Hoppa till innehåll

Dä ä bar å åk – TV4 gör dokumentär om Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark

Historien om Sveriges största vintersportare genom tiderna blir TV4-dokumentär i tre delar.

Det behövs knappast någon introduktion av Ingemar Stenmark. Alpinlegendaren från Tärnaby som tog mängder av mästerskapsguld och medaljer och vann 86 världscupssegrar (samtliga i slalom och storslalom) är närmast ett levande väsen inom svensk sporthistoria.

Minst ett dussin olika 60- och tidiga 70-talister har av allt att döma berättat för dig om hur tv:n rullades in i klassrummet när det var dags för andra åket i Wengens slalom. Det är nämligen det 60- och tidiga 70-talister allra helst nämner från sin skolgång under barndomen.

Efter karriären har den charmigt tystlåtne västerbottningen deltagit i mängder av tv-program såsom Lets Dance– och Mästarnas Mästare. Han vinner alltid.

”Stenis” med sina två OS-guld i Lake Placid 1980. Foto: Getty Images

Nu ska ”Stenis” liv blir dokumentär – i december släpps Sagan Stenmark på TV4 och TV4 Play, en serie i tredelar.

I dokumentären berättar Ingemar själv närgånget och ärligt om alla detaljer som krattade vägen för hans vansinnigt framgångsrika karriär, som också gjort honom till en av våra mest älskade idrottare genom tiderna.

”Jag har sällan funderat över min karriär, därför var det kul att blicka tillbaka på alla minnen och att träffa gamla kompisar som jag inte ser så ofta. Jag valde att medverka i dokumentären för att kunna påverka och ge en rättvis bild av mig själv och att det kanske skulle vara kul för mina barn och barnbarn att få se vad jag har sysslat med i min ungdom”, säger Ingemar Stenmark själv om dokumentären Sagan Stenmark.

Foto: Gustav Hallén/TV4.

Medverkar i dokumentären gör, förutom Stenmark själv och närmaste familjen, även barndomsvänner från Tärnaby, Stig Strand, Pernilla Wiberg och tidigare – klassiska – konkurrenter som bland annat Bojan Krizaj och bröderna Phil och Steve Mahre.

Sagan Stenmark sänds i tre delar. Dokumentären har premiär i december på TV4 Play och TV4.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.