Hoppa till innehåll

Författaren Pascal Engman: ”En läderklädd technofantast kissade mig i bröstet”

Författaren Pascal Engamn.
Kristofer Steneberg

Författaren Pascal Engmans nya bok ”Råttkungen” handlar om hur den svenska incelrörelsen möts på olika forum och förenas i grovt kvinnohat. För Café berättar Engman om kraschade båtar, pistolhot i Chile och blöta nätter i Berlin.

Den tidigare Expressen-journalisten Pascal Engman sadlade i slutet av 2016 om till författare på heltid. Sedan dess har han släppt två rosade böcker – debutromanen Patrioterna och förra årets Eldslandet. Nu är han aktuell med boken Råttkungen som släpps senare i höst.

Vi var sugna på att veta mer om Pascal Engman och bad honom besvara vårt frågeforumlär.

Hur är din familjemiddag?  

– Frustrerande. Alltid nån unge som vill visa en ful teckning. Och bakom den lilla bastarden står en stolt förälder med samma dna som en själv och med glansig blick säger: ´Albin har gjort den alldeles själv´. Man tittar på teckningen och tänker: ´Det hoppas jag – för om det är du som ritat den här jävla giraffen med tre ben och svans som en porrfilmspenis borde du donera dig själv till forskningen´. Ska man verkligen behöva ta den där skiten bara för att man är släkt? Jag vet inte?

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att det inte var en bra idé att ge sig ut och tågluffa ensam i Östeuropa. Det slutade med att jag blev utkörd i en bil, någonstans i gränstrakterna mellan Bulgarien och Rumänien, och fråntagen nästan hela reskassan. Hade gömt tusen spänn i höger strumpa, som jag använde för att betala en kille för att köra mig tillbaka till Bukarest. Sen for jag hem.

Vems råd följer du slaviskt? 

– Socialstyrelsens.    

Vilken produkt skulle höja din livskvalitet? 

– En butler.  

Vilket är ditt favoritgift?  

– Självförhärligande.

Pascal Engman.

Vad gör du när du får kritik? 

– Blir kränkt, skriver upp kritikerns namn i min inre svarta anteckningsbok och säger högt för mig själv ”vänta bara”. Jag önskar att jag vore mer som min flickvän Linnea. När jag kritiserar henne riktar hon båda tummarna mot sig själv och säger på engelska ´living legend of Instagram´.

Vilken svensk person önskar du att vi fick se mer av? 

– Familjen Wahlgren. Jag tycker att de varit kraftigt underexponerade de senaste åren. På allvar. Jag älskar dem.   

Vad är mest fel i världen just nu? 

– Världens barn. De känns sköra hela bunten. Det går nog åt helvete, vad det lider. Jag har pensionssparat i tio års tid av den anledningen.   

Vilka är dina favoritskor?  

– De gröna filttofflor jag och min flickvän Linnea stal från Steam Hotel förra sommaren. De är slitna, de luktar som ett dött däggdjur, men de håller fortfarande.  

Skryt om en framgång!  

– Jag var tidig med att sluta använda v-ringade t-shirtar. Och en gång lyckades jag snudda vid Zlatan Ibrahimovics rygg inne på Café Opera. Det måste ha varit 2006, möjligtvis 2007. Min dåvarande tjej såg vad jag sysslade mig och kallade mig sinnessjuk.  

Vad är det närmaste du har kommit att dö? 

– Jag fick en pistol mot huvudet på jakt efter en efterfest i ett fattigt område norra Chile en sen natt i mitten av 00-talet.  

Erkänn en motgång!  

– Jag var rätt sen med att inse att det här med internet nog kunde vara något.   

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl? 

– Vill säga någon tuff hