Annons

Finland är 2017 års hetaste land – här är 13 bevis

Finland har blivit Funland. Vi listar 13 skäl till att just 2017 är vårt östra grannlands år.

Markus Thunberg
Finland är 2017 års hetaste land – här är 13 bevis

Som halvfinne (eller sverigefinne som det egentligen heter) har jag väntat i tio år på att det här ska hända. Letat efter tecken på att Finland är mer än The Rasmus-frisyrer, snorkfröken, Jari Litmanen och valet mellan röd och svart ölburk av märket Koff på Finlandsfärjan (svart var den extra starka och det självklara valet). Alltså letat efter något hippare och roligare än den uttjatade bilden av den ”fulla finnen vid karaokebarens lottomaskin”, helt enkelt.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Nu är tiden kommen för Finland, nu är Finland tydligen helt rätt. Modeskapare, människor som använder Facebook, festivalbesökare och designers säger samma sak: Finland ÄR Funland. Vi listar 13 saker som redan nu gör 2017 till just Finlands år.

***

1. Årets bästa ord kommer från Finland

När finnar tar en bira i kallingarna utan minsta ambition att gå ut har de ett ord för det: kalsongfylla, eller ”kalsarikännit” på finska. Ordet har redan blivit uppmärksammat i hela världen. Det har blivit en så stor snackis att finländarna känt sig tvungna att begå uttalsvideo, här hittas den.

2. Årets profil är finsk

Har du sett den här liraren dyka upp här och var på senaste tiden? Inte så konstigt eftersom Windows 95-mannens karriär går spikrakt uppåt. Under förra våren var Teemu ”Windows 95 man” Keisteri (beskrivs som ”Finlands hetaste DJ – som med en blandning av 90-tals hits, finska schlagers och Boomfunk MC – får dansgolven att koka i såväl Tokyo som Berlin”) DJ på Stockholmsklubben Finskt Disco på Södra teatern och i februari 2017 gjorde klubben ny succé.

Konstnären Teemu Keisteri har också synts i SVT-programmet Finnomani som är inne på sin andra säsong just nu.

Bild från Windows 95 man på Tumblr.

3. Årets fylla är finsk

Hartwalls Original long drink har kallats Finlands nationaldryck och är den mest sålda produkten på motsvarigheten till Systembolaget, Alko. Nu har den synnerligen färjemässiga burken, med god hjälp av Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen, charmat Asien och förbereder sig att ta över hela världen.

– Original long drink har skapat en helt egen kategori av long drinks i Finland som finländare kallar ”lonkero”.  Jag tror miljoner kommer älska den så fort de testar, säger Räikkönen enligt Yahoo finance.

4. Årets europeiska sneakers är finska

Stilikonen och Adidasmedarbetaren Kanye West ses oerhört sällan i något annat skomärke än just Adidas. Men när artisten sågs i ett par brungula, dittills rätt okända, skor blev världens sneakersfantaster alldeles till sig. Inom ett dygn hade man tagit reda på att det var ett par skor från det finska märket Karhu – en modell som såklart sålde slut i samma andetag.

– Det är givetvis ett viktigt ögonblick för Karhu. Vi har funnits i 100 år så vi står inte och faller med det, men att få ett godkännande av Kanye West är gigantiskt! Det är en fin komplimang till märket, säger Karhus Remko Nouws till Highsnobiety.

5. Årets film är finsk

Konstnären Tom of Finlands homoerotiska och gayhyllande bilder har varit ett av de mest framträdande elementen i Finland de senaste decennierna och blivit frimärken i hemlandet. Touko Laaksonen, som Tom egentligen hette, dog 1991 efter ett spektakulärt liv. Nu kommer filmen, som efter alla parametrar får anses verka spännande, gripande, dramatisk – och jättebra. Här finns trailern.

6. Årets look är finsk

Frågar man någon som följer modebranschen vilka som varit de trendigaste personerna de senaste ett-två åren är svaret många ger Denna Gvasalia på Vetements, Gosha Rubchinskiy och Lotta Volkova. Det senaste namnet i det sammanhanget är stylisten och modechefen Toumas Laitinen på det finska magasinet SSAW. Bilder från Toumas Laitinens Instagram.

7. Årets modernaste bloggbild är finsk

Kasper Strömmans blogg blev utsedd till ”årets blogg” i Finland 2016. Medan svenska bloggar visar bilder på frukosten på Pom & Flora, weekendresan till Nørrebro och den senaste motorcykeljackan från Acne Studios för tolv tusen spänn är det något annat som gror i Finland. Titta på bilden ovan igen. Modernt! Bild från Kasper Diem.

Mer Finland – klicka på pilen!

1 2

Annons

Dela (162)
Tweeta

Annons


Laddar