Det här bör du tänka på för att inte bli lurad på Black Friday

Black Friday realappar

Nästan var femte jacka går upp i pris på reahelgdagen.

Markus Aamisepp | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-11-26 10:00  |  Lästid: 2 minuter

När Black Friday står för dörren släpps på något sätt samtliga hämningar hos många människor. Ena sekunden besitter man de civilicerade attribut mänskligheten vuxit fram under 200 000 års tid. Andra sekunden stormar man in på Elgiganten och hivar barn till höger och vänster för att komma åt det sista rabatterade PS4-exemplaret.

Trots de betagande röda realapparna kan man inte låta bli att undra om det hela är en bluff. Det visar sig nämligen att varannan svensk har låg tillit till butikerna och deras reaerbjudanden under Black Friday, vilket en ny undersökning av Kantar Sifo visar.

Det är inte heller konstigt. Fjolårets statistik visar att armbandsur (-1,4%), stationära datorer (-0,34%) och möbler (-4,66%) var de allra sämsta produkterna att fynda då priserna bara gick ned med ett fåtal procentenheter. Varor som jackor, tv-apparater och mobiltelefoner visade sig till och med gå upp i pris under Black Friday i fjol.

Black Friday-hysteri.
Prisnedsatta tv-apparater som lockar.

– Att man förväntar sig en rabattsats som butikerna inte alltid kan matcha bidrar givetvis till en skepsis, men andra saker påverkar också. Först och främst så skulle jag säga att den låga tilliten beror på att svenskarna i regel är väldigt ifrågasättande och vana vid att söka upp priser, vilket är en tydlig skillnad vi kan se jämfört med övriga länder vi har verksamhet i. I Sverige har också reafusket diskuterats flitigt de senaste åren, där ett fåtal aktörer gjort att handeln som helhet blivit ifrågasatt, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på jämförelsetjänsten Prisjakt i ett pressmeddelande.

Var dock inte för upprörd. I genomsnitt visar det sig att de flesta erbjudanden är hyggliga erbjudanden under Black Friday jämfört med övriga tider på året. Sedan finns ju trots allt även konsumtionsdilemmat vilket innebär att varje svensk får brottas med samvetet när den svarta fredagen nalkas.

Bästa tipsen inför Black Friday:

1. Bästa produkterna att fynda

Enligt statistik från fjolåret var produktkategorierna under fjolårets Black Friday bland annat mikrovågsugnar (-11,17%), vaser (18,82%) samt viss teknik då exempelvis Samsung-TV:n UE43NU6025 hade en prissänkning med 20 procent jämfört med veckan innan – vilket var det lägsta priset under hela 2018.

2. Sämsta produkterna att fynda

Det kan vara klokt att inte investera i armbandsur (-1,4 %), stationära datorer (-0,34 %), och möbler (-4,66 %), i alla fall om man ska tro fjolårets statistik. Personer som är ute efter att fynda parfym bör också se upp, då kategorin enbart var 4,29 procent billigare än en vanlig dag, samt för att var femte (20,29 %) produkt till och med gick upp i pris på rean.

3. Bra julklappsfynd

De som får lön den 25:e kommer i år kunna handla med påfyllt lönekonto under hela Black Week, samt på Black Friday. För de som är ute efter julklappar eller gåvor till sig själv kan därför dessa reor vara bra tidpunkter att handla på.

4. Jämför innan du handlar

Se till att prisgranska butikerna innan du slår till på diverse reaköp under Black Friday. Det kan även vara smart att hålla koll på prisutvecklingen på de produkter du är intresserad av på prisjämförelsetjänster.

Källor och statistik: Kantar Sifo & Prisjakt

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-26 10:49