Hoppa till innehåll

Här är 2022 års 10 bästa filmer, enligt filmexperten

Filmer från 2022

Det populära Instagramkontot @1000filmer har recenserat 140 filmer i år. För Café väljer David Borg, mannen bakom kontot, sina 10 favoritfilmer från filmåret som gått.

David Borg är mångsysslaren som bland annat driver en framgångsrik kommunikationsbyrå och gör en kulturgärning för Stockholms musik och utelivscen. Tillsammans med poddaren Emil Persson, skådespelaren Sverrir Gudnason och First Aid Kit-Klara Söderberg arrangerar de Countryklubben när andan faller på.

Dessutom är Borg mannen bakom det populära filmkontot @1000filmer på Instagram, där han nördar ner sig i sin story hobby genom att recensera filmer. För Café berättar han om varför 1000filmer är hans sociala medier-fängelse, den blomstrande skräckfilmsgenren och vilka tio filmer som egentligen varit bäst i år.

Cineasten David Borg är mannen bakom Instagramkontot 1000filmer.

Vad är @1000filmer? 

”Det är mitt livs dummaste beslut jag har tagit, jag ska se 1 000 filmer jag aldrig har sett förut och recensera varenda film. Jag har byggt mitt egna fängelse på Instagram med 6 000 krävande följare som törstar efter nya filmtips varje vecka. I år har jag lagt upp drygt 140 filmer i mitt flöde, kort och gott har jag jobbat hårt men jag har bara lagt upp 614 filmer, det betyder att det är 386 filmer kvar. Det är alltså typ tre år kvar i det här tempot.” 

Vad ser du för typ av filmer?

”Jag ser verkligen allt möjligt, men i grunden är jag en skräckfilmstorsk. Däremellan kan vi klämma in ett franskt drama om knarkande tonåringar eller varför inte en svartvit gammal film med Greta Garbo. Men vi försöker också se väldigt mycket nytt.” 

Vilken är den bästa filmgenren just nu?

”Skräckfilm är är den piggaste genren just nu med sitt kreativa berättande, bredda variation och filmbranschens absolut mest intressanta regissörer gör just skräckfilm.”

Vad tycker du om filmåret 2022? 

”Bion var på väg att dö dessutom uppföljare och remakes, då kommer Top Gun: Maverick från ingenstans och golvar hela världen. Den går fortfarande på bio väl? Annars är vi väldigt trötta på covidproduktioner, dvs filmer och serier som har spelats in på avlägsna platser med ett väldigt litet team. Men samtidigt vi kan då passa på att hylla Ti West som under inspelningen av X passade på att skriva filmmanus för två filmer (!) ytterligare och spelade in dem samtidigt, Pearl och MaXXXine som ingår i samma universum som X.” 

Årets 10 bästa filmer enligt Instagramkontot @1000filmer

10. RRR (Rise, Roar, Revolt)

”Galet Bollywoodspektakel om en revolution under 1920-talet i Indien. Tre timmars bildfest.” 

9. Speak No Evil

”Dansk drama/thriller som för tankarna till Hanekes Funny Games. Om en danska familj som på en semester träffar en holländsk familj och bjuds sedan hem till holländarna. Jag har alltid varit skeptiskt till konceptet holländare men jag kommer aldrig mer prata med en holländare på en solsemester.”

8. Barbarian 

”Årets festligaste skräckfilm, inte en tråkig sekund och är berättad i tre tajta akter.” 

7. Nope 

Hajen är en av filmhistoriens bästa filmer och det här egentligen en enda hyllning till Hajen, var det bara jag som plockade alla Hajen-referenser? Monstrena dör till och med på samma sätt?”

6.  Vulkanjägarna 

”Jag vet inget bättre än att höra Werner Herzog berätta om livets mening samtidigt som vi får se en vulkan spruta ut sin innanmäte till bombastisk musik. Otrolig berättelse om ett par från Alsace.”

5. Nitram 

”Australienskt drama om den största masskjutningen i Australiens historia. Vansinnigt skickligt berättad, aldrig känt så mycket avsky och medlidande för en karaktär i en film som ska begå ett hemskt brott. Utan att förringa brottet är det också en väldigt viktig film om psykisk ohälsa.”

4. Drive My Car 

”Sådana här filmer görs knappt längre, långsamt berättande som sätter oss i trans och vi åker bara med i deras Saab 900 genom Japan och deras liv. Golvad.”

3. The Lost Daughter 

”Maggie Gyllenhaal stod för årets regidebut med The Lost Daughter. Intelligent, varm och väldigt drabbande. Att den också var proppfull med referenser från grekiskt mytologi gjorde den inte tråkigare.”

2. Top Gun: Maverick

”Årets ride. Det här det bästa i action vi har sett sedan Mad Max från 2015.”  

1. Decision to Leave 

”Vi försöker fortfarande hämta oss efter den här filmupplevelsen. Lekfull, spännande, erotisk och ångestfylld på en och samma gång. Liknar inget annat du kommer att se under 2022. Årets film enligt redaktionen på 1000filmer.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.