Hoppa till innehåll

Our Legacy gör skejtkollektion med Vans: ”En dröm om Kalifornien”

Tom Cehlin Magnusson

Hyllade svenska Our Legacy samarbetar med Vans och firar det amerikanska märkets arv inom skejt- och surfkulturen. För Café berättar Our Legacys Jockum Hallin om Chewbacca-sneakers, drömmarna om Kalifornien och om vilket punkband som symboliserar den nya kollektionen.

Årets kanske coolaste samarbete är här innan snön ens hunnit smälta. Our Legacy gör en samarbetskollektion med Vans och släpper coachjackor, t-shirts, hoodies och skor tillsammans med det amerikanska skejtmärket. Kollektionen är helt ritad av Our Legacy och har varit ett försök från det svenska märket att göra den ultimata Vans-kollektionen. Café fick en exklusiv intervju med Our Legacys Jockum Hallin i samband med lanseringen av samarbetet.

jockum
Jockum Hallin från Our Legacy.

– Jag är uppvuxen med punk, hardcore, surf- och skejtmode i början av 90-talet, från att jag plockade upp mitt första Thrasher Magazine 92, 93. När man var ung tonåring drömde man om västkusten i USA, hardcorebanden som spelade där och alla coola skateboardåkare. Kollektionen är en dröm om Kalifornien, och en hyllning till ett märke som varit med i hela våra liv, berättar Jockum Hallin, en av Our Legacys grundare.

sp17_vault_ourlegacy_vn0a31h7fs8_ourlegacysstee_marshmallow015_w2

Färgskalan går i tvättat svart, offwhite och orange, en hyllning till Vans hem i Orange County.

– Vi kollade på Vans grejer på 60-talet när det grundades, och hittade goa grejer från den eran och mixade det med plagg från när man själv upptäckte Vans i början av 90-talet. Några av printsen är inspirerade av gamla hardcorepunk-tröjor, men också gamla autentiska Vans-tryck. Typografin har vi gjort för hand, vi ville få till kopieringsmaskinskänslan innan datorerna kom.

Något av det roligaste med Our Legacys kollektioner är materialvalen, hur har ni tänkt där?

– Vi har velat ha samma kvalité som när man köpte grejerna på 90-talet när allt gjordes i USA. Vi fick faktiskt Vans att tillverka allt i Kalifornien, vilket de inte har gjort på länge. Vi ville ha den här tjocka bomullskvalitén som inte slits ut, tillsammans med arménylon och hårig mocka på skorna: samma mocka som vi använt på Our Legacys egna boots och löparskor. Det ska vara lite Chewbacca-feeling.

sp17_vault_ourlegacy_collage

Jockum berättar om arbetet med att ta fram kollektionens sneakers:

– Vi har försökt återskapa skorna som de kändes i början på 90-talet med en tjockare sula och en smalare läst med lite mer naturliga fel. Skorna gjordes mer för hand då, vilket medförde att det blev små skavanker här och där. Det har vi försökt highlighta istället för att gömma.

Du nämner hardcorepunk-scenen som inspiration, vilket band symboliserar den här kollektionen?

– Själva feelingen i kollektionen är positiv: mycket vitt och ett print där det står ”Positive Mental Attitude”. Det finns ett gammalt hardcoreband som heter Youth of Today som jag tycker symboliserar den känslan. De regerade i New York i slutet av 80-talet med blekt hår, hoodies och Vans… det bandet sammanfattar kollektionen tycker jag. För mig personligen har det varit ett drömsamarbete. Att vi har fått fria tyglar att skapa vad vi vill, utan förhållningsregler. Det har varit grymt roligt att göra.

Kollektionen släpps den 25 februari på bland annat Sneakersnstuff, Caliroots och Our Legacys egna Work Shop-butik

sp17_vault_ourlegacy_ssteelong_collection015_w1

Se fler bilder på kollektionen i bildspelet nedan:

[allergallery id=”98418″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.