Hemma hos Simpsons

joel  |  Publicerad 2007-07-24 16:32  |  Lästid: 6 minuter


Den franske filmkritikern är förvirrad. Efter visningen – där vi och sex andra journalister som första utomstående fått se tio minuter av The Simpsons movie – muttrar han att Marges röst låter konstig.

Julie Kavners raspiga originalstämma hörs aldrig i Frankrike. Tydligen har Marge i stället en mildare, ”smått erotisk” röst där.

– Är Simpsons dubbat i Sverige också? frågar fransosen mig när han har klagat klart.

– Nej, vi dubbar aldrig tv-serier. I Sverige är det juridiskt straffbart, svarar jag.

Ironin passerar fransmannen obemärkt. Han bara höjer på ögonbrynen och håller sedan en obeskrivligt tråkig utläggning om vilken kris de franska filmtidningarna befinner sig i.

Jag ljög för övrigt lite om dubbningen. Simpsons har faktiskt haft svenska röster under en kort period.

Första avsnittet sändes den 29 november 1990 på TV3. Hösten 1993 hade serien fortfarande inte hittat sina tittare och skyfflades runt på olika platser i tablån. tv3 fick då den inte särskilt briljanta idén att försöka sälja in Simpsons som ett barnprogram.

Serien flyttades till den familjevänliga tiden 18.00 och började sändas med dubbade röster. Homer gjordes av skådisen Per Sandborgh, Marge av sångerskan Lena Ericson.

simpson_eld
Homer och Bart får eld i baken i bioaktuella The Simpsons movie

Men hardcorefansen protesterade högljutt, så efter några få avsnitt återgick TV3 till originalrösterna – trots att kanalens dåvarande informationschef, Totte Cederlund, envist hävdat att de minsann inte tänkte vika sig för någon ”kulturell mobb”.

Tyvärr togs inte bara originalrösterna tillbaka. Traditionen med obegripliga och svårhittade sändningstider återupptogs också.
Inget land har misskött de senaste 20 årens viktigaste tv-serie lika genant som Sverige.

I USA sänds Simpsons 20.00 på söndagar. Som en riktig respekterad tv-serie, inte som en styvmoderligt inslängd tablåfyllare. Här hemma är det sedan länge ett heltidsjobb att försöka hålla reda på vilken av Viasat-kanalerna som för tillfället visar Simpsons.

Serien har ingen fast sändningstid, ett två år gammalt avsnitt kan direkt följas av ett tolv år gammalt (som sänds för tjugonde gången) och serien når sällan över 200 000 tittare.

– Tråkigt, säger min franske kollega när jag har klagat klart. Men vad tyckte du om filmklippet vi fick se?

Jag svarar att det såg ganska lovande ut. Högre tempo än i tv och en snyggare och lyxigare look.Men exakt vad den korta sekvensen innehöll får jag inte avslöja här. Innan visningen tvingade filmbolaget alla journalister att skriva på ett Bibeltjockt tystnadspliktsavtal med potentiella böter i miljonklassen.

Inget hindrar mig dock från att berätta att bland annat People Magazine redan läckt ut att grundstoryn rör miljöförstöring, att Green Day dyker upp som birollsgäster och att man bara några minuter in i filmen får se Barts penis.

Vi befinner oss hos Fox Studios, som ligger i Los Angeles förmodligen tråkigaste stadsdel: Century City. De glassiga Hollywood­agenturerna ICM och CAA flyttade visserligen sina kontor hit nyligen – vilket enligt LA Times har höjt glamourfaktorn i det lokala shoppingcentrets lunch­restauranger på ett högst bisarrt sätt – men visuellt är området inte mycket att hänga i jul­granen. Man ser bara trista rad-hus, hotell och parkeringar.

mittbildbild_simpson
Parkeringen utanför Simpsonstudion.

Efter att ha ätit den mest genomstekta biff som någonsin beställts under namnet medium/rare i Fox personalmatsal hamnar jag i ännu ett biografrum. På en regissörsstol sitter Simpsons skapare Matt Groening och väntar tålmodigt.

Han har lite för långt hår, lite för stor linneskjorta, lite för stora svarta chinos och en ganska rejält tilltagen mage. Likheten med en av seriens mest underhållande – och mest irriterande – karaktärer, Comic Book Guy, är slående.

– Glöm nu inte att hans efternamn uttalas ”Grejning” och inget annat, viskar Fox presskvinna för tolfte gången innan vi sätter oss.

Groening har sällskap av de exekutiva producenterna James L Brooks och Mike Scully, manusförfattaren Al Jean och regissören
David Silverman.

Ett gäng älskvärda nördar mellan ungefär 40 och 60 år som inte heller har investerat sina miljoner i garderoben. Både Brooks, Scully och Silverman bär sjukt säckiga jeansskjortor, medan Al Jean bryter av med en hyfsat prydlig Lacoste-piké.

– Välkommen hit, säger Matt Groening artigt. Nå, vad vill ni veta?

Tja, bland annat varför The Simpsons movie kommer just nu. Vilket visar sig vara svårt att få ett entydigt svar på. Groening nämner seriens 20-årsjubileum som ett skäl, de förbättrade animeringsmöjligheterna som ett annat.

– Och så är det kul att man kan få in fler karaktärer i bildrutan i cinemascopeformatet än i TV-format, säger Groening. Dessutom var nog South Park-filmen något av en katalysator för oss, den bidrog till att vi vågade ta steget.

Kanske är det så enkelt att Groening och de andra tröttnat på att prenumerera på Emmys och åtminstone en gång i livet vill få gå på Oscarsgalan i stället? Filmen regisseras hur som helst av Simpsons-veteranen David Silverman, som varit med från starten och var den som gav Bart sitt nuvarande utseende.

