Gå bärsärk i köket – 2 kanonrecept med öl som ingrediens

Stigbergets ölpickles

En öl i maten, tack! Stigbergets bryggeri lägger grunden.

Joel Ågren | Foto: Martin Premer  |  Publicerad 2021-03-30 11:23  |  Lästid: 2 minuter
Boken om öl och andra goda grejer (Natur & Kultur), och recepten är skrivna av Stigberget bryggeris kock Markus Junkala. Boken släpps i butik 16 april men går att förbeställa här redan nu.

Snacks: Kinesiska ölpickles

”Dessa pickles är otroligt beroendeframkallande. Vi serverade dem som första servering när vi lekte kinakrog för en kväll på Stigbergets bryggeri. Jag hade tänkt att det skulle vara något man kunde knapra på under måltiden och mellan serveringarna, men allt var uppätet på fem minuter.”

Du behöver (6-8 pers):

  • 1/2 huvud salladskål, plockade blad, delade i 4 cm långa bitar
  • 3 msk salt
  • 1 msk fisksås
  • 1 stor morot, i korta stavar
  • 1 bunt rädisor, klyftade
  • 2 vitlöksklyftor, krossade och finhackade
  • 2 schalottenlökar, strimlade
  • 3 röda serranochili, strimlade
  • 33 cl ljus lageröl

Vid servering:

  • 3 msk fänkålsfrö
  • 1 1/2 msk sichuanpeppar 
  • 1–3 msk chiliolja

Gör så här:

Massera in salt och fisksås i kålen i en skål. Lägg kål, morot, rädisa, vitlök, schalottenlök och chili i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock och häll över öl. Vätskan ska täcka grönsakerna.

Täck med plastfolie tätt emot grönsakerna. Fyll en 1 liters plastpåse med vatten, förslut den och lägg över grönsakerna så att de pressas ner under lagen. Låt stå ute i rumstemperatur 2–3 dagar. 

Ta av plasten och rör runt lite. Lägg på ny plast och tättslutande lock. Låt stå i kylen 3 dagar till. I det här stadiet håller inläggningen flera månader så länge man inte pillar med fingrarna i den eller om den börjar mögla eller bli slemmig.

Vid servering:

Rosta fänkålsfrö och sichuanpeppar i torr panna var för sig. Mortla grovt eller hacka med kniv. Lägg upp de fermenterade grönsakerna i en djup tallrik. Strössla över fänkålsfrö och sichuanpeppar. Häll chiliolja över tills du fegar ur.

Öl:

Drick Stigbergets Flamingo juice eller någon annan väldigt fruktig suröl.



Cocktail: Hip Hop Oloroso

”Får några år sen upptäckte Nick Kobbernagel Hovind på cocktailbaren Ruby i Köpenhamn att bästföre-datumet på deras egna Ruby lager höll på att gå ut, och han var tvungen att agera snabbt. Hovind lyckades inte bara skapa en drink som smakar som en cocktail, utan något som smakar absurt gott.”

Du behöver (1 drink):

  • 9 cl ljus lager, i modern humlig stil, eller pale ale
  • 2 cl olorososherry, torr
  • 5 cl grapefruktjuice, helst inte röd
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 selleristjälk
  • Isbitar

Gör så här:

Vispa ut socker och salt i grapefruktjuicen så att det löser sig. Häll öl, sherry och grapefruktjuice i en shaker. Skaka med is 5 sekunder och sila över i ett glas med is, gärna krossad. Garnera med selleristjälk.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-30 11:49