Hoppa till innehåll

Historievidrigt men Tarantino-esque – Stockholm Bloodbath överraskar publiken

Filmen Stockholm Bloodbath och en frilagd Quentin Tarantino.

Det svenska bioåret öppnar med en utflippad tolkning av en Sveriges historiskt mest kända händelser. Recensionerna har just börjat ramla in och det går definitivt att hitta en röd tråd.

Regissören Mikael Håfström har med sin tolkning av Stockholms blodbad valt en lite okonventionell väg, rent kreativt. Istället för att försöka hålla skeendet så historiskt korrekt som möjligt verkar han istället ha använt verkligheten som en språngbräda till något ösigare med underhållning i fokus. De svenska kritikerna tycks eniga om inspirationskällorna. Och det är inga tråkiga regissörsreferenser som används.

”Svensk historia möter Quentin Tarantino och Guy Ritchie”, skriver Aftonbladet som ger filmen tre plus.

”Med självdistans och en jätteglimt i ögat presenteras de danska jävlarna på Quentin Tarantino-vis som ’Evil man’, ’Man with scar’ och ’The King’, skriver SVT:s Kulturnyheterna som också delar ut betyget 3 av 5.

”Om man kastar bort historieböckerna kan man ha riktigt roligt åt Stockholm bloodbath. Det Tarantinoinspirerade kostymdramat förvandlar massavrättningen i Gamla stan 1520 till ett smaskigt, brutalt och anakronistiskt äventyr”, menar DN som även de delar ut en trea.

Så för den som inte förväntar sig en absolut historisk korrekthet men har en svag punkt för medvetet överdrivet underhållningsvåld, verkar det här helt klart som ett alternativ för helgens biobesök.

Stockholm Bloodbath har biopremiär fredag 19 januari. I rollbesättningen märks bland andra Alba August, Claes Bang och Adam Pålsson. Filmen regisseras av Mikael Håfström.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.