Hoppa till innehåll

Intervju: Designern om hajpade Uniqlo-samarbetet

På 10 poäng: Yosuke Aizawa. På 8 poäng: Eh… Äh, vi är på väg mot hyllade samarbetet mellan japanska kedjan Uniqlo och likaledes japanska hipphets-funktionsplaggs-varumärket White Mountaineering. Och jag har fått ställa mina svåraste frågor till WM-grundaren Yosuke Aisawa. Varför kändes det här samarbetet kul att göra? – Jag har alltid haft en vag idé … Continued

På 10 poäng: Yosuke Aizawa.

På 8 poäng: Eh… Äh, vi är på väg mot hyllade samarbetet mellan japanska kedjan Uniqlo och likaledes japanska hipphets-funktionsplaggs-varumärket White Mountaineering. Och jag har fått ställa mina svåraste frågor till WM-grundaren Yosuke Aisawa.

Varför kändes det här samarbetet kul att göra?

– Jag har alltid haft en vag idé om ”familj” som ett tema i huvudet. När Uniqlo kontaktade mig kändes det som en möjlighet att kombinera det temat och mina ideal som modedesigner, med deras koncept ”LifeWear” och skapa en kollektion som verkligen är för alla.

Hur ser man tydligast White Mountaineering-avtryck i kollektionen?

– Hybrid Down Jacket är min favorit ur kollektionen, om jag bara får välja en. I den har jag utgått från deras klassiska dunjacka och adderat vattentäta fickor med dragkedja på båda sidor av bröstet. Det är ovanligt med bröstfickor för deras plagg, och jag ville addera en militär känsla utan att kompromissa med den värmande funktionen. Jag har också ett motto kring min design, att människor rör på sig – så jag strävar alltid efter maximal rörlighet i plaggen. Jag vill att du ska glömma att du bär plagget. Uniqlos innovation med en tredimensionell axelkonstruktion passar perfekt in i det. Den svarta kan du styla med klassiska plagg för en tidlös och modern look.

Hur kommer White Mountaineering utvecklas framöver och vad ser du för trender i herrmodet i den närmsta framtiden?

– Jag har arbetat på min nuvarande inriktning i 15 år och nu känner jag en extra stark koppling mellan mitt designtänk och tidens anda. Jag skulle vilja ännu mer utforska mötet mellan mode och funktionskläder. Herrmodet tycker jag blir mer och mer personligt, mer än bara att klä sig snyggt. Vi kommer nog få se mycket mer av att män uttrycker sin personlighet genom sina kläder, snarare än att bara klä sig praktiskt.

Kollektionen inkluderar nio olika ytterplagg för såväl män och kvinnor som barn och finns i Uniqlos butiker samt online nu.

Johan Hurtig Wagrell är komiker, poddare och skribent med ett inte så hälsosamt intresse för mode i allmänhet och japanska t-shirts i synnerhet. Här skriver han om just mode – OCH OM SITT HÖGINTRESSANTA LIV!!!

Email: denjohanhurtig@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.