Hoppa till innehåll

IKEA samarbetar med finska Marimekko – släpper bastukollektion

Ikeas bastukollektion BASTAU.

Kollektionen hämtar inspiration från nordisk bastutradition, heter BASTUA och består av totalt 26 olika produkter.

En nordisk inredningsallians tar form när IKEA:s heminredningskunskap möter finländska mönstermästarna Marimekkos design. Något som får ses som skapligt unikt, det är nämligen första gången Marimekko samarbetar med ett annat företag för en kollektion.

Kollektionen BASTUA, som faktiskt är det småländska ordet för bastu, har den nordiska bastutraditionen som utgångspunkt och ska, genom produktval och design, belysa glädjen och möjligheten i att ta sig tid att varva ner och slappna av.

Det genomgående temat i kollektionen är djärva mönster, där ett av mönstren sticker ut: Ett lövtryck som är inspirerad av rabarberväxter som ofta växer i närheten av finländska bastustugor. Hushållsprylarna och möblerna hämtar sina spår från tidlösa nordiska silhuetter.

Kollektionen består av 26 olika produkter som möbler, glas och textilier med färgstarka mönster. Badrockarna, handdukarna och bastustävan riktar sig främst till – skräll – bastubadet. De andra föremålen är tänkta att användas före eller efter en basturitual oavsett om det handlar om att njuta av en lättare måltid, sjunka ner på en mjuk sits för att känna sig mer avslappnad eller att skapa en lugnare stämning genom kollektionens doftljust som luktar fläder, rabarber och söt vanilj.

Men du behöver inte enkom använda produkterna i bastun. Enligt IKEA ska de funka minst lika bra för en avkopplande dag på stranden.

Kollektionen kommer att finnas från den 3 mars i alla IKEA-varuhus i Sverige. Spana in hela IKEA och Marimekkos bastukollektion här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.