Hoppa till innehåll

Här är sneakers-modellerna som ökade mest i värde förra året

Jonas Fiskáare

Exklusiva samarbeten med rockband och franska modehus dominerar listan över förra årets sneakers-dyrgripar.

Hajpen kring sneakers ser ut att inte ha någon hejd och förutom en ytterst marginaliserad skara av högprofilerade trendspanare som möjligen kan spå ett slut på trenden, fortsätter vår törst efter de nyaste och coolaste skomodellerna. Sneakers är inte längre en slit- och slängvara. Tvärtom, de som lyckas lägga vantarna på en ny eftertraktad dojja kan nämligen göra sig en rejäl hacka på andrahandsmarknaden. Relanseringar av gamla klassiker och uppskruvade samarbeten med internationella kreatörer från både musik- och modescenen, gör att priserna på sneakers skjuter i höjden.

Men vilka sneakers var egentligen mest eftertraktade under fjolåret? GQ Australia har gjort en sammanställning av idel omtalade Nike-modeller som gått loss för rejäla pengar på andrahandsmarknaden. Till sin hjälp har man använt sig av StockX som är en marknadsplats för andrahandsförsäljning av bland annat av sneakers. Siffrorna är i amerikanska dollar.

10. Kasina x Nike Dunk Low ”Neptune Green”

Pris i butik: $120
Andrahandspris: $1292

Priset på en sneaker som släpps i limiterad upplaga i ett enda land kommer av naturliga skäl att sticka iväg. Ett scenario som stämde in till hundra procent för lanseringen av Nikes samarbete med den koreanske skate-shopen Kasina.

9. Grateful Dead x Nike SB Dunk Low ”Green”

Pris i butik: $110
Andrahandspris: $1357

Bluegrass och psych-rockbandet The Grateful Dead parade ihop sig med Nike i ett av årets mest kreativa samarbeten. Något som också gav resultat då alla tre Nike SB Dunk-modellerna sålts för en rejäl summa online.

8. Air Jordan 1 High ”New Beginnings”

Pris i butik: $175
Andrahandspris: $1371

Skorna, som släpptes i Chicago under årets All Star-event och som på många sätt flörtar med Michael Jordans originalskor från 1985, blev genast ett hett eftertraktat byte på andrahandsmarknaden.

7. Ben & Jerry’s x Nike SB Dunk Low ”Chunky Dunky”

Pris i butik: $100
Andrahandspris: $1614

Det omtalade samarbetet mellan Nike och glassarnas glass, Ben & Jerry’s är fortfarande ett av förra årets hetaste sneakers-släpp, något den accelererande priskurvan vittnar om.

6. Cactus Plant Flea Market x Nike Dunk Low ”Silver”

Pris i butik: $550
Andrahandspris: $1899

CPFM:s första Nike Dunk-samarbete nådde väntat listan, och de Swarovski-utsmyckade skodonen har synts på flera kändisars fötter under det gångna året.

5. Grateful Dead x Nike SB Dunk Low “Orange”

Pris i butik: $110
Andrahandspris: $3094

Den organgefärgade varianten av Grateful Dead-skon släpptes i minst upplaga och gick bara att köpa i en ynka butik i San Fransisco. Därav var det också den sko av de tre som man fick betala mest för.

4. Nike SB Dunk High ”Reverse Skunk”

Pris i butik: $140
Andrahandspris: $4500

Hajpen kring den här skon kan lite lustigt nog förklaras av ett 4/20-tema – det vill säga att den släpptes 20 april i enbart 420 exemplar.

3. Cactus Plant Flea Market x Nike Dunk Low ”Green”

Pris i butik: $550
Andrahandspris: $4850

Den krokodilinspirerade varianten av CPFM:s Nike-samarbete hamnar trea på listan över världens mest värdefulla sneakers under 2020, endast toppad av ett samarbete mellan Nike och ett visst fransk modehus. Det säger ändå något om det LA-baserade företagets ställning i modebranschen.

2. Dior x Air Jordan 1 Low

Pris i butik: $2000
Andrahandspris: $6818

Den låga versionen av Nike Air Jordan 1-samarbetet med franska modeklassikern Dior slår sig in på listans andra plats, mycket tack vare dess exklusiva silhuett.

1. Dior x Air Jordan 1

Pris i butik: $2000
Andrahandspris: $10 103

Toppar listan gör storebrodern, hi-toppmodellen. Skon, som skapats av Kim Jones, är given etta och förmodligen den enda sneakern på listan vars värde bara kommer fortsätta stiga framöver.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.