Veganskt läder och nässelkläder bland H&M-vinnare

Kläder som växer med barnet, mikroorganismer som liknar skinn och nedbrytbara outdoorplagg. Det är några av modevärldens mest innovativa projekt, enligt H&M Foundation.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-04-04 11:46  |  Lästid: < 1 minuter

Det är fjärde året som H&M Foundation och storägaren Stefan Persson delar ut Global Change Award. Prissumman, tio miljoner kronor, fördelas på fem vinnare som skapat innovationer som fokuserar på minskad konsumtion av resurser i modebranschen genom nya material, processer och affärsmodeller.

– De här innovatörerna har potential att bli samarbetspartners till alla aktörer i modebranschen som är intresserade av att skapa en industri som agerar inom planetens gränser, säger Karl-Johan Persson, VD på H&M.

Förutom pengarna får vinnarna även gå ett ettårigt acceleratorprogram i samarbete med Accenture och KTH.

Förstapriset på 3 miljoner kronor gick till tyska Circular Fashions Loop Scoop – ett digitalt system som tidigt i designprocessen bryter ned hur materialval, design och annat påverkar miljön.

Schweiziska Sane Membrane av Dimpora fick 2,5 miljoner kronor för sitt nedbrytbara och mineralbaserade membran för ytterkläder.

”Det är ironiskt att kläder som formges för personer som verkligen älskar naturen ofta orsakar märkbar skada på miljön”, skriver personerna bakom membranet.

Kenyanska Sustainable Sting av Green Nettle Textile fick 1,5 miljoner kronor för deras brännässlebaserade textil.

”Det här är en planta som enkelt kan omvandlas till ett hållbart tyg som påminner om linne”, skriver personerna bakom Green Netttle Textile.

Kläder som växer med barnet belönades också.

Liksom peruanska Lab Leather av Le Qara som använder mikroorganismer för att framställa ett slags läder som är både veganskt och nedbrytbart.

Totalt granskades 6 640 idéer från 182 länder.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-04-08 09:56