Hoppa till innehåll

Här är de populäraste halloween-kostymerna i år

Halloween-kostym
Joakim Almén

De klassiska och sådär-kreativa utstyrslarna hembiträden och änglar säljer tydligen som smör, enligt en färsk undersökning av vad svenskarna klickar hem för utklädnader på nätet inför halloween.

Halloween är på ingång, och oavsett om du älskar skiten eller struntar fullständigt i högtiden där skräcken har kommit att stå i fokus är det lika svårt som alltid att avgöra när halloween-festen ska arrangeras. Eller om du har barn: när barnen ska få plundra kvarterets grannar på lösgodis för specialpriset 2,90 kr/hg från Willys.

Är det på själva halloween, det vill säga den amerikanska varianten som infaller 31 oktober, eller är det fredagen före Alla helgons dag, i år alltså fredagen den 5 november man firar? Tidningen Mama har grävt så djupt man kan gräva i det förvirrande ämnet och kommit fram till 1X2-slutsatsen att högtiden kan firas precis när man vill.

Det är alltjämt oklart när halloween faktiskt ska firas i Sverige. Foto: Getty

Just det förvirrande firandet har gjort att det arrangeras en uppsjö halloween-fester under en veckas tid, och är det nånting man kan lita på här i världen är det att folk ÄLSKAR 1. skräck i allmänhet och 2. att gå på fest i en spejsad utklädnad.

Därför är det lätt deprimerande att ta del av betalningslösningsförmedlaren Klarnas nätshoppingsundersökning som visar vad svenskarna främst klickar hem för halloween-utstyrslar 2021.

Vakterna med Playstation-handkontrollssymbolerna på maskerna från Squid Game, nån? Nej, nej. Efter ett år av en pandemi med mer eller mindre festförbud återvänder den breda massan av folket till klassiker som fågelskrämmor, änglar och hembiträden.


Topp 5 mest sålda utklädnaderna i Sverige under sep-okt 2021

  1. Hembiträde
  2. Ängel
  3. Spöke
  4. Dinosaurie
  5. Skelett

Enligt Klarnas försäljningsstatistik finns det även en stor sannolikhet att du kommer stöta på spindelmannen, Hit-girl från Kick-Ass, en ballerina från Black Swan eller överraskningen i sammanhanget, Beth Harmon från Netflix schackdrama The Queen’s Gambit.

Möjligen ska en liten reservation utfärdas för att det är föräldrar som klickat hem halloween-kostymer till sina barn – för hur annars förklarar man att spindelmannen finns på listan över mest sålda utklädnader?

– Även om mångas Halloween-utstyrslar inspireras av trender inom populärkulturen, är det fortfarande traditonella utklädnader som dominerar när svenskarna ska klä ut sig till Halloween – oavsett om de vill klä ut sig till något humoristiskt eller läskigt, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende. 


Topp 5 trendande traditionella utklädnaderna i Sverige under sep-okt 2021

  1. Fågelskrämma (+182%)
  2. Clown (+136%)
  3. Frankenstein (+98%)
  4. Skelett (+93%)
  5. Liemannen (+49%)

Om undersökningen:

Klarnas Shopping Index beräknas utifrån antalet sålda varor för olika typer av klädesplagg. Indexvärdet (100) representerar den andel som en viss artikel har av den totala försäljningen av alla klädesplagg vid en viss tidpunkt. Denna data kommer från onlineköp med Klarna av föremål och kläder för Halloween-kostymer i Sverige från september till oktober 2021, med den första veckan i september som baslinje för trenddata. Klarna hanterar uppskattningsvis omkring hälften av köpen inom svensk e-handel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.