Annons
Annons

mattias-sofia-daniel-brollopstarta

Lördagen den 13 juni svär prins Daniel och Sofia Hellqvist trohet till varandra. Vi tog ett snack med den viktigaste personen under bröllopet: proffskonditorn och tårtbakaren Mattias Ljungberg, 42.

* * *

Hur är det att planera bröllopstårta med prinsparet?

Annons

– Det är häftigt! Jag är inte så starstruck, men inför första mötet sa jag till mig själv ”don’t fuck this up”. Klart att det är lite allvar, men de är himla lättsamma att jobba med, som vilket trevligt brudpar som helst. Prinsen är påläst, han engagerar sig och kommer med bra förslag.

Haft en hektisk vår?

– Helst ska man ha ett år för att göra något sånt här, eller i alla fall ett halvår. Men jag blev inte inblandad förrän i mars, så jag har fått töja alla gränser! Det är tio-tolv leverantörer som deltar, allt ifrån råvaror som socker och mjöl till tårtställningen, specialformer och alkohol.

Vad är utmaningen med att göra en bröllopstårta till ett kungligt bröllop?

– Att hinna med allt med den tighta tidsramen. Inget i den här tillverkningen är standard, allt är specialgjort: smakerna, delarna, ställningen. Det tog nästan en månad att ta fram vilken tårta vi ville ha.

Hur flyttar ni tårtan till slottet?

– Vi gör den som ett legobygge, del för del, som vi sen slår ihop på plats. Sen arbetar vi med den minituöst, minut för minut, under själva bröllopsdagen.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att folk blir matförgiftade, det vore fruktansvärt. Men vi ska nog komma undan det. Vi har ett företag som sysslar med att bara mäta sånt som ska kolla tårtan. Men det här med temperaturen är lite läskigt. Det ska tydligen bli bra väder, och det är ett element vi får jobba emot. Vi konditorer gillar inte när det är soligt.

Hur gick det senast du var med, under Victorias och Daniels bröllop? (se tårtan på bilden ovan).

– Det var lite trubbel med ställningen. När vi testade den med en testtårta, som var väldigt tung, gick ställningen sönder! Vi fick laga den med kraftiga bultar. Dessutom tog bröllopet längre tid än beräknat vilket gör det problematiskt med temperaturen. Vi fick avstanna tempereringen flera gånger, det var mindre roligt.

Ditt eget konditori skapade semmelwrapen i våras. Finns det en chans att den dyker upp på bröllopet?

– Om jag fick en krona varje gång någon ställde den frågan… nej, det kan jag inte bjuda på, det blir inte så gott.

 

Mattias Ljunberg äger och driver Tössebageriet i Stockholm. Han leder tårtprojektet tillsammans med konditorerna Fredrik Borgskog och Frida Leijon. 

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

Yuccien är den nya hipstern – så vet du om du är en av dem

Passa på, nu kan du flytta in i Joakim Thåströms gamla hus

Ny forskning: schimpanser snor alkohol från människor och super sig fulla

Annons

Dela (5)
Tweeta

Annons


Laddar