Mikrobryggeriet Omnipollo flyttar in i kyrka: ”Vi gör öl för snygga och smarta”

Omnipollos kyrka i Sundbyberg

Omnipollo, ett av de snabbast växande mikrobryggerierna i Sverige, har flyttat in i en gammal kyrka i Sundbyberg utanför Stockholm. Café tar tempen på Henok Fentie, en av grundarna av det populära bryggeriet, inför flytten.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2020-02-10 10:38  |  Lästid: 3 minuter

På kort tid har Omnipollo vuxit till ett av Sveriges mest framgångsrika mikrobryggerier. De brygger 3 miljoner liter svår öl om året, omsätter 80 miljoner kronor och drömmer i hemlighet om att bli uppköpta. Henok Fentie och Karl Grandin är personerna bakom Omnipollo som nu växlar upp i och med flytten av bryggeriverksamheten till en kyrka i Sundbyberg utanför Stockholm.

Café tog ett snack med Omnipollos Henok Fentie om Stockholmsbryggeriets framgångar, svår vs. lättdrucken öl och varför amerikanska producenter inte förstår sig på den alkoholfria öltrenden i Sverige.

Henok Fentie och Karl Grandin på Omnipollo.
Henok Fentie och Karl Grandin på Omnipollo.

Brygga öl i en kyrka är oheligt eller? 

– Ha ha. Bra fråga! Betlehemskyrkan avkristnades 2005 men trappistmunkar i Belgien har bryggt öl och gjort ost i kyrkor i hundratals år. Sett ur det perspektivet följer vi tradition. Det första ölet som vi bryggde där är dock svart som synden och vi svor en del när vi bryggde det. Förlåt.

Vem är den typiska Omnipollo-drickaren? 

– Vi brygger öl för alla över 18 år men det kan nog vara så att de som dricker vår öl i snitt är lite smartare, lite snyggare och lite roligare. Öl är trist nog mansdominerat men det sker framsteg. Vi ser att antalet kvinnor på vår Instagram och Facebook växer för varje år och att våra barer blivit en plats för alla. Alla förutom Jimmie Åkesson som under en tid försökte bli stammis. Allt är politik.

En del av era öl är svåra att dricka tycker en del. Varför gör ni inte bara en Corona som är lite lättdrucket? 

– Vi vill utmana oss själva och andra att tänka nytt kring öl. Med det sagt utformar vi alltid recept med målsättning att det ska kännas intuitivt och balanserat. Våra öl är inte för alla, men är ett öl svårt att dricka så har vi krasst misslyckats.

Men varför gör ni inte Corona då? 

– För att Corona gör det bättre än vad vi skulle kunna göra. De har mer pengar och bättre teknik helt enkelt.

Vilken trend inom ölkonsumtion gillar ni mest? 

– Den övergripande trenden och vårt existensberättigande är att vi går mot ett bredare utbud. För 10 år sedan fick man nöja sig med stor stark, idag vet både konsumenter och återförsäljare att öl är mer än så. Det är fantastiskt. När det kommer till ölstilar så är vi väldigt inne på pilsner just nu, vilket är en av anledningarna till att vi öppnade en Omnipollo-bar i Tyskland förra året. Det är en av de svåraste ölstilarna att brygga bra och vi lägger mycket tid på det.

Vad gör att ert öl funkar 2020? 

– Hög kvalitet är tidlöst men precis som med mycket annat sätts större och större värde på upplevelser. Vi jobbar hårt för att leverera det i allt vi gör.

Egentligen vill ni bara att en bryggerijätte lägger bud på er – sant eller falskt? 

– Sant. Det kommer bud lite då och då. Uppmärksamhet är peppande. 

Starkölsförsäljning på Ica: På eller av? 

– På! Äh, det är bra att det finns begränsningar på alkohol generellt men som världens dyraste ölproducent främjar vi inte direkt merkonsumtion. Vårt senaste öl på Systembolaget kostade 109,90 kr burken. Samtidigt är det spännande hur begränsningarna i Sverige driver utveckling. Vårt alkoholfria öl Konx är just nu det snabbaste växande ölet i vår portfölj. Sjukt om du hade frågat mig för bara några år sedan och ofattbart för våra amerikanska producentkollegor.

Omnipollos brygger i en kyrka i Sundbyberg.

Vilken är er största inspirationskälla? 

– Mina största inspirationskällor är Moa Lagercrantz, Karl Grandin och Muhammad Ali. Jag skulle tro att Kalles största inspirationskällor är jag, Karolina Hedström och Aleister Crowley. Jag och Kalle är fans av massa saker, det är en evig dialog mellan oss och världen.

Om ni fick göra om allt på nytt – vilket misstag hade ni inte gjort då? 

– Jag har en ganska stark ödestro och hade inte ändrat på saker men hade jag kunnat gå tillbaka i tiden och dumpat ett par öl så hade jag nog gjort det. Gör man något som inte är bra så får man leva med det länge.

Men vilka av Omnipollos öl kränger egentligen bäst? Enligt Henok är storsäljaren Omnipollo Levon, det första ölet som Omnipollo bryggde, fortfarande är det Omnipollo-öl som säljer bäst på Systembolaget. Även nyheter tenderar att gå bra – just nu är nyheten Omnipollos Bianca Blueberry Chocolate Peanut Bbutter Maple Pancake Lassi Gose.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-10 10:39