Hoppa till innehåll

Nostalgitrippen: 8 gamla iPhone-spel du antagligen glömt bort

Markus Aamisepp

Vad var egentligen grejen med Lightsaber Unleashed?

När smartphones gjorde inträde i slutet av 00-talet var folk alldeles för upptagna med att vara golvade över den nya teknologin för att ifrågasätta apputbudet. För när man tar en tillbakablick på de allra första spelen var de faktiskt inte särskilt imponerande. Vad var egentligen grejen med appen Lightsaber Unleashed där man enbart kan lyssna på ett lasersvärd – eller Tap Tap Revenge där man lyssnade på samma Daft Punk-låt tre miljoner gånger i försök att slå sitt high-score?

Trots att teknologin rusat fram och vi idag har mycket tjänligare underhållningsrekvisita är det sunt att snurra tillbaka klockan några år och se vad vi njöt av för sisådär ett decennium sedan. Med det sagt har vi på Café letat i de gamla App-arkiven och plockat fram 8 gamla iPhone-spel som kommer att dränka dig i nostalgi.

1. Lightsaber Unleashed

Ja, den här appen gick inte ut på så mycket mer än att välja färg och intensitet på sitt lasersvärd och sedan höra oljudet från den. Värdelöst? Kanske – men det var trots allt med på top 10-listan av de mest nedladdade gratisapparna 2008.

2. Bubble Wrap

Att nypa sönder bubbelplast är avslappnande, tillfredsställande och ger ditt väsen någon slags övernaturlig sinnesro. Men är det verkligen samma sak att dra fingret över mobilskärmen och enbart höra samma klick-soundloopar om och om igen? Kanske inte – men ändå valde man att lägga otaliga timmar på det här istället för att lära sig hur man handlar med aktier.

3. Tap Tap Revenge

Guitar Hero på syra – ja, det är ungefär vad man kan kalla gratisappen Tap Tap Revenge. Pekandet på svävande klot till Daft Punks Technologic var nog för att vända tristessen till eufori för sisådär 12 år sedan.

4. Angry Birds

Vem finnen var som en dag kom på idén att det vore kul med ett spel där man hivar iväg argsinta fåglar på gröna grisar med syftet att tillintetgöra dem vet vi inte. Men det finska spelet tog världen med storm och även tvingat många föräldrar att sitta igenom The Angry Birds Movie (2016).

5. Fruit Ninja

Svärd, frukter – blod! (eller ja, fruktblod). Spelet där man skar sönder leviterande tropiska frukter var en superhit och får en att bli sugen på några fler omgångar. Som tur finns appen kvar på App Store – så det är bara att börja slajsa.

6. Temple Run

Var man bra på Temple Run hade man antagligen också högt socialt kapital. Att vara bra på spelet där man blev jagad av – ja – monster som ser ut hybrider mellan Slender man och gorillor var en riktig statussymbol förr om åren.

7. Subway Surfers

Ungefär som Temple Run – men här blev man istället jagad av en kontrollant istället för obskyra gorillavarelser. Här kunde man springa (och vid uppgraderingar surfa) på tunnelbanevagnar på flera virtuella versioner av tunnelbanestäder runtom i världen. Men aldrig i Stockholm. Känns lite tungt, ändå.

8. Flappy Bird

Vi sparar den bästa till sist. Flappy Bird var spelet där man försökte studsa en fågel i luften genom diverse barriärer. Efter dundersuccén tog skaparen Dong Nguyen ned appen för att han inte gillade all uppmärksamhet han fick. Starkt!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.