Hoppa till innehåll

Gustavs hipsterguide till Århus

Köpenhamns kaxiga lillebror Århus är den mellanstora hamnstaden på Jylland som de senaste åren vuxit rejält på design-, mode- och arkitekturfronten. Det är som ett komprimerat Köpenhamn, komplett med snyggt klädda invånare på cykel, drop-coffeeställen i fabrikslokaler och små inredningsbutiker. Skillnaden mot just storebror Huvudstaden är deras framåtanda och energi inför framtiden. Under mina fyra dagar … Continued

Köpenhamns kaxiga lillebror Århus är den mellanstora hamnstaden på Jylland som de senaste åren vuxit rejält på design-, mode- och arkitekturfronten. Det är som ett komprimerat Köpenhamn, komplett med snyggt klädda invånare på cykel, drop-coffeeställen i fabrikslokaler och små inredningsbutiker. Skillnaden mot just storebror Huvudstaden är deras framåtanda och energi inför framtiden. Under mina fyra dagar i staden fick jag uppleva såväl genuint danskt häng som kulinariska underverk. Här är mina favoriter från Århus!

DSCF8937

DSCF8977

Jag åkte dit med bland andra Hanna från ELLE och Sania!

DSCF8945

I Århus finns ett flott växthus där man kan gå genom världens alla växtzoner. Mina favoriter var öken och tropisk regnskog. I den senare flög det omkring svartgula fjärilar och man kunde klättra upp i en Tarzankoja!

DSCF9060

Århus är fullspäckat med schyssta kaffebarer med sval nordisk inredning. Resliga danskar med tangorabatt och grötig jylländsk dialekt serverade magisk cortado i Latinerkvarteren.

DSCF9018

När man reser med bloggare blir det många bilder. Här på Olafur Eliassons regnbåge på taket till ARoS, stadens museum för modern konst. Här får man också bästa utsikten över staden som påminner om Göteborg med sina många parker, närhet till vatten och ljusa putsfasader.

DSCF9072
DSCF8969
DSCF8964

Århus, som legat på samma plats sedan vikingatiden, har en stolt historia som hyllas i Gamle By, ett slags Skansen där man byggt upp hela kvarter och skildrar hur människor levt under 1800-1970-talet. Komplett med jazzbar, bageri och dagis. Lägenheterna är tidsenligt inredda och det är som om ägaren bara gått ut för att handla.

DSCF8982

Jag packade mina reseaccessoarer med initialer från Deriwe och matchade med nya mockasneakers från Axel Arigato. Nedan är den sjukaste torsktartaren med zucchini, sparris, dillolja och grädde på Michelinkrogen Substans.

DSCF9078

Mina bästa adresser i Århus:

  • ARoS konstmuseum med panoramavy över staden, Aros Allé 2
  • Hay, här fyller du på förrådet med snygga danska presenter och inredning, Rosenkrantzgade 24
  • Great Coffee, mysigt hipsterkaffe i chemexkannor, Klostergade 32
  • Minimum, konceptbutik med sprit, teknik, kläder, allt på ett ställe, Sondergade 60
  • Mikeller Bar, nordiskt avskalad inredning och öl från all världens mikrobryggerier, Jagergårdsgade 61
  • Soul Shine Vintage, klassisk secondhand affär med billiga utvalda kläder, Graven 24
  • S’vinbar, den ultimata vinbaren, alla kategorier, Klostergade 62

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.