi använder parfym.

Trängsel på pendeltåget. Kramen som ersatt handskakningen på mötet. Kontorsstressen under slimfitkavajen. Septembervärmen. Det känns som om kroppslukterna peakar på hösten. Vi frågade experten Fredrik Johansson, parfymexpert och varumärkeschef på skönhetsbolaget Alf Sörensen med många år i Londons doftvärld bakom sig, om våra värsta doftmissar.

De vanligaste felen män gör när vi tar på oss parfym

1. Doseringen

– Vissa har problem med doseringen av dofter. Många yngre män sprayar på sig alldeles för mycket medan många av den äldre generationen är lite för fega och ”duttar” lite försiktigt, vilket inte ger något intryck alls. Tänk också på att det finns olika koncentrationer utav doft. Gillar du att spraya mycket så satsa på en lättare Eau de toilette. Är du mer av en minimalist i sprayandet så kör på den mer koncentrerade Eau de Parfumen.

2. Samma gamla vanliga

– Det vore kul om män vågade lite mer! Våga testa nya dofter med nya spännande ingredienser. Våga sticka ut. Testa fler och mer.

3. Fel produkt till fel tillfälle

– After shave är inte samma sak som doft, men det råder fortfarande viss förvirring kring detta. En after shave är doftsatt men huvudsyftet med produkten är inte att dofta utan att sluta porerna i ansiktet efter rakning. Är det väldoft som varar länge på huden som man är ute efter är det en Eau de toilette eller Eau de Parfum man ska titta efter.

4. Försöka dölja svettlukten

– Vi har väl alla upplevt någon som stinker svett, men då är det oftast i kläderna det sitter. Man har, till exempel, inte tvättat sina träningskläder ordentligt. Svett i sig har inte någon direkt doft, det är mest vatten och salter. Däremot när svetten möter bakterier på huden kan det bli värre. Håller du god personlig hygien brukar det generellt inte vara några problem.

Panik. Du måste lukta godare men det är bara en livsmedelsbutik öppen. Vad köper du?

– Tandkräm. Skämt åsido – jag kan ibland känna mig lite ”naken” utan en doft men faktum är att bara dofta rent räcker långt. En schysst neutral deo samt en duschkräm är nog det jag skulle slå till på, säger Fredrik Johansson.

Vilken är 2018 års mest otippade doft-trend?

– Under senare år har doftvärlden kännetecknats av fler parallella dofttrender. Utbudet är större och vi har allt fler valmöjligheter så det är sällan jag blir helt överraskad. Det finns verkligen något för alla oavsett vilken typ av doft man gillar, men om jag skulle lyfta fram en trend som växer sig starkare och som jag är väldigt glad över så är det nischdofternas framväxt. Nischmärken använder sällan modeller i sin marknadsföring vilket gör att de lockar både män och kvinnor – själva doften och dess ingredienser hamnar i centrum vilket gör det hela mer spännande och personligt.

Du pratar själv om egna doftminnen. Hur kan parfymen och mina egna doftminnen bli en bra kombo?

– Doft är det sinne som starkast framkallar minnen hos oss – mer än synintryck och smak. Att hitta en doft som för tankarna till ett lyckligt minne eller en bra period i livet är alltid lyckat. Mitt tydligaste doftminne förknippar jag med Bvlgari Eau Parfumée Au Thé Vert som jag bar på en av mina bästa semestrar någonsin. Så fort jag nu sprayar på den doften så förflyttas jag till en härlig spansk strand. Trots att själva resan var mer än 20 år sedan.

Vilka tre dofter har påverkat ditt liv mest?

Goda herrdofter, parfymer för män
Parfymexperten Fredrik Johanssons tre favorit parfymer

Versace, The Dreamer

– Det här var den första doften som jag sålde när jag började arbeta på Harvey Nichols i London 1997. Då tyckte jag mest att den doftade gubbe men nu, tack vare mina minnen från den tiden, så för den tankarna till en tid när man var ung och hipp och levde ett hektiskt London-liv. Jag tar ofta på mig den på fredagen när jag går från jobbet.

Hermes, Terre d’Hermes

– Fantastisk! Jag jobbade med lanseringen av den under min tid i London. I samband med lanseringen fick jag även möjlighet att träffa parfymören Jean Claude Ellena vilket var stort, han är lite av en idol!

Boucheron, Pour Homme

– Första doft jag köpte. Jag återkommer fortfarande till den här lite nu och då. (Nu i efterhand kan man undra vad jag som 18 åring såg i denna klassiker).

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.