Hoppa till innehåll

Gubbtätt när svenska folket väljer kändisen de helst tar en öl med

Jimmie åkesson, tre glas öl och Leif GW Persson
Robin Åberg

Inte en enda kvinna hamnar på topp-10 när svenskarna väljer vem de helst tar en öl med 2021.

På vissa håll och kanter har det under de senaste åren snackats om att vi i Sverige förtrycker gamlingar genom så kallad ålderism och det kanske stämmer för tanter men absolut inte för gubbarna, i alla fall när det kommer till ölsällskap. För när svenska folket får välja vem de allra helst skulle vilja ta en öl med toppas det av en gammal knarrande, men rätt lustig, inredningsdetalj från en TV-studio – Leif GW Persson.

För tredje året i rad har branschorganisationen Sveriges Bryggerier, inför ölets dag, kartlagt vilken kändis det svenska folket helst skulle vilja ta en öl med. Och för tredje året i rad toppas listan av enbart gubbar – GW, Jimmie Åkesson och förra årets etta, Anders Tegnell. Yngst på listan är bollgubben Zlatan Ibrahimovic med sina 39 år.

Skål!

Dessa listor brukar vara åt det gubbtunga hållet men årets lista slår rekord då inte en enda kvinna finns med på topp-10. Detta trots ett ökat intresse hos kvinnor för öl och hantverket som ligger bakom.

– Öl fortsätter att kopplas ihop med manligt umgänge och gemenskap. Begreppet ”ta en öl med” leder uppenbarligen tankarna till män, trots att nästan varannan kvinna uppger att de dricker öl regelbundet. Vi ser att ölintresset växer bland kvinnor, inte minst som en följd av att allt fler bryggerier experimenterar med nya smaker och typer, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Listans topp-10 må utgöras av enbart gubbar, men äre nå goa’ gubbar då? Kolla in hela listan och avgör själv.

Kändisarna svenskarna helst tar en öl med i sommar:

  1. Leif GW Persson, krim-gubbe
  2. Jimmie Åkesson, invandringskritisk gubbe
  3. Anders Tegnell, virus-gubbe
  4. Kung Carl XVI Gustaf, kung-gubbe
  5. Stefan Löfven, svetsargubbe
  6. Ulf Lundell, gubbgubbe
  7. Tareq Taylor, kock-gubbe
  8. Janne Andersson, korvgubbe
  9. Magnus Uggla, sång och dans-gubbe
  10. Zlatan Ibrahimovic, bollgubbe

Undersökningen görs varje år inför Ölets dag som alltid hålls den tredje onsdagen i juli, i år är det alltså 21 juli som gäller. Under dagen håller bryggerier runt om i landet öppet hus för allmänheten. Mer info om Ölets dag hittar du här.

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes mellan 20 och 26 maj 2021 av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Antalet intervjuer som har genomförts är 1 025 och målgruppen är den svenska allmänheten (18-79 år). Deltagarfrekvensen är 57 %. Det är en jämn fördelning mellan kvinnor och män som svarat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.