Hoppa till innehåll

Världsberömda guldäggsbastun lägger till i Norrland

Solar Egg-bastun i Skellefteå.

Grattis Skellefteå-bor! En sån här chans att bada bastu i designernas designerbastu får man bara en gång i livet.

Kommer du ihåg när Game of Thrones järntron år efter år turnerade land och galleriarike runt? Om du inte gör det minns i alla fall den gamle Café-medarbetaren Emil Persson det. Det kanske inte går spikraka Jan Zelezny-spjut mellan järntronen och den ambulerande guldäggsbastun. Men båda skövlade och skövlar massiv sociala medier-uppmärksamhet var de än befinner sig i världen.

Foto: Jonas Westling

Den mobila designerbastun Solar Egg skapades 2017 av konstnärsduon Bigert & Bergström för Riksbyggens räkning och har sedan den invigdes i Kiruna bland annat turnerat runt i Minneapolis, Köpenhamn, Paris och senast på Waldemarsudde i Stockholm. Sedan den fem meter höga och fyra meter breda guldkolossen öppnade för allmänheten har över 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn.

Guldäggsbastun on Tour: Här i Minneapolis i USA. Foto: Andrea Rugg
… I Paris. Foto: Jean Baptiste Bérange
Och på Djurgården i Stockholm. Foto: Jean Baptiste Bérange

Nu återvänder solägget till Norrland och den här gången lägger den till i Skellefteå, där allmänheten kan bada guldkantsbastu sedan lördagen 11 februari. Bastun står på en av världens högsta träbyggnader, Sara kulturhus Norra takterrass, och när bokningarna släpptes blev det fullt direkt. Men alla bastusugna får chansen igen när nästa bokningsomgång öppnar 27 februari.

Besöket i guldäggsbastun är gratis och går att boka från onsdag till lördag under hela utställningsperioden. Solar Egg är på plats i Skellefteå mellan 11 februari och 30 april.

Foto: Jonas Westling
Foto: Jonas Westling

Det här är guldbastun Solar Egg
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Verket Solar Egg, som är 5×4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna.

Solar Egg har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Guldäggsbastun har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet. 

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Jonas Westling:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.