Hur viktig är öppningsmatchen? 10 svenska slutspel sedan 1990 avslöjar

Första matchen i en turnering kallas ofta för nyckelmatch, men faktum är att vi inte har vunnit den matchen i VM på över 30 år – men trots det till och med tagit VM-brons. Vi har synat Sveriges chanser att gå vidare från gruppen i Ryssland baserat på resultatet i den inledande matchen – och önskeresultatet är förvånande!

Olle Arnell  |  Publicerad 2018-05-31 16:44  |  Lästid: 6 minuter

Sverige tar emot Sydkorea i sin första gruppspelsmatch i VM i Ryssland och som alltid talas det om just första matchen som en nyckelmatch.

”Viktigt att ta poäng, framför allt viktigt att inte förlora.” säger alla förstå-sig-påare.

Den sägningen kan du ta med dig till kompisgänget, fikabordet eller valfritt kommentarsfält på sociala medier och sprida omkring dig tills någon ger dig en fysisk eller mental lavett, men hur vore det att titta lite på statistiken och historien?

Vi har blickat tillbaka på Sveriges första gruppspelsmatcher i samtliga EM och VM vi kvalificerat oss till sedan 1990 och vad det egentligen betyder för det fortsatta VM-slutspelet.

Svenska landslaget som ska spela VM i Ryssland. Men hur mycket avför inledningsmatchen fortsättningen av turneringen?

Svenska landslaget som ska spela VM i Ryssland. Men hur mycket avför inledningsmatchen fortsättningen av turneringen?

Sveriges resultat i första gruppspelsmatchen i mästerskap sedan 1990

 

VM i Italien 1990

I vad som omtalas som en av de mest defensivt präglade VM-turneringarna någonsin inledde Sverige mot Brasilien och förlorade med 1-2. Med samma resultat torskade man sedan mot både Skottland oh Costa Rica. De trippla förlusterna är ett av Sveriges tyngsta bottennapp någonsin i ett slutspel.

Kontenta: Förlust i inledningsmatchen slutade med 0 poäng och uttåg i gruppspelet.

 

EM i Sverige 1992

Det skulle bli en fotbollsfest på hemmaplan för Sverige och det landslag som toppat formen till hemma-EM. Premiären slutade med ett godkänt 1-1 mot Frankrike i, och följdes upp med en vinst mot blivande mästarna Danmark med 1-0. Gruppsegern säkrades via en 2-1-vinst mot England och då bara åtta lag deltog i mästerskapet var man redan framme i semifinal. Man förlorade dock denna med 2-3 mot Tyskland och grannlandet i väst som kort inpå turneringen fick ersätta Jugoslavien gick hela vägen och vann.

Kontenta: Kryss i inledningsmatchen slutade med 5 poäng och uttåg i första slutspelsomgången.

Svenska landslaget 1994 som tog brons trots oavgjort i öppningsmatchen

Sverige spelade oavgjort mot Kamerun inledningsmatchen i VM 1994 men tog ändå VM-brons.

VM i USA 1994

Den magiska svenska fotbollssommaren 1994, den när många unga män för första gången fick höra om Karin Boye, inleddes med 2-2 mot Kamerun och följdes upp av en 3-1 vinst mot Oleg Salenkos Ryssland. I gruppfinalen mot Brasilien minns väl alla Kenneth Anderssons lobbmål ”med fel fot” som Arne Hegerfors säger, men Romarios stöt-skott vid stolproten grusade Sveriges planer på gruppseger. Man vann sedan alla matcher fram till semifinalen där vi Brasilien väntade återigen. En sanslös sommar som mest kändes som en dröm stötte på sin första stora motgång, men i bronsmatchen mot Bulgarien lurefix-frisparkade Mild, ner-i-backen-nickade Brolin, och vänta-ut-dom-målade Henrik Larsson oss fram till en 4-0-seger.

Kontenta: Kryss i inledningsmatchen slutade med 5 poäng och VM-brons.

