Hoppa till innehåll

Gant vinnare i klubbmästerskapet

Som ni säkert redan vet har de allra flesta herrkläder ett ursprung från det militära. Trenchcoat, chinos, M65, skepparjacka – alla tillverkades de en gång i slitstarka material för att fungera i strid men har tack vare sin funktionalitet blivit tidlösa plagg i var mans garderob.  Detta gäller även klubbkavajen, i alla fall den dubbelknäppta … Continued

Som ni säkert redan vet har de allra flesta herrkläder ett ursprung från det militära. Trenchcoat, chinos, M65, skepparjacka – alla tillverkades de en gång i slitstarka material för att fungera i strid men har tack vare sin funktionalitet blivit tidlösa plagg i var mans garderob. 

Detta gäller även klubbkavajen, i alla fall den dubbelknäppta varianten, som en kapten i brittiska flottan på 1830-talet lät sy upp när drottningen skulle komma på besök. (Den enkelknäppta modellen har en bakgrund i brittiska herrklubbar, internatskolor och roddföreningar.) 
En klassisk klubbkavaj kännetecknas traditionellt av att den är mörkblå och är utsmyckad med någon form av metallknappar i guld, silver eller mässing. Trots att klubbkavajen påminner väldigt mycket om en vanlig blazer bär den på en starkare laddning än de flesta andra herrplagg och associeras ofta med överklass eller halvvulgära finansmän på 1980-talet. 
Jag vet, för jag har haft minst två marinblå klubbkavajer med silverknappar som hängt i stort sett helt oanvända långt inne i garderoben. Jag har helt enkelt känt mig för uppklädd i den typen av kavaj, speciellt eftersom modellerna oftast varit hårt skräddade med markerad axel, typiskt för brittiskt herrmode. 
Fram tills nu. Jag har nämligen hittat en klubbkavaj som jag älskar.  

Sedan Christopher Bastin kom tillbaka som kreativt ansvarig på Gant för ett par år sedan har varumärket moderniserats. Typiska Gant-plagg från Ivy League-världen som varsityjacka, rugbytröja och hoodies har fått nya passformer, material och uttryck. Gant känns ungt och coolt igen, precis som när Bastin rullade ut Rugger-konceptet till USA för tio år sedan. 
I höstens kollektion har Gant en klubbkavaj i tunn italiensk ull med avslappnad passform (viktigt!), breda axlar och perfekt längd. Eftersom den är dubbelknäppt går det att använda den både stängd och öppen (jag föredrar det sistnämnda för då blir den ännu mer relaxed). Kavajen kommer i två färger, traditionell navy och en för mig helt ny kulör i sammanhanget – ”golden khaki”. Den har jag burit i sommar tillsammans med nedtvättade jeans och en tanktop under. Om man blandar den formella kavajen med vardagsplagg känner jag mig mycket mer bekväm. 

Och det är just kombinationsmöjligheterna som gör klubbkavajen till ett suveränt plagg. Beroende på vilken typ av byxa du använder – jeans, chinos eller en ljusgrå flanellbyxa – får du helt olika stilar. Såklart påverkas looken också vad du har under kavajen, en skjorta och randig slips är extremt preppy medan en tunnstickad tröja tar ner det formella effektivt. 
Eftersom klubbkavajen också har någonting sportigt över sig, jag tänker på Wimbledon – känns den sportig och användbar i många olika sammanhang. 
Ett bra köp, helt enkelt. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.