Hoppa till innehåll

Café testar: Så bra är Sveriges första sneakerstvätt

Tvådelad bild. på vänstra sidan står duon som driver tvätten bakom disken. På högra sidan ett par nytvättade sneakers

I början av mars slog Sveriges första sneakerstvätt upp portarna vid Hornstull i Stockholm. Café svänger förbi för att testa om de kan få liv i våra allra tröttaste skor.

I en hörnlokal på Hornsgatan i mitten av vad som kanske är Sveriges sneakermekka, Södermalm, ligger sneakerstvätten med det passande namnet Sneakerstvätten. Företaget drivs av Jens Wallin och sonen Oscar, två ”nördar” som efter att tidigare ha snöat in på saker som holländska stridsvagnsreparationer och koaxiala urverk nu är helt fokuserade på sneakersvård.

Idén till att starta en sneakerstvätt kom när Jens och hans kollegor på Star FM tyckte att det borde finnas ett ställe där man kan lämna in alla sina slitna gamla sneakers och sen få tillbaka dem hela och rena.

– Sen pitchade han det för mig och jag har ju sett såna här ställen när jag bodde i Kalifornien. Då tänkte jag att funkar det i Kalifornien där det aldrig regnar borde det verkligen funka här där vi har skitväder nio månader om året, säger Oscar som tidigare arbetat som musikproducent.

Jens Wallin bättrar på färgen.

När pandemin sedan slog till fick Oscar allt färre producentjobb och den där sneakerstvätten började låta som en allt bättre idé. Sagt och gjort, i början av mars kunde de slå upp portarna och sedan dess har de barliknande sittplatserna i lokalen fått agera ställ för alla nytvättade skor som väntar på sina ägare.

– När vi öppnade fanns det ju inget liknande så man visste inte om det var något folk ville ha eller om de skulle säga ”man kan lika gärna köra de i tvättmaskinen”. Men det har gått superbra och ibland har vi haft så mycket skor att vi fått ställa påsar med färdigtvättade skor på golvet.

Varför ska man gå till er istället för att tvätta sina skor hemma?

– Det är klart att man kan tvätta hemma men ofta gör man det antingen i handfatet, 20 cm från tandborsten, eller i köket där man lagar mat. Inte några ställen där man vill borsta hundbajs. Sen har vi våra metoder som vi vet funkar, det blir förmodligen bättre och för en rimlig peng. Men vill man tvätta själv så säljer vi borstar, medel och bistår gärna med tips.

Samma par Superstars men där den vänstra både tvättats och fått sulan blekt.

Man ska inte bara slänga in sina sneakers i tvättmaskinen alltså?

– Jo det kan man absolut göra men då ska man vara säker på att det är ett material som funkar att köra i maskin, som tyg eller mesh. Då ska man tänka på att köra på låg temperatur, använda tvättpåse och sen är det viktigt att man kör in papper i skorna så att de även torkar inifrån.

Finns det skor som är utom räddning?

– Vi kan rädda de allra flesta men när sulan släppt helt eller om det är ett hål i sulan måste man hitta en donatorsko som man får ta en ny sula ifrån. Sen finns det ju skomakare som kan sätta på nya sulor men det är ofta dyrt och så får man vanligtvis inte originalsulan.

Så det kan vara värt att chansa på ett par smutsiga sneakers man hittar på second hand?

– Ja absolut, det är bara att komma hit med dem!

Jens och Oscar Wallin bakom disken.

Så bra är sneakerstvätten

Cafés utsända ville testa om alla skor verkligen går att rädda och tog med sig sina allra slitnaste par sneakers med 50 år på nacken. Minst sagt en rejäl utmaning. Så här såg de ut innan behandling:

Före tvätt. Foto: Sneakerstvätten

Efter en expresstvätt med vatten och ånga av in- och utsida, snören och sula, bättrades färgen på de ställen där det lossnat (nästan hela skon) och frågan är om inte bröderna Dassler skulle fälla en tår av hur vackra de blev. Kolla själva:

Efter tvätt. Foto: Sneakerstvätten

Sneakerstvätten ligger på Hornsgatan 156 på Södermalm i Stockholm. Förutom tvätt som kostar 220 kr för ett par eller 500 för tre, erbjuder de även blekning av sulor för 100 kr. De säljer även allt du kan behöva för att hålla dina sneakers i topptrim.

Sneakerstvättens fem råd för att få dina sneakers att hålla längre:

  • Torka av fläckar innan de hinner sätta sig med sneaker wipes eller en fuktig trasa.
  • Använd skoblock, framförallt för skor i läder. Gör att skorna håller formen bättre.
  • Är skorna riktigt torra, kör ett varv skobalsam följt av ett varv skokräm.
  • Dålig lukt får man bäst bort med moso bambu, har man inte det funkar en strumpa fylld med kattsand.
  • När du ställer undan dina sneakers för säsongen: tvätta bort smuts, smörj in med ett varv skokräm och på med impregnering. När du tar ut dina skor för säsongen: på med ett lager impregnering och ut och gå.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.