Hoppa till innehåll

Filmhistoriens 13 mest ikoniska sneakers

Ett kollage av bilder från filmer omnämnda i artikeln

Café har dykt ner i VHS-lådan på jakt efter sneakers som stjäl showen. Här är vad vi hittat.

Filmvärlden har en lång historia av nära samarbeten med olika varumärken som ser chansen att få sitt plagg på filmens karaktärer som ett gyllene exponeringstillfälle. Detta gäller såklart även sneakerstillverkare, där vissa skor blivit minst lika ikoniska som filmen de var med i och många år senare hyllats i specialutgåvor.

Nedan har vi samlat 13 av filmhistoriens mest ikoniska skor tillsammans med scener där de skorna stjäl showen. Då skor är något som sitter på nästan varje skådis fötter reserverar vi oss för att vi inte kan göra en heltäckande lista, snarare en start på vidare utforskande.

Samtliga skor här nedanför går att få tag på, även om de inte längre tillverkas. På grund av filmernas inverkan på efterfrågan kan vissa vara bra mycket dyrare och sällsyntare än andra, men vill man verkligen ha de futuristiska, självknytande Nike Air Mag från Tillbaka till Framtiden kanske det är värt mödan – och pengarna.

13 av filmhistoriens mest ikoniska sneakers:

Game of Death (1978)

Sneaker: Onitsuka Tiger Mexico 66

https://youtu.be/eHWh9KRNIXY

Om det verkligen är ett par Onitsuka Tiger Mexico 66 Bruce Lee bär i denna scen eller ett par billiga kopior är omdebatterat. Klart är i alla fall att nämnda skor hörde till Lees favoriter och i bilder från inspelningen av denna, hans sista film, kan man se kung fu-mästaren bära ett par vita Mexico 66. Skorna syns även på Lees fötter under inspelningen av serien Longstreet som ni kan se nedan. Bruce Lee är en starkt bidragande orsak till att Onitsuka Tigers än idag pryder fötter världen över, och som du kan se nedan återkommer i populärkulturen.

Foto: Getty

Kill Bill (2003)

Sneaker: Onitsuka Tiger Tai Chi LE

Quentin Tarantino älskar sin filmhistoria. Quentin Tarantino lånar mer än gärna från sin filmhistoria. Som en homage till ovan nämnda film kläddes Uma Thurmans hämndlystna karaktär helt och hållet i gult och svart. Det gällde även skorna. Men där Lee bar Mexico 66 valdes till The Bride den mer slimmade modellen Tai Chi LE, med en specialsula där det går att läsa de vackra orden Fuck U.

Foto: Onitsuka Tiger

Tillbaka till Framtiden 2 (1989)

Sneaker: Nike Air Mag

1989-års mest eftertraktade sko? Mycket möjligt. Air Mag designades av Tinker Hatfield för när Doc och Marty McFly (Michael J. Fox) beger sig till det mycket futuristiska året 2015. Med självknytande snörning och lysande paneler blev Air Mags en sorts otillgänglig helig gral för sneakerfantaster.

Drömmen om Air Mag fick en vändning 2011 då Nike och Hatfield släppte en liten utgåva Air Mags till auktion, där överskottet gick till fonden Michael J. Fox Foundation for research into Parkinson’s disease. Några år senare fick Michael J. Fox ett par egna, riktiga Air Mags och i samma veva lottades 89 par ut till ett par lyckliga vinnare. Den som har tur och en del pengar över kan ibland hitta ett par på diverse andrahandssidor.

Nyutgåvorna av de futuristiska, självknytande skorna.

Do the right thing (1989)

Sneaker: Air Jordan IV

”You stepped on my brand new white Air Jordans I just bought!”

I Spike Lees stjärntäta genombrottsfilm om ett par tokvarma dagar i Brooklyn i slutet av 80-talet sitter kostymerna som en smäck, och det gäller även skorna. I en scen som fångar gentrifieringen av Brooklyn befläckar en hipp cyklist (spelad av John Savage) Buggin Outs (Giancarlo Esposito) nya Nikes. Buggin Out blir, som sig bör, sur som en citron och skäller ut den skyldige efter noter.