På Groenings originalskisser hade hans frisyr elva spikes, Silverman förenklade den till nio.Filmen sätter inte punkt för tv-serien. Teamet gör parallellt nya avsnitt varje vecka.

– Man ska kunna se filmen utan att ha följt serien, säger Matt Groening. Men man kanske gillar den bättre om man redan är ett fan. Vi provar lite nya karaktärer i filmen som kan komma att dyka upp i serien senare. Och händelserna som sker i filmen kan komma att återknytas till i senare avsnitt. Den är alltså en integrerad del av vårt universum.

simpson_blair
I TV-serien Simpsons har flera kända personer gästspelat genom åren, bland annat Tony Blair.

Så himla mycket mer vill han inte avslöja om filmens innehåll. Han nämner att den kostar runt 60 miljoner dollar, blir ”längre än en Woody Allen-film men kortare än Titanic” och är späckad med skämt.

– Jag har svårt att se att filmen ska misslyckas. Den innehåller ju både spindlar och pirater, ler Groening och syftar på kolosser som Pirates of the Caribbean och Spider-man.

Visst, siffrorna talar för The Simpsons movie. Fyra av de tio mest sedda filmerna i USA 2006 var animerade: Bilar, Ice age II, På andra sidan häcken och Happy feet. Så naturligtvis ser Fox och Groening det kommersiella värdet i att låta varumärket Simpsons förlängas till en långfilm.

Men Groening behöver inte direkt pengarna för att amortera topplånen. Han är sedan länge extremt ekonomiskt oberoende, inte minst tack vare den enorma merchandisebusinessen. Brittiska Financial Times uppskattade nyligen att Simpsons totalt har dragit in motsvarande 14 miljarder kronor till Groening, Fox & Co.

simpson_indian
Vad skall Marge säga om detta?

Redan 1991 skrev en smått indignerad Måns Ivarsson i Expressen om de 82 olika prylarna som kunde köpas i ”krimskramsbutikerna”. Exakt hur många olika licensierade Simpsonsprodukter det finns nu vill Fox-folket inte svara på – förmodligen vet de knappt själva – men tre finns hemma hos mig: en pratande ölöppnare, cd-skivan The yellow album och vinylsingeln Do the Bartman. Jag kan inte komma ihåg att jag köpt någon av dem.

Dessutom dyker pirattillverkade prylar upp i en aldrig sinande ström, vilket Groening faktiskt roas av.

– Jag har ett helt förråd hemma med icke officiella Simpsons-grejer. Fansen skickar det till mig. Och det är alltid lika kul att få en kissande italiensk porslins-Bart, berättar han och skrattar.

Matt Groening föddes den 15 februari 1954 i Portland, Oregon. Pappan hette Homer, mamman Marge och systrarna Maggie och Lisa. Karriären började 1980 med seriestripen Life in Hell, som fort­farande går i ett flertal amerikanska dagstidningar.

I mitten av 80-talet kontaktades Groening av producenten James L Brooks – han behövde inslag till The Tracey Ullman show. De korta snuttarna sändes i brittiskans show från våren 1987 till våren 1989, innan Fox gav familjen Simpson en egen serie 1990.

– Varför de har gul hud? Jag ville bort från den där äckelrosa färgen som alla vita familjer får i animerade serier. Dessutom funkar den gula färgen bra eftersom varken Bart, Lisa eller Maggie har något hårfäste. Gult blir både hud- och hårfärg, säger Matt Groening.

20 år och 400 avsnitt senare är Simpsons den mest långlivade komediserien i amerikansk tv-historia. De har plockat hem 23 Emmys, Homer har fått en egen stjärna på Hollywoods Walk of Fame och hans standarduttryck ”D’oh!” togs år 2001 upp i Websters Oxford English Dictionary.

Så att det till slut kommer en långfilm är kanske inte så konstigt. Som tv-kreatör har Groening – som de senaste åren även parallellt jobbat med serien Futurama – inget kvar att bevisa.

simpson_varg
Homer i knipa, vilket snarare bör betraktas som regel än undantag.

Du som missat Simpsons och har tänkt kolla ikapp med hjälp av dvd-boxarna kan med gott samvete hoppa över de två första säsongerna. Inte så mycket för att serien i början var ganska fult tecknad, utan för att den verkliga huvud­personen, Homer,
faktiskt var ganska tråkig inledningsvis.

I början hade han fortfarande moral och vissa etiska värderingar, som sedan dess helt har försvunnit. Med resultat att serien blivit mycket roligare.

– Vi hittade formen efter ungefär tre år. Då satte sig alla karaktärerna. Ju dummare Homer är, desto roligare är han. Jag är som mest nöjd med en scen när jag kan konstatera att så här korkad har Homer aldrig någonsin varit, säger Groening.

Intervjutiden börjar lida mot sitt slut. Kaffet i Starbucksmuggarna är uppdrucket och lådorna med skrikigt färgade donuts gapar tomma.

Allt har förflutit smärtfritt – ingen japansk journalist har undrat vilka skostorlekar intervjuoffren har (incidenter av den typen hör inte till ovanlig­heterna på såna här pressevenemang).Tills nu.

När presskvinnan från Fox säger att vi bara har tid för en fråga till, eftersom Matt Groening snart måste tillbaka till ritbordet och jobba, ställer sig en italiensk journalist upp och ställer en lång, kryptisk fråga om ett avsnitt som har väckt uppmärksamhet i det katolska Italien. Ett avsnitt där Homer tydligen ”hyllar abort”.

Matt Groening ser ännu lite tröttare ut, skakar på huvudet och svarar:

– Homer är en dålig människa. Bry dig inte om honom.

The Simpsons movie har premiär på svenska biografer fredagen den 27 juli.

Oskar Hammarkrantz

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:00