Annons

Snart kommer du slippa stå i helveteskön på flygplatsen när du landat i USA

Att stå i helveteskön med kurrande mage i två timmar för att sedan blängas på av en barsk gränspolis efter en 10 timmars resa är snart ett minne blott. Hurra!

Joel Linde
Foto IBL
Snart kommer du slippa stå i helveteskön på flygplatsen när du landat i USA

Fredagen den 4 november var dagen då ett fantastiskt avtal mellan Sverige och USA undertecknades. Preclerance, som avtalet heter, innebär att om du flyger från Arlanda till USA kommer du att kunna gå igenom kontrollen innan du flyger, för att när du väl har landat bara kunna knalla rätt ut, och slippa dödens kö som får dig att ångra att du ens reste.

Annons

Vi kontaktade justitiedepartementets Sonja Ahlgren för att ta reda på exakt hur bra det här faktiskt kommer bli.

Gilla Cafe.se på Facebook

Kommer vi även slippa fylla i den där deklarationen på planet?

– Genom att gränskontrollen görs redan på Arlanda kommer flyg från Arlanda vid ankomst till USA att betraktas som ett inrikesflyg. Det vill säga att den kontroll som idag görs när man stiger av planet kommer slopas. Det innebär också att alla deklarationer man i dag lämnar till amerikansk personal vid ankomst till USA kommer att göras redan på Arlanda, innan avfärd.

Fantastiskt! Händer det något med ESTA-ansökan också?

– Visumfrågor och ESTA-ansökan påverkas inte av detta utan kommer gälla som tidigare, det vill säga man måste ansöka om det i förväg.

Men kommer det inte bli så att folk kommer ta sig från platser som inte har detta avtal för att flyga från Arlanda, och därmed bilda ännu längre köer?

– Förhoppningen är att fler flygbolag lägger sin rutt via Stockholm i stället för andra flygplatser för flyg till USA. Såväl säkerhetskontroll som gränskontroll kommer göras av amerikansk personal på Arlanda i stället för vid ankomst till USA. Viss kö för att komma igenom kontrollen får man nog räkna med, men mycket talar för att den inte blir lika omfattande.

Borde inte Arlanda byggas om lite då?

– Jo. Swedavia ska bygga om Arlanda för att skapa den anläggning som krävs för kontrollerna. I vilken mån Arlanda behöver byggas ut kan jag inte svara på.

Så när kan vi börja njuta av vår VIP-kö in i USA?

– Avtalet ska nu genomföras i svensk rätt. Det pågår sedan i somras en utredning som ska ta fram förslag på hur det ska ske. De ska redovisa sina förslag i juni 2017. Sedan ska avtalet och lagförslaget godkännas av riksdagen innan avtalet kan träda i kraft. Det beräknas kunna ske innan sommaren 2018, och förhoppningen är att anläggningen ska kunna tas i bruk 2019.

Okej, vi väntar med USA-resan till dess alltså. Men sen blir det gräddfil?

– Ja, meningen är att inga ytterligare kontroller behöver göras vid ankomst till USA, utan passagerarna ska kunna gå rakt ut.

Annons

Dela (120)
Tweeta

Annons


Laddar