Hoppa till innehåll

Här är de 12 bästa svenska spelen någonsin

Bästa svenska tv-spelen genom tiderna

Det snackas ofta om det svenska spelundret. Men vilka svenskproducerade spel rankas egentligen som bäst? Café har svaret.

Den utlevande och karismatiske Josef Fares nya co-op-spel It Takes Two har mottagit rättmätiga hyllningar av både spelare och recensenter sen det släpptes i slutet av mars. Utöver Fares, som med sin stora personlighet och bakgrund som filmregissör fått stort medieutrymme, är svenska spelskapare starkt lysande stjärnor på den internationella spelhimlen.

Med spelstudios som King, Mojang, DICE, Starbreeze, Paradox och nämnde Josef Fares Hazelight driver svenska företag spelutvecklingen framåt – och tjänar samtidigt multum. Spelbranschen är idag en mångmiljardindustri och omsätter mer än hela film- och musikindustrin tillsammans.

Hyllade spelmakaren Josef Fares på omslaget av nya numret av Cafés syskontidning King.

Att spel som Battlefield, Minecraft, Star Wars: Battlefront och Candycrush är gjorda av svenskar kanske du visste – men hur många andra hyllade svenskspel har du spelat? För att få fram vilka som är de bästa svenske spel genom tiderna har Café tittat på genomsnittsbetyget från recensioner av spelmedia på Metacritic – spelvärldens motsvarighet till Imdb.

Från Minecraft till Josef Fares färska co-op-succé It Takes Two – här är de 12 bästa svenskutvecklade spelen genom tiderna.

1. Minecraft (2011) | PC

Betyg på Metacritic: 93 (PC)

Utvecklat av: Mojang

Minecraft är en av få speltitlar som precis alla, även icke-spelintresserade, vet vad det är. Ett kulturellt fenomen likt GTA och Skyrim som med men sin enkla spelmekanik och legoblockiga grafiska presentation får kreativiteten hos spelarna att flöda. Minecraft är lika roligt som beroendeframkallande för precis för alla åldrar och gjorde dessutom spelets skapare Markus ”Notch” Persson rik som krösus.

2. Beat Sneak Bandit (2012)

Betyg på Metacritic: 92 (iOS)

Utvecklat av: Simogo

Malmöbaserade mobilspelsspecialisten Simogos iPhone-spel Beat Sneak Bandit är ett sorts rytmpusselspel – inte helt olikt Playstation-klassikern Parappa The Rapper, som du kanske minns. Hyllades stort av den kritikerkåren för sin utmanande, smarta, och stundals yra – på ett positivt sätt – speldesign.

3. Battlefield 2 (2005)

Betyg på Metacritic: 91 (PC)

Utvecklat av: DICE

Battlefield-serien är en av de största svenska spelsuccéerna någonsin, där DICE över nästan två decennium levererat fler briljanta spel i en av världens mest kända FPS-serier. Med DICE egenutvecklade spelmotor utspelar sig Battlefield 2, tillskillnad från sina två föregångare i spelserien, i nutid och sålde som smör. Fick extremt god kritik för framförallt sin multiplayer-del som blivit synonymt med Sveriges Call of Duty-utmanare.

4. Crusader Kings III (2020)

Betyg på Metacritic: 91 (PC)

Utvecklat av: Paradox Development Studio

Strategi med rollspelselement som utspelar sig under medeltiden signerat svenska strategimästarna Paradox, som bland annat också ligger bakom Europa Universalis-serien. I väntan på att det nya Age of Empires ska släppas, jodå det kommer faktiskt ett sådant, är Crusader Kings III ett av de bästa strategispelen du kan spela just nu. Nominerades till ett av årets bästa strategispel på The Game Awards 2020 och ansågs av flera recensenter vara ett av årets bästa spel alla kategorier.

5. SteamWorld Heist: Ultimate Edition (2017)

Betyg på Metacritic: 91 (Switch)

Utvecklat av: Image & Form

Göteborgsstudion Image & Forms turordningsbaserade 2D-strategishooter SteamWorld Heist har släppts till mängder format, men det är Nintendo Switch-versionen Ultimate Edition som fått bäst samlat betygsmottagande. Hyllat som ett av de bästa indiespelen 2017.

