Hoppa till innehåll

Finland är 2017 års hetaste land – här är 13 bevis

Markus Thunberg

Finland har blivit Funland. Vi listar 13 skäl till att just 2017 är vårt östra grannlands år.

Som halvfinne (eller sverigefinne som det egentligen heter) har jag väntat i tio år på att det här ska hända. Letat efter tecken på att Finland är mer än The Rasmus-frisyrer, snorkfröken, Jari Litmanen och valet mellan röd och svart ölburk av märket Koff på Finlandsfärjan (svart var den extra starka och det självklara valet). Alltså letat efter något hippare och roligare än den uttjatade bilden av den ”fulla finnen vid karaokebarens lottomaskin”, helt enkelt.

Nu är tiden kommen för Finland, nu är Finland tydligen helt rätt. Modeskapare, människor som använder Facebook, festivalbesökare och designers säger samma sak: Finland ÄR Funland. Vi listar 13 saker som redan nu gör 2017 till just Finlands år.

***

1. Årets bästa ord kommer från Finland

När finnar tar en bira i kallingarna utan minsta ambition att gå ut har de ett ord för det: kalsongfylla, eller ”kalsarikännit” på finska. Ordet har redan blivit uppmärksammat i hela världen. Det har blivit en så stor snackis att finländarna känt sig tvungna att begå uttalsvideo, här hittas den.

2. Årets profil är finsk

Har du sett den här liraren dyka upp här och var på senaste tiden? Inte så konstigt eftersom Windows 95-mannens karriär går spikrakt uppåt. Under förra våren var Teemu ”Windows 95 man” Keisteri (beskrivs som ”Finlands hetaste DJ – som med en blandning av 90-tals hits, finska schlagers och Boomfunk MC – får dansgolven att koka i såväl Tokyo som Berlin”) DJ på Stockholmsklubben Finskt Disco på Södra teatern och i februari 2017 gjorde klubben ny succé.

Konstnären Teemu Keisteri har också synts i SVT-programmet Finnomani som är inne på sin andra säsong just nu.

Bild från Windows 95 man på Tumblr.

3. Årets fylla är finsk

Hartwalls Original long drink har kallats Finlands nationaldryck och är den mest sålda produkten på motsvarigheten till Systembolaget, Alko. Nu har den synnerligen färjemässiga burken, med god hjälp av Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen, charmat Asien och förbereder sig att ta över hela världen.

– Original long drink har skapat en helt egen kategori av long drinks i Finland som finländare kallar ”lonkero”.  Jag tror miljoner kommer älska den så fort de testar, säger Räikkönen enligt Yahoo finance.

4. Årets europeiska sneakers är finska

Stilikonen och Adidasmedarbetaren Kanye West ses oerhört sällan i något annat skomärke än just Adidas. Men när artisten sågs i ett par brungula, dittills rätt okända, skor blev världens sneakersfantaster alldeles till sig. Inom ett dygn hade man tagit reda på att det var ett par skor från det finska märket Karhu – en modell som såklart sålde slut i samma andetag.

– Det är givetvis ett viktigt ögonblick för Karhu. Vi har funnits i 100 år så vi står inte och faller med det, men att få ett godkännande av Kanye West är gigantiskt! Det är en fin komplimang till märket, säger Karhus Remko Nouws till Highsnobiety.

5. Årets film är finsk

Konstnären Tom of Finlands homoerotiska och gayhyllande bilder har varit ett av de mest framträdande elementen i Finland de senaste decennierna och blivit frimärken i hemlandet. Touko Laaksonen, som Tom egentligen hette, dog 1991 efter ett spektakulärt liv. Nu kommer filmen, som efter alla parametrar får anses verka spännande, gripande, dramatisk – och jättebra. Här finns trailern.

6. Årets look är finsk

Frågar man någon som följer modebranschen vilka som varit de trendigaste personerna de senaste ett-två åren är svaret många ger Denna Gvasalia på Vetements, Gosha Rubchinskiy och Lotta Volkova. Det senaste namnet i det sammanhanget är stylisten och modechefen Toumas Laitinen på det finska magasinet SSAW. Bilder från Toumas Laitinens Instagram.

7. Årets modernaste bloggbild är finsk

Kasper Strömmans blogg blev utsedd till ”årets blogg” i Finland 2016. Medan svenska bloggar visar bilder på frukosten på Pom & Flora, weekendresan till Nørrebro och den senaste motorcykeljackan från Acne Studios för tolv tusen spänn är det något annat som gror i Finland. Titta på bilden ovan igen. Modernt! Bild från Kasper Diem.

8. Årets möbel är finsk

Det ikoniska streetwearmärket Supreme hyllas ständigt för sin gränslöshet, sin förmåga att ligga i tiden och för sina udda accessoarer – däribland en tegelsten. När märket visade upp en hel kollektion med Louis Vuittion blev det utan tvekan ett av årets hetaste samarbeten i modevärlden. Och när Supreme 2017 väljer att göra ett möbelsamarbete gör man det med finländaren Alvar Aaltos klassiska designpall och -bänk.

9. Årets duktigaste hälsoinitiativ är finskt

Säga vad man vill om rökning, men hälsosamt är det inte. Finland har nu bestämt sig för att bli det första landet i världen att helt förbjuda tobaksformen. Den tidigare gränsen låg vid 2040, men nu har myndigheterna flyttat fram tidsplanen till 2030.

10. Årets mest virala mobil är finsk

Nokia 3310-hajpen är real. När Nokia berättade att man återinför den ”okrossbara” mobiltelefonen 3310 fick världen någon form av snakefnatt. Att den färdiga produkten, som visades upp på Barcelonas mobilmässa, inte lever upp till alla högt ställda krav gör inte så mycket. Det kommer aldrig pratas om en mobiltelefon så här mycket förrän Ericsson låter T-28:an göra comeback.

The world is a dumpster fire, but at least we have Lennu, the Finnish President’s dog. pic.twitter.com/My9YKorm8R

— Brianna Bisson (@briannabisson) 23 februari 2017

11. Årets hund är finsk

Bostonterrieren Lennu, som tillhör presidenten Sauli Niinistö, har gjort stor stor succé i hela världen under inledningen av året. Anledningen? Titta på bilderna ovan.

12. Årets fräckaste väska är finsk

Marimekko-väskan Karla var en tjejfavorit redan under 2016 och sålde slut gång på gång. När Cafés stylist Emine Sander visar upp det snyggaste vårmodet för 2017 har väskan letat sig in i herrgarderoben.

13. Årets Way outwestigaste festival är finsk

Få skulle nog kalla Finland ett popmusikland av rang, trots att medlemmar ur Kent är från Finland, Markus Krunegård, Jaako Eino Kalevi och Love Antell finns – och Anna Järvinen fått ett eget kulturprogram i SVT. Jag säger inte att Finland är bättre än Sverige, men vill man åka på världens Way out westigaste festival är det att ta sig över Östersjön som gäller.

När den hyllade Helsingforsfestivalen Flow bokar artister slår man självaste Way Out West på fingrarna. Där spelar Frank Ocean, Ryan Adams, Lana del Rey, The XX och Sampha – men också spännande finländska artister som Alma Miettinen, Mikko Joensuu, Litku Klemetti och Kauriinmetsästäjät.

Som om inte det vore nog!

2017 firar Finland 100-årsjubileum för sin självständighet. När det här karnevalåret inleddes gjorde man det till tonerna av Darudes Sandstormdet är helt omöjligt att föreställa sig att det blir ett trist år i Finland i år efter den showen.

Hyvä Suomi!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.