Världsberömda guldbastun till Stockholm – fritt fram för allmänheten att basta och bada

Bastun Solar Egg står parkerad på Waldermars udde i Stockholm.

Läge för höst- och vinterbad när designernas designerbastu Solar Egg lägger till vid Waldermarsudde på Djurgården i Stockholm.

Joakim Almén | Foto: Jean Baptiste Béranger  |  Publicerad 2021-10-28 10:49  |  Lästid: 2 minuter

Gillar du höst- och vinterbad? Bor du i Stockholm eller har du en weekend inplanerad i storstan i höst eller vinter? Gillar du att bada bastu? Protokollför du tre av tre klarmarkeringar på ovanstående frågor så har du en sällsynt chans i livet att sätta guldbastukant på ditt höst- och vinterbadande.

På Waldermarsudde på Djurgården står nämligen sen några dagar tillbaka den världsberömda designerbastun Solar Egg. Den guldäggsformade bastun är öppen för allmänheten med start från lördagen den 30 oktober till och med 20 mars 2022.

Foto: Jean Baptiste Béranger
Foto: Jean Baptiste Béranger

Den iögonfallande bastun, som skapats av konstnärsduon Bigert & Bergström, har turnerat i bland annat Köpenhamn, Paris, USA och Kiruna och fått stor uppmärksamhet världen över, samt vunnit internationella designpriset Red Dot Award.

Invigningen i Stockholm innebär nypremiär för Solar Egg som har stått nedpackad under pandemiåret. Konstverket kommer senast från Icehotel i Jukkasjärvi våren 2020.

– Det är fantastiskt roligt att Riksbyggens Solar Egg nu kommer till Stockholm. Solägget har ursprungligen skapats både för att fungera som en katalysator för samhällsomvandlingen i Kiruna och samtidigt sätta fokus på klimatfrågan och nödvändigheten att arbeta för ett mer hållbart samhälle, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen och som kommer att delta under invigningen av utställningen.

Foto: Jean Baptiste Béranger

Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn. På Prins Eugens Waldemarsudde står bastun i en mysig miljö med möjlighet till ett dopp i vattnet.

Bastun är öppen för alla och är du sugen på ett guldkantat bastubad bokar du plats här. Kalaset kostar 150 kronor och i det ingår även entréavgift till utställningen ”Expedition konst”.

Foto: Jean Baptiste Béranger

Det här är guldbastun Solar Egg
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Verket Solar Egg, som är 5×4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna.

Solar Egg har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Guldäggsbastun har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-10-28 10:49