Sneakerfantasten Spike Lee älskar att klä sina karaktärer och sig själv i bra skor. I denna film bär hans egen karaktär (Mookie som syns i början av klippet) ett par Nike Air Trainer III.

Forrest Gump (1994)

Sneaker: Nike Cortez

I bra skor kan man springa långt, tvärs över hela USA om man vill. I denna filmklassiker gör Forest Gump det i ett par vita Nike Cortez. Skorna sitter även som en smäck på Leonardo Dicaprios fötter i Wolf of Wall Street, likaså på pizzabagaren Sal i filmen ovan. En enkel och odödlig sko.

Life Aquatic With Steve Zissou (2004)

Sneaker: adidas Rom Zissou

Wes Anderson är känd för att tänka på att varenda liten detalj, i varje scen, ska vara perfekt. Därför är det ingen chock att den excentriske marinbiologen Steve Zissou (spelad av Bill Murray) bär ett par klanderfria sneakers. Just dessa adidas Roma är en specialversion framtagen för filmen och det är väl bara att ta den gode Zissou på orden: ”These are great!”

Ensam Hemma (1990)

Sneaker: adidas Forum Low white/red

https://youtu.be/JP1tO0Qa5fw?t=78

För att vara åtta år har Kevin (Macaulay Culkin) bra koll på sina skor. Adidas Forum har levt kvar och är ett stående inslag i adidas sortiment. 2021 släpptes en version inspirerad av filmen, självklart med brännmärken från Kevins fällor.

Foto: StockX

Fast Times at Ridgemont High (1982)

Sneaker: Vans Slip-On

Den stenade slackern Jeff Spiccoli (Sean Penn) har varken lust eller energi att knyta skosnören, därför sitter Vans klassiska Slip-Ons som en smäck. Lägg till ett roligt schackmönster och du har den perfekta stoner-skon. Filmen får även bonuspoäng för den svenska titeln Häftigt drag i plugget.

The Terminator (1984)

Sneaker: Nike Vandal

När Kyle Reese skickas tillbaka i tiden för att skydda Sarah Connor från Terminatorn anländer han i 80-talet helt näck. Efter att ha plockat ett par brallor från en uteliggare bryter han sig in i en affär där han har sån tur att han hittar ett par nya Nike Vandal i perfekt storlek.

2015 när filmserien skulle få en ny skjuts med Terminator: Genisys, var Kyle Reese tillbaka och precis som i första Terminator hittade han ett par Nike Vandal. Samma år återinförde Nike skon i sitt sortiment.

Robin Hood: Men in Tights (1993)

Sneaker: Reebok Pump Omni Zone

I Mel Brooks komedier blandas det högt och lågt. Om det här pappa-skämtet håller eller inte lämnar vi åt andra att avgöra men huvudsaken är de klassiska pumpskorna är grunden för hela skämtet. Kika själv och avgör.

White men can’t jump (1992)

Sneaker: Nike Air Command Force

I sin ständiga jakt på filmklassiker att återuppliva har nu den amerikanska filmindustrins öga fallit på White men can’t jump. I den nya versionen (som filmas nu) spelar rapparen Jack Harlow karaktären Billy Hoyle, som i originalet spelades av Woody Harrelson. Om de återanvänder Billy Hoyles klassiska basketskor återstår att se.

Space Jam (1996)

Sneaker: Nike Air Jordan XI ”Space Jam”

https://youtu.be/PJmy6WjFubo

Space Jam-varianten är en av de mest eftertraktade i Air Jordan XI-serien. Jordan själv bar dem första gången under konferensfinalen mot Orlando Magic 1995 och de har sen dess släppts i limiterade utgåvor. I klippet ovan syns även Bill Murray bära ett par Air Jordan 2.

Signerade ”Player sample” Air Jordan XI ”Space Jam”. Med ”player sample” menas att detta par fick Michael Jordan testa och utvärdera innan de lanserades. Såldes under sommaren 2021 för 176 400 dollar. Foto: Getty

Djungel George (1997)

Sneaker: Nike Air More Uptempo

Filmhistoriens oblygaste produktplacering? När George återvänder till sitt hemland, i en låda fraktad av UPS, är det inte en film vi ser. Det är en reklamfilm, men också lite kul i all sin absurdhet?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.