6. Brothers: A Tale of Two Sons (2013)

Snittbetyg på Metacritic: 90 (PS4)

Utvecklat av: Starbreeze

2013 debuterade Kopps och Jalla! Jalla!-regissören Josef Fares till mångas stora förvåning som spelregissör. Med sitt första spel, Brothers: A Tale of Two Sons, hittade Fares direkt sin nisch – co-op-spel. Spelet utvecklades tillsammans med svenska jätten Starbreeze hyllades bland annat som ett emotionellt äventyr med ljuvlig design och perfekt tempo. Speltidningsjätten IGN tyckte till och med att det var det bästa hemladdningsbara spelet sedan Journey, som toppade mångas årsbästalistor 2012.

7. GTR 2 (2006)

Betyg på Metacritic: 90 (PC)

Utvecklat av: SimBin

Svenska SimBin från Lidköping specialiserade sig på racingsspelssimulatorer, där bland annat den tidigare racerföraren och GT-mästaren Henrik Roos var en av bolagets grundare. SimBin gjorde mängder av Grand Turismo-spel, bland annat baserat på svenska serien STCC, där GTR 2 ansågs som det främsta och utsågs bland annat som årets bästa racingspel 2006 av speltidningsgiganten IGN.

8. The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay (2004)

Betyg på Metacritic: 90 (PC)

Utvecklat av: Starbreeze

Ett filmlicensspel som faktiskt levererar, vilket hörde till ovanligheterna runt 2004. Hårdkokt action i en sorts prequel till Vin Diesel-sci-fi-rulle The Chronicles of Riddick som hyllades för sin variationsrika kombinerande av skjut-, närstrid-, smyg- och äventyrselement och jämfördes med titlar som Far Cry, Half.-Life och Splinter Cell. Svenska Starbreeze första stora spelsuccé.

9. World in Conflict (2007)

Betyg på Metacritic: 89 (PC)

Utvecklat av: Massive Entertainment

”Med otrolig grafik, intuitivt gränssnitt och genom att skippa allt vad resurshantering och basbyggande heter och fokusera på krig, krig och åter krig, har de (Massive Entertainment reds. anm.) skapat det bästa spelet i genren på många år”, skrev Café 2007 i sin recension av spelet som belönades med maxbetyget 5/5. Malmöstudion Massive Entertainment bevisade med sitt realtidsstrategispel, som utspelar sig i sluttampen av kalla kriget, att svenska spelutvecklare ligger i framkant inom strategispel.

10. It Takes Two (2021)

Betyg på Metacritic: 89 (PS4)

Utvecklat av: Hazelight Studios

Josef Fares senaste spel fokuserar precis som hans tidigare Brothers och A Way Out helt på samarbetsläget där du måste vara två spelare för att ta dig igenom spelets utmaningar. Matinéunderhållning med varierande utmaningar och pusselinslag som passar perfekt att spela ihop med vän, partner eller barn. Har speljätten Electronic Arts som utgivare, vilket bland annat innebär en enorm spridning och stort PR-maskineri.

11. Labyrinth 2 (2009)

Betyg på Metacritic: 89 (iOS)

Utvecklat av: Illusion Lab

Som namnet antyder går spelet ut på att guida din kula från punkt A till punkt B utan att falla ner i något av spelets hinder. Malmöstudion Illusion Lab var tidiga med att använda iPhones tilt-funktion och fick positiva recensioner för sin utmärkta baneditor, där spelare själva fick designa sina egna banor.

12. The Journey Down: Chapter Two (2014)

Betyg på Metacritic: 89 (PC)

Utvecklat av: Skygoblin

Äventyrsspel vars grafiska stil och peka-och-klicka-spelmekanik påminner en del om klassikern Grim Fandango, en klassiker inom genren. Noterbart är att spelets karaktärer har masker som för tankarna till nu-metal-bandet Slipknots diton. Släppt i tre delar till olika format, där iOS-versionen av det andra kapitlet anses vara det bästa. Mörkt, utmanande, smart, underhållande och roligt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.