Hoppa till innehåll

Instagram gör om flödet – visar bilder huller om buller

Joel Linde

Instagram genomför en totalförändring och låter populära inlägg hamna överst, oavsett om de är nya eller gamla. Användare med få likes kan få det kämpigt att synas.

Då var det Instagrams tur att följa Facebook och Twitter i att låta algoritmer sköta hur bilderna i ditt flöde publiceras. Populära bilder kommer att prioriteras och hamna överst, oavsett om de är nya eller inte.

Instagram har skilt sig från Facebook i det avseendet att du alltid har sett innehållet i kronologisk ordning, men nu har de alltså bestämt sig för att skrota det formatet. I stället kommer ditt flöde nu att ordnas efter, som Instagram själva beskriver det, ”sannolikheten att du gillar innehållet”. Det avgörs bland annat genom ditt förhållande till de som publicerar bilderna, och när de publiceras, skriver de i ett pressmeddelande.

Till en början kommer allt innehåll från de konton du följer fortfarande att visas, men med tiden kan innehåll som får väldigt lite uppmärksamhet komma att filtreras bort helt, skriver tekniksajten Tech crunch.

Instagram själv presenterar givetvis nyheten som något positivt, men om man tänker efter är det inte så självklart att detta är något vi kommer uppskatta. En given konsekvens är att ditt flöde kommer bli alltmer strömlinjeformat, eftersom innehåll av hög kvalitet, med massor av likes – till exempel från kändisar – med största sannolikhet kommer att prioriteras.

Dessutom kommer kronologin helt att brytas upp, och flödet kommer inte längre att vara en realtidslista över vad dina vänner gör, utan snarare en topplista. Vi kan alltså vänta oss att de starka blir starkare, och de svaga svagare.

Så varför gör Instagram detta?

Förmodligen för att ”bra” innehåll håller användaren kvar längre, och sannolikheten att hen stänger ner appen sjunker. Det återstår bara att se hur användarna kommer att reagera.

En sak är åtminstone säkert: Instagram som vi kommit att känna det finns snart inte längre.

Glöm inte att gilla oss!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”false” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.