H&M och M.I.A gör musikvideo – uppmanar till återvinning av gamla kläder

H&M har tillsammans med världsartisten M.I.A släppt en musikvideo som ska skapa uppmärksamhet kring klädmärkets initiativ ”World Recycle Week”.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-04-13 09:10  |  Lästid: < 1 minut

Återvinningskampanjen, som lanserades på Vogue i veckan, sjösätts med den specialskrivna låten ”Rewear It” med tillhörande musikvideo. Företagets mål är att samla in minst 1000 ton kläder under veckan. Videon visar M.I.A, mest känd för monsterhiten Paper Planes, och andra människor dansandes på olika ställen runt om i världen.

Reaktionerna har varit blandade, många hyllar både initiativet och låten medan andra påpekar att kampanjen kommer skymma gräsrotsrörelsen Fashion Revolutions årliga kampanj som hålls samma datum som H&M:s initiativ.

M.I.A säger själv att oavsett om det finns negativa aspekter så ska kampanjen ses som ett fall framåt.

– Om allt H&M gör är att inspirera andra storföretag att bry sig och vara medvetna, eller om H&M blir kritiserat för någon av sina fabriksprocesser så är det positivt. De tar iallafall steget in på en miljömedveten arena. Allt sådant är ett framsteg och jag tycker att man måste ge det en chans, säger hon.

H&M har dessutom de senaste dagarna blivit hårt kritiserade för de dåliga arbetsförhållanden som råder i deras fabriker i bland annat Bangladesh.

World Recycle Week sker 18-24 april, då du kan lämna dina gamla kläder på ditt närmaste H&M, oavsett vilket märke eller skick plagget är i.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-04-14 14:01