Hoppa till innehåll

Gloria mår inte bra

  Mitt hjärta har skälvt hela veckan. I går höll det på att kollapsa. Hela världens tyngd föll över min bröstkorg och marken var inte längre hel. Min älskade Gloria stod framför mig med hängande huvud, ville först inte titta upp och sa sedan: – Jag har svårt att se. * * * Över hennes vänstra … Continued

gloriaeye

 

Mitt hjärta har skälvt hela veckan. I går höll det på att kollapsa. Hela världens tyngd föll över min bröstkorg och marken var inte längre hel.

Min älskade Gloria stod framför mig med hängande huvud, ville först inte titta upp och sa sedan:

– Jag har svårt att se.

* * *

Över hennes vänstra pupill finns en vit fläck. När hon sitter i skolbänken ser hon inte vad det står på svarta tavlan. Ingen vet hur länge hon haft fläcken men hon säger själv att problemen började efter att hon hade ebola.

Föräldrarna och syskonen är döda och det finns ingen att fråga.

Man kan önska sig när man själv överlevt världens farligaste virus och ens familj dött, att det ska vara nog då. Men det är inte nog. 15 procent av dem som haft ebola får ögonproblem, med smärta och begränsat seende. Vissa blir blinda. Andra har problem med trötthet, aptitlöshet, förlamning.

Nästa vecka ska jag ta Gloria till ett ETU, en ebolaklinik, en av de få som inte rivits här i Monrovia, och se vad läkarna säger. Jag hoppas att de kan lätta på tyngden som trycker över både mig och min lilla älskade flicka.

 

 

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.