Annons

”Vara avundsjuk på Finland!?” Jo, här är 9 anledningar just nu

Världens första veganska McBurgare, modevärldens älsklingar och den konstigaste trenden sedan planking. Vi ger dig en hyllning av Finland anno 2017.

Markus Thunberg
Foto IBL

Vi svenskar ser ogärna åt Finland när det kommer till annat än VM i ishockey (där vi brukar vinna), för att fnissa åt kryssningen á la Summerburst eller såklart för att sugas in i Tove Janssons fantastiska värld av knytt, homsor och hemuler. Det är synd, Finland har mycket mer att ge och redan i våras skrev vi på Café om hur 2017 var Finlands år. Det är självklart dags för ett återbesök med anledning av hundraårsfirandet av landets självständighet.

Här är 9 skäl för oss svenskar att vara avundsjuka på Finland

1. McDonalds flörtar med Finland

Vi svenskar har kunnat skryta om att det är här stora internationella företag testar nya koncept. Det är här vi får prova poké bowls med friterad bacon, pizzastället där man bakar sin egen pizza och den nya matcha-thé-varianten med saltlakrits före resten av världen. I år fick Sverige lussekorven medan Finland fick McDonalds jätteprojekt för att charma världens veganer. I Tammerfors såldes under hösten donkens första helt veganska burgare – och nu väntar världen på vad finländarna hade att säga om McVegan.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

2. Tervetuloa gratis pengar!

Förutom McVegan riktas hela världens blickar mot Finland med anledning av ett fantastiskt, och Mark Zuckerberg-hyllat, projekt. Finland har under 2017 på riktigt testat att ge en del av befolkningen gratis pengar, så kallad medborgarlön eller UPI. Tanken är att det här ska kunna gälla alla helt utan motprestation och att personer som saknar jobb ska sluta skämmas (och få ett jobb) och att myndigheterna ska kunna skära ner på vissa sociala åtaganden. Det är fortfarande för tidigt att säga hur det gått, men det fina med medborgarlön är att det i teorin gillas av både vänstern och högern.

3. Nokia, alltid Nokia

Du minns väl Pontiac Silverdome, arenan i USA där Sverige slog Ryssland med 3–1 och spelade 1–1 mot Brasilien i fotbolls-VM 1994. Arenan är nu så skruttig att den ska rivas, men arenan själv verkar ha andra planer. Trots flera försök ger den inte med sig. Nu har nätets förkämpar hittat en tänkbar anledning: Nokia. Det finska företaget med de okrossbara mobiltelefonerna verkar ha ett finger med i bygget av arenan (vilket syns på bilder på Reddit ovan). ”Man fears time, but time fears a Nokia…”, som en användare på Reddit kommenterar.

4. Ge mig en Mökki så ska jag lajfa lajf

Det har varit orimligt mycket snack om danskt hygge på senare år – att hänga och ha det trevligt. Men nu verkar det som att Finland håller på att ta över även på den här lifestylefronten. ”The Finnish lifestyle is simple, not extreme. It’s not about deprivation and hill sprints at dawn, it is about straightforward, stripped-down living”, skriver Evening Standard. Detta gör finländarna i en extremt sparsmakad stuga, en mökki, i skogen (eller förmodligen vid en sjö) – en trend som nu tagit sig hela vägen till Paris.

5. Hobbyhorsing

Det här känner du till: hästpersoner som rider runt på låtsas – med en låtsashäst mellan benen. I mars i år kom den finska dokumentären Hobbyhorse revolution som hyllar några av dessa eldsjälar. En ljuvlig tittupplevelse.

6. Aalto international

Aalto international är Tuomas Merikoskis finska klädmärke med bas i Paris som också ger ut böcker och håller sig med en livsstilssajt. Tänk svenska Acne Studios möter Balenciaga möter en plastinklädd bar i Högdalen/Rågsved. Märkets senaste kollektion med RePack (väskan ovan i mitten) hyllas – var annars – i Vouge.

7. Tom of Finland, alltid Tom of Finland

Efter att Tom of Finland-filmen kom tidigare i år har den gamle ikonens genomslagskraft knappast minskat. På en sajt säljer man jackor med bröstiga tryck och nu kommer också en Tom-vodka. Tänker att det smakar vodka – men hem, det kommer den gå. Vi? Ja vi har fortfarande Jonas och Mark.

8. Finsk takeover på Pitti Uomo i Florens

Modemässan i Florens är ju det man snackar om när man snackar om var viktiga streetstylebilder tas och var viktiga modemärken visar upp sig. Nyligen blev det klart att Finland är nästa års gästnation. En enorm ära, såklart. På plats kommer bland annat fina och hyllade herrmodemärket Formal Friday vara. Bara att boka biljett.

9. Marskinryyppy

Det här är en personlig favorit! När internationella modemärken började #obsessa över Kardashians och kollega Hadids ”nya skor” (ovan) tidigare i år dröjde det inte länge innan frågan om skornas finskklingande namn dök upp. Marskinryyppy? Fan är det? Översatt är det Marskens snaps, alltså Finlands marsalks snaps, alltså Gustaf Mannerheims snaps (han som ledde trupperna under vinterkriget och fortsättningskriget). Snapsen bestod av en liter Rajamäki akvavit, 2 centiliter torr fransk vermouth och 1 centiliter gin. Numera säljs den färdigblandad på finska motsvarigheten till Systembolaget – och skorna säljer såklart i drivor.

… med det säger vi skål – och grattis Finland!

Annons

Dela (51)
Tweeta

Annons


Laddar