Hoppa till innehåll

Guide: Så bär du smoking på nyår – 8 tips inför festen

Tom Cehlin Magnusson

En oknusslig smokingguide inför nyår.

Nyår närmar sig, och paniken kring vad man ska ha på sig börjar infinna sig. Café har blåst bort dammet från gamla regelböcker och rotat i bildarkivet för att guida till en stilig nyårsfest.

Foto: Getty Images.

Slappna av!

Att klä upp sig ska vara roligt. Nyår innebär kostym eller smoking för många, vilket också innebär en mängd regler om vad man får eller inte får ha på sig. Om du ägnar all tid innan en fest åt att oroa sig över att göra fel så kommer varken du eller din omgivning ha speciellt roligt. Lär dig reglerna och skit sedan i reglerna.

Foto: Getty Images.

Skjortan räknas

Om du bär smoking enligt regelboken så finns det vissa plagg som är obligatoriska till: Om värden eller värdinnan till nyårsfesten skrivit ut ”Smoking” på inbjudan så antas du bära en smoking i svart eller midnattsblått, en vit skjorta, svart fluga, svarta strumpor och svarta lackskor. Skjortan ska vara vit, ha stärkt eller plisserat bröst med dubbel manschett. En klassisk krage brukar rekommenderas. Flugan ska vara svart, i siden och knytas för hand.

Foto: Getty Images.

Avgör användningsområdet

Om du har bestämt dig för att ha smoking så finns det många bra ställen att hyra på om du inte tror att du kommer använda den mer än på nyår. Men glöm inte att en smokingkavaj är lika snygg på en nyårsfest som till jeans som till att sitta och se ledsen ut i en italiensk båt, som Paul Newman.

Foto: Getty Images.

Våga accessoarer

Nyårsciggen gör man som man vill med, men det är svårt att inte bli sugen på att hänga en blomma i slaget när man googlar gamla bilder på Humphrey Bogart. Ett enkelt sätt att göra en småstel outfit lite livligare.

Foto: Getty Images.

Gör slag i saken

När det gäller kostymer så varierar trenderna vad gäller längd på kavaj, byxor och slag. Smokingen är ett så traditionellt plagg att man gör bäst i att ofta följa traditionen, som just nu också råkar vara trendig. Välj en smoking med breda slag för en klassisk men modernt 70-talsdoftande look.

Foto: Getty Images.

Bryt upp

Obekväm med att bära en hel kostym eller smoking? Bryt upp kostymen och matcha med ditt favoritplagg. Ralph Lauren bär smokingjacka med jeans, Mick Jagger bär smoking med sneakers och Marvin Gaye (det här uppmuntrar vi kanske inte alla läsare till, kan vara värt att understryka) matchar sin lediga smoking med mössa.

Foto: Getty Images.

Drapera dig i sammet

Ett enkelt sätt att se extra festlig ut och samtidigt mer nedklädd än i en traditionell smoking är en smokingkavaj i sammet. Bär traditionellt med klassiska smokingbyxor i svart eller midnattsblå ull eller gör som Bob Dylan och knäpp upp det mesta som går att knäppa upp.

Foto: Getty Images.

Sluttjafsat

Den vita smokingkavajen är ett omstritt plagg, och någonstans finns det väl en poäng i att man ser snyggare ut i vita plagg i en solbränna än på en regnig balkong vid tolvslaget. Men om man tycker att en vit smokingjacka är snyggt och om man tror sig ha några promille av Bryan Ferrys surmulna karisma så finns det bara ett alternativ – kör på. En röd gördel kan vi inte med gott samvete rekommendera någon att bära dock. Gott nytt år!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.