Så får du skorna vita igen – med 9 smartaste knepen

Världen kan vara en ogästvänlig plats mot dina älskade skor. Men lugn, de flesta fläckar går faktiskt att få bort. Så här får du dina läderskor, canvasskor och löparskor vita och fräscha igen.

Noel Montti Berglind  |  Publicerad 2017-05-15 10:50  |  Lästid: 2 minuter

Så gör du rent vita läderskor

Smutsiga läderskor? Lugn, det är enklaste modellen att göra rent.

1. Torka av dem med en trasa och ljummet vatten eller använd lite diskmedel. Har du tur räcker det för att få skon ren. Använder du dig av en rengöringsborste är det viktigt att inte ta i för hårt då det kan skapa rivmärken på lädret som inte går bort.

2. Byt ut snörena! Nya vita snören ger en ren effekt på hela skon.

3. Ge sulan en putsning med en borste och använd antingen Jason Markks skorengöring eller vatten och diskmedel. Jason Markks produkter är biologiskt nedbrytbara och luktar sött och gott – som en fräsch toalett. Har sulan en omöjlig fläck kan en gnutta nagellacksborttagning vara räddaren i nöden!

Superga.

Så gör du rent vita canvasskor

Vita tygskor kan kännas totalt omöjliga att hålla vita. Har olyckan varit framme är ett bra rengöringsmedel din vän.

1. Om du har fläckar på tyget fungerar diskmedel och vatten eller Jason Markks rengöringsmedel perfekt. Ta en borste eller en tandborste och blöt ner med rengöringsmedel och gnugga lätt på fläcken. Torka bort löddret som uppstår och låt sedan torka.

2. Under tiden som skorna torkar kan du passa på att lägga skosnörena i en tvättpåse och tvätta dem i maskin så slipper du köpa nya.

3. Impregnera! Impregnera alltid ett par canvasskor när du köpt dem. Det gör att du slipper onödiga fläckar. Gör det annars när skorna är nytvättade.

Adidas Ultra boost 3.0.

Så gör du rent vita löparskor

Det är inte bara springrundan som kan smutsa ner din skor. Folk som står slarvigt på bussen, vattenpölar och spralliga barn är lika stora hot mot dina fräscha skor.

1. Börja med att ta bort skosnörena så blir skorna lättare att göra rent.

2. Använd diskmedel och vatten eller Jason Markks rengöringsmedel. Ta en borste eller en tandborste och blöt ner med rengöringsmedel och gnugga på fläcken. Torka bort löddret som uppstår och låt sedan torka. Tänk på att inte använda en för hård borste eftersom tyget på springskor oftast är tunnare och mer känsligt än på canvasskor.

3. Löparskor har oftast sulor gjorda i plastmaterial – för att göra rent sulorna räcker det ofta med lite ljummet vatten och en trasa.

Tvättmaskinen! Är du inte jätterädd om dina löparskor kan du ta den lata vägen. Lägg dem i en tvättpåse och kör på ett kallt program i tvättmaskinen. Är sulan färgad kan den färga av sig på resten av skon – så se upp.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:23