 

EM i England 1996 – var inte kvalificerade

VM i Franrike 1998 – var inte kvalificerade

 

EM i Belgien och Nederländerna 2000

Första mästerskapet på sex år för svensk del skulle bli en dyster historia i en svår grupp. Vi nöjer oss väl därför med att konstatera resultaten? Förlust med 1-2 mot Belgien i första matchen följdes upp av 0-0 mot Turkiet och 1-2 mot Italien.

Kontenta: Förlust i inledningsmatchen slutade med 1 poäng och uttåg i gruppspelet.

Anders Svensson skruvar in frisparken mot Argentina 2002. Sverige vinner dödens grupp.

Anders Svensson skruvar in frisparken mot Argentina 2002. Sverige vinner dödens grupp.

VM i Japan och Sydkorea 2002

Inför den kanske svåraste gruppen ett svenskt landslag någonsin hamnat i var det knappt någon som trodde på avancemang, och än mindre gruppseger. Men efter 1-1 mot England kom sedan en blytung 2-1-vinst mot Nigeria och, via en frimärke-värdig frispark från Anders Svensson, vann vi gruppen efter ett sensationellt 1-1 mot Argentina. Don’t cry for me Argentina och hela den biten. Sen kom Senegals Camara och gjorde två mål.

Kontenta: Kryss i inledningsmatchen slutade med 5 poäng och uttåg i första slutspelsomgången.

 

EM i Portugal 2004

Ljungberg, Ibrahimovic, Allbäck, och en flygande Larsson (2) fixade en 5-0-seger mot Bulgarien i premiären. Sverige hade ett riktigt starkt lag på pappret under den här tiden och det här mästerskapet grämer sig många över idag. Premiärkrossen följdes upp av 1-1 mot Italien och den klassiska 2-2-matchen mot Danmark. Ciao ciao Italia och sånt, men sen kom den där matchen. När Sverige och Nederländerna spelat fotboll i 120 minuter plus tillägg hade inget av lagen lyckats göra mål och när det var dags för straffar missade Cocu för Nederländerna. Problemet var bara att både Zlatan och Mellberg missade sina straffar. Mellberg blev den största syndabocken då han missade den sjätte straffen.

Kontenta: Vinst i inledningsmatchen slutade med 5 poäng och uttåg i första slutspelsomgången.

Henrik Larsson nickar in Erik Edmans inlägg mot Bulgarien 2004.

Henrik Larsson nickar in Erik Edmans inlägg mot Bulgarien 2004.

VM i Tyskland 2006

Fiaskostarten som var 0-0 mot Trinidad och Tobago följdes upp av 1-0 i slutminuterna mot Paraguay (”Ljungan på nick!” som Allbäck skrattvrålade ur sig i tv) och drömmen om avancemang levde. Via 2-2 mot England lyckades man ta sig vidare från gruppen men Teddy Lucics röda kort och Henkes straffmiss är bara två detaljer ur en match där vi inte hade räckt till om vi så fått spela med 12 man på plan. Tyskland är Tyskland och på hemmaplan är de så fruktansvärt mycket Tyskland.

Kontenta: Kryss i inledningsmatchen slutade med 5 poäng och uttåg i första slutspelsomgången.

 

EM i Schweiz och Österrike 2008

2-0 mot de regerande mästarna Grekland lovade gott, men följdes upp av torsk 1-2 mot Spanien och 0-2 mot Ryssland. Du minns ju bedrövelsen så vi ska inte påminna dig med jobbiga detaljer i onödan. Om du inte minns den: grattis! Och fortsätt scrolla nedåt.

Kontenta: Vinst i inledningsmatchen slutade med 3 poäng och uttåg i gruppspelet.

 

VM i Sydafrika 2010 – var inte kvalificerade

 

EM i Polen och Ukraina 2012

En snöplig 1-2-förlust mot hemmanationen Ukraina i inledningsmatchen följdes upp av ännu en uddamålsförslut, 2-3 mot England. När turneringen redan var över för svensk del var det så dags att vakna. Snygg avslutning med 2-0 mot Frankrike efter en riktigt bra insats, men tre poäng kommer man inte långt med.

Kontenta: Förlust i inledningsmatchen slutade med 3 poäng och uttåg i gruppspelet.

Andriy Shevchenko nickade in ett av målen för Ukraina när Sverige förlorade med 1-2 i öppningsmatchen.

Andriy Shevchenko nickade in ett av målen för Ukraina när Sverige förlorade med 1-2 i öppningsmatchen.

VM i Brasilien 2014 – var inte kvalificerade

 

EM i Frankrike 2016

Sverige lyckades inte göra ett enda mål i gruppspelet och då är det svårt att gå vidare från en grupp. Man inledde med 1-1 mot Irland efter ett självmål av irländarna och sedan var det dubbla 0-1-förluster mot Italien och Belgien. Det mest minnesvärda från den här turneringen är väl den besvikna svenska supportern i TV4 som gick viral? Och kanske, för vissa, Gusten och Wilbachers lustiga ramsa (googla!)

Kontenta: Kryss i inledningsmatchen slutade med 1 poäng och uttåg i gruppspelet.

 

Så vad säger då det här inför Sveriges inledande NYCKELMATCH mot Sydkorea i VM i Ryssland?

Så här säger historien om Sveriges fortsatta äventyr i VM i Ryssland baserat på öppningsmatchen i de mästerskap Sverige kvalificerat sig för sedan 1990.

Kommer Sydkorea och Son Heung Min stoppa Sverige och Emil Forsberg redan i första matchen?

Kommer Sydkorea och Son Heung Min stoppa Sverige och Emil Forsberg redan i första matchen?

Om vi vinner mot Sydkorea:

Två gånger har vi vunnit inledningsmatchen, EM 2004 och EM 2008. 2004 åkte vi ut i första slutspelsmatchen och 2008 gick vi inte ens vidare från gruppen.

Om vi spelar lika mot Sydkorea:

Fem gånger har vi kryssat i inledningsmatchen. En gång tog vi VM-brons, en gång åkte vi ur i gruppen, och tre gånger åkte vi ut i första slutspelsmatchen.

Om vi förlorar mot Sydkorea:

Tre gånger har vi förlorat inledningsmatchen och alla tre gånger har vi åkt ut i gruppen.

 

Analys:

Att vinna första gruppspelsmatchen verkar riskabelt. Trots en flygande start vid två tillfällen gick vi bara vidare från gruppen en av gångerna.

Om vi däremot kryssar första matchen tycks vi behålla fötterna på jorden samtidigt som vi gett oss själva en god chans inför resten av gruppspelet. Av fem inledande kryss har vi tagit oss vidare från gruppen tre gånger, missat slutspel en gång, och bannemej vunnit brons i VM en gång!

Förlorar vi inledningsmatchen ser det väldigt dystert ut. Av tre tillfällen där vi inlett med en förlust har vi fått åka hem redan innan slutspelet alla tre gånger.

 

Hur har det gått i VM?

Om vi gör skillnad på mästerskapen har vi kvalificerat oss för 4 VM-turneringar och 6 EM-turneringar sedan 1990.

Ingen av inledningsmatcherna har slutat med vinst.

Tre inledningsmatcher har slutat med kryss. 1994 blev det brons, och 2002 och 2006 åkte vi ut i första slutspelsmatchen.

En inledningsmatch har slutat med förlust, 1990, då åkte vi ut i gruppen.

 

Till sist:

Visst är öppningsmatchen viktig men det bästa verkar ändå vara att kryssa. Den här genomgången visar att det lett till avancemang från gruppen vid de flesta tillfällena. En gång tog vi oss till och med hela vägen fram till VM-bronset, så om vi kryssar mot Sydkorea: sitt ner i båten och se fram emot nästa gruppspelsmatch – tyskarna har vi kryssat mot förut (minns 4-4 i Berlin!) och sen ska vi bara vinna mot Mexico för att skrapa ihop de fem poäng som gett oss avancemang varje gång!

Heja Sverige!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-19 09:35