Hoppa till innehåll

Hyllade Göteborgsbandet Styva Linan väljer sina popkultursfavoriter

Göteborgsbandet Styva Linan.

Styva Linan var Göteborgsbandet på allas läppar 2022. Nu är de tillbaka med nya singeln ”Ut i mörkret”. För Café listar det hajpade sina popkulturella favoriter genom tiderna.

Det väldigt hyllade Göteborgsbandet Styva Linan är enligt Göteborgs-Posten bandet som ska rädda stadens popmusik. Det hajpade bandet har bland annat spelat på den officiella efterfesten efter Håkan Hellströms Ullevikonserter i somras och hyllats av popprofessor Janne Gradvall.

Efter att förra året ha släppt debutalbumet Dallas är Göteborgskvintetten nu tillbaka med singeln Ut i mörkret. Bandet är dessutom aktuella med spelning på Debaser strand i Stockholm lördag 6 maj.

Ut i mörkret handlar om att vara där för sina bröder och systrar när de har hamnat i svackor och uppfattningen man kan ha på sin omgivning när man själv är där. En situation ur två olika perspektiv”, berättar Sebastian Urquiaga Sandoval, keyboardist, låtskrivare och sångare på låten.

För Café väljer Sebastian Urquiaga Sandoval, Styva Linans synthman tillika sångare på nya singeln, sina popkulturella favoriter genom tiderna.

Sebastian Urquiaga Sandoval längst till vänster i kritikerrosade bandet Styva Linan.

Bästa låten:

”Bästa låten för mig just nu är nog den otroligt bra producerade countrydängan Miami, My Amy av Keith Whitley. En otrolig låt som handlar om långdistansens svårigheter i en bädd av ljuva körer och ännu ljuvare leadsång.”

Bästa albumet: 

”Får nog bli den klassiska Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band tror jag. Beatles drar med en på resa från början till slut och innehåller riktiga bangers. Sista spåret är A Day in the Life kan vara ett av mina absoluta favoritlåtar.”

Bästa balladen: 

How am I Supposed to Live Without You av Michael Bolton fyller mig med nostalgi över en tid då jag inte ens fanns. Det säger en del tycker jag.”

Bästa beatet: 

”Vad som helst från old school hiphop. Älskar uppklippt jazz.”

Bästa covern: 

”Bandet Black Midi släppte en liten EP med några covers av olika kaliber. Men King Crimson-versionen är fetast.”

Bästa introt: 

Thunderstruck, nuff said.”

Bästa gitarrsolot: 

”Finns så många otroliga über-shredds de senaste 70 åren så denna är riktigt svår. Men för att göra det enkelt för mig så väljer jag slutet i Hotel California. Perfekt skrivet och perfekt utfört. Chefs kiss.”

Bästa textraden:

”’Du söker ett mirakel för att få slut på ditt elände men inser inte att det är du’ från vår låt Georg om man får vara lite självgod. Inte jag som skrivit texten så känns ändå ok. Men den textraden är så effektiv, speciellt hur vår sångare PG sjunger och tar i. Ett sista utrop om den hårda sanningen.”

Bästa filmscenen: 

”Första scenen i Inglourious Basterds med Hans Landa och bonden som gömmer judar under sitt golv. Quentin Tarantino är en mästare på dialoger och att bygga upp suspense.”

Bästa dokumentären:

”En dokumentär jag såg nyligen, Tickled, var riktigt bra. Den handlar om professionella kittlare som är med i tävlingar om vem som kan stå ut mest kittel. Den börjar rätt milt men spårar sedan ut när regissören gräver djupare i hemligheterna bakom tävlingarna. Så den kan jag starkt rekommendera.”

Bästa förtexterna till en film:

”Star Wars-förtexterna är classic af.”

Bästa tv-serien:

”Antingen Game of Thrones eller Breaking Bad. Båda börjar väldigt långsamt men håller man ut så blir man belönad med ett av tv-historiens bästa storys.”

Bästa tv-seriescenen:

”Finns många från Game of Thrones men en av mina favoriter måste få vara The Long Night. Sista kampen mot white walkers i ett extra långt avsnitt av bara krig och farväl.”

Bästa tv-serievinjetten:

”Måste vara lite biased här och säga temat i tv-serien Dallas. Har inte kollat på serien men musiken är en banger.”

Bästa romanen: 

”Får man vara ful och ta en bokserie? För då blir det nog Stephen Kings Det mörka tornet. En fantastisk kombination av alla olika sorters genrer och återkommande karaktärer.”

Bästa skribenten: 

”Bästa karaktären: Beatrix Kiddo från en av mina absoluta favoritfilmer Kill Bill.”

Bästa tv-seriefinalen:

”Har en soft spot för slutet i Scrubs. Melankoliskt och vackert. Nästan så att man får en liten tår.”

Snyggaste skivomslaget:

”Miles Davis Bitches Brew har alltid fångat mina ögon. Hoppas att framtida Styva Linan skivomslag kan ta inspiration.”

Bästa Youtubeklippet:

”Jag älskar den videon av tre svenska kids som rappar framför kameran om att man är kär som en drake. Eldiga bars, fet beatbox och otrolig koreografi.”

Bästa regissören: 

”Paul Thomas Anderson, Quentin Tarantino, Cohen-bröderna, Terrence Malik, Stanley Kubrik, Greta Gerwig… listan är oändlig.”

Bästa låtskrivaren:

”Jag älskar Jeff Buckley av hela mitt hjärta. En stor inspiration i hur jag skriver låtar och melodier. Vill också inkludera Nick Drake.”

Bästa konsertupplevelsen:

”Mac DeMarco på Pustervik va otroligt kul att se. Han har en väldigt speciell vibe på scen. Inte nog med att hans musik är så jävla bra men du får också en halvnaken Mac som tänder eld på sina brösthår.”

Mac DeMarco. Foto: Getty Images

Mest överskattade albumet:

”Hata inte mig nu men Rolling Stones tycker jag är riktigt överskattade och har inte mycket kärlek för deras musik. Har ingen specifik skiva jag tänker på dock.”

Mest överskattade filmen:

Avatar. Gillade filmen när jag såg den på bio men såg den nyligen igen å känns mer som Pocahontas på en annan planet.”

Mest överskattade tv-serien:

”Typ Mandalorian, började kolla på den för att den verkade intressant men strukturen av varje avsnitt känns väldigt repetitivt.”  

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.