Annons

Grymma USA-knepet: Så åker du från SF till Yosemite för ynka 430 kronor

Om flygresan till San Francisco blev för dyr men du ändå vill se saker utanför staden. Oroa dig inte, för 430 kronor kan du ta dig till nationalparken Yosemite.

Jakob Adolfsson

Enligt Derek Low tar resan från kust till kust i USA 4 dagar om du reser non-stop.


Café skrev i veckan om en smart metod för att ta sig från kust till kust i USA för 1 900 kronor genom att ta tåget. Här kommer nästa smarta budgetknep för USA-resan. Är du i San Fransisco kan du passa på att resa kollektivt till den enorma nationalparken Yosemite på bara några få steg och lite planering, något som Huffington post uppmärksammar.

Steg 1

Ta dig till BART-stationen (Bay Area Rapid Transit). BART är regionalt rälssystem som kan ta dig runt i området kring San Fransisco. En resa från Oakland International Airport kostar cirka 90 kronor.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

En karta över de stationer du kan ta dig till med BART-systemet, bland annat Richmond stationen där du kan ta dig vidare mot Merced.

Steg 2

Åk BART till Richmond som är slutdestination på linjen. Anledningen till att du ska ta dig just dit är för att Richmond är den enda stationen som också är en Amtrak-station. Amtrak är USAs federalt statsägda monopolföretag för fjärrtågstrafik. Amtrak har 896 destinationer i 46 stater och även 3 kanadensiska provinser.

Steg 3

Vid Richmonds BART-station, gå över till Amtrak-sidan av stationen och köp en biljett till Merced. Richmonds två stationer är angränsande och sammankopplade med en gångväg. Du kan köpa biljetter, antingen på plats eller via nätet. En resa från Richmond till Merced kostar drygt 220 kronor. Merced ligger på San Joaquin-linjen och tar ungefär två och en halvtimme. I Merced finner du även: Merced Regional Airport.

Steg 4

Väl vid Merceds tågstation, sätt dig på en YARTS-buss. Från Merced till Yosemite Valley med en YARTS-buss kostar drygt 120 kronor.

En av de många YARTS-bussar du kan resa med till Yosemite National Park.

En av de många YARTS-bussar du kan resa med till nationalparken Yosemite.

YARTS, eller Yosemite Area Regional Transit System är en typ av bussar som sammankopplar städerna i Central Valley och Gold Rush foothills med Yosemite.

Steg 5

Du är framme. Väl på plats har Yosemite ett eget bussystem. Din totala resekostnad borde ligga runt 430 kronor om du gör på det här sättet. Priset kan variera, beroende på vilken biljett just du ska köpa eller när du köper den.

Bussarna du kan åka genom nationalparken är däremot inte en del av YARTS-systemet. Bussarna är gratis och drivs av National Park Service som är en federal myndighet alla nationalparker i USA.

När du känner dig färdig med ditt besök är det bara att vända och åka tillbaka samma väg du kom. Alternativt ge dig an någon av de andra rutterna som är möjliga att ta ut ur parken. Det som kan tilläggas om den här resan är som med all kollektivtrafik. Förvänta er förseningar och tänk på att verkligen kunna pricka rätt avgångar. Med lite planering och förkunskaper finns det många platser i världen som går att upptäcka via landets kollektivtrafik.

Så reser du från San Francisco till New York för 1 900 kronor

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar