Ge bort en snygg bok – här är 2016 års finaste

Ord, några visor – och jättemånga fina bilder. Café listar årets stiligaste böcker, för julkappen eller att behålla själv.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-12-13 14:00  |  Lästid: 4 minuter
books

Det lever kvar en missuppfattning om att en bok är en slapp present eller julklapp. Något man köper till den där farbrorn ”som väl läser ibland”. Och det kanske stämmer om du kommer dragandes med GW:s nya (säkert jättespännande) tegelsten. Men i dessa VR-glasögontider är en riktigt fin bok en ypperligt fin och omtänksam gåva. Vacker i hemmet och fantastiskt att öppna och läsa ur när man väntar på att ugnen ska bli varm eller att ölen ska bli kall.

Café väljer nio favoriter bland årets vackraste böcker – från Håkan Hellströms texter till akvareller.

Håkan Hellström Sjung ditt liv

hakan

Sjung ditt liv är knappast den första fina boken med Håkan Hellström, men till skillnad från till exempel PS lycka till i kväll är den här riktigt användbar. Hellström har samlat alla sina (nästan 90) låtar i en stor och ståtlig utgåva med låttexterna och det man behöver för att själv plinka med. Carl Johan De Geers målningar och tillägg på bilderna från våren i New York gör den till ett himla mys att bläddra i.

Läs mer här.

 

Vågorna

vagarna

”Det här är en kärlekshistoria om vågorna. Och det vi lever för”, skriver författarna Jens Holmer och Peter Sahlberg. I Vågorna har de låtit fotografen Adam Klingeteg följa med på surfresor runt hela världen. Veronica Maggio, Jonny Johansson, Anders Wendin, Kalle Zachari Wahlström och Jens Lapidus har sedan skrivit personliga betraktelser av livet. En fin grej med boken är att alla intäkter oavkortat går till lokala barn och vuxna som inte kan simma, genom projektet Surfa för livet.

Läs mer här.

 

Ramen

Ramen

Tove Nilsson har skrivit och gett ut den ultimata Ramen-boken. Rätterna ser så goda ut att man bara vill värma ägg och slörpa hela dagarna. Att Cafés matredaktör och tidigare formgivare Jonas Cramby ligger bakom en del av bilderna och formen gör inte direkt saken sämre.

Läs mer här.

 

Zlatan Hårda fakta 

zlatan-modernista-bok-700x996

Man behöver minst två böcker om Zlatan Ibrahimovic hemma. Den ena är såklart hans egen och David Lagercrantz Jag är Zlatan Ibrahimovic, den andra är den här. Över 432 maffiga, intressanta och snygga sidor har författarna Lars Nylin och Lars Sundh (form) som plockat fram rolig info om Zlatans karriär. Och det är faktiskt inte bara ett rapande av mål och målpassningar – utan även Den långes tatueringar, bilar och skor. Mycket god läsning i en strålande form.

Läs mer här.

 

Potatis

potatis

Anna Froster och Marcus Elmerstad (foto) ligger bakom Den Ultimata Potatisboken. Älskar potatis. Borde alla göra.

Läs mer här.

 

Pa & co Ännu en kokbok

omslag

Ikoniska krogen PA & Co lämnar ut recepten på sina klassiker som Osso Bucu, råraka och gino. Mikael Jansson har återigen tagit grymma bilder och Claes Britton ligger bakom texten. Boken är, precis som utlovat, en bok som är lika mycket kokbok, konstbok och livsstilsbok.

Läs mer här

 

Atlas Obscura

book_og_image

Vi älskar Atlas Obscura, sajten för the road less traveled. När gänget bakom sajten nu ger ut en bok om världens oupptäckta underverk är det måsteläsning och tittning. Följ med till 600 ish konstiga, sjuka och överraskande platser runt om i världen.

Läs mer här.

 

Tomas Andersson Wij pratar med

wij

Det är något med färgen och Tomas Andersson Wij själv som gör den här boken så mysig. I den tunga utgåvan samlar skribenten och intervjuaren Andersson Wij sina möten med artister och vänner. Hisnande nivå och perfekt att plocka fram och läsa ett par sidor ur.

Läs mer här.

 

Josef Frank: de okända akvarellerna

jf

Josef Frank, mannen som nästan på egen hand gjorde fondväggen trendig för några år sen, var också en helt okej målare. Den här boken visar hans okända vattenfärgsmålningar, men också hans liv. Mycket blommor, och en väldigt rogivande bläddring. Josef Frank: de okända akvarellerna vann guld när årets Svenska designpriset delades ut i år. Det är, ändå, nåt.

Läs mer här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-20 15:05