Hoppa till innehåll

Därför kan det snart bli betydligt svårare för svenskar att komma in i USA

Joel Linde

Efter att många européer, däribland svenska medborgare, har anslutit sig till terrororganisationer överväger nu den amerikanska regeringen att göra det svårare för svenskar att resa in i landet.

I dag när du reser till USA kan det kännas lite krångligt att behöva fylla i ESTA-formulär och uppge adress för boende, men klaga inte – det kan komma att bli så mycket värre.

Svenska medborgare, precis som de flesta andra européer, behöver inte ansöka om visum för att resa till USA eftersom vi ingår i det som kallas för Visa Waiver Program, VWP. Tack vare det får vi resa i USA i upp till 90 dagar utan visum, men den rättigheten kan komma att tas ifrån oss, rapporterar CNN.

USA:s inrikessäkerhetsminister, John Kelly, gick nämligen ut i veckan och ifrågasatte programmet.

– Vi måste börja titta noga på det programmet. Vi ska inte göra något drastiskt eller obefogat, men undersöka det noga, sa han utan att lämna några tydliga besked.

Däremot är han tydlig med att det handlar om de många personer med europeiska pass som under de senaste åren har anslutit sig till IS och andra terrororganisationer och som han befarar även kan ta sig in till USA för att utföra attacker.

President Donald Trump har satsat mycket på att begränsa inresorna till landet vilket har mötts av hård kritik och ännu hårdare ekonomiska konsekvenser. Redan nu har en betydande andel potentiella resenärer valt att avstå resor till USA och utsikterna ser dystra ut, rent ekonomiskt, för landet.

En studie förutspår att 10,6 miljoner färre besökare kommer att resa till USA under 2017, vilket är 7 procent av det totala antalet. Det skulle ge minskade inkomster på 161 miljarder kronor och kosta över 100 000 jobb, skriver CNN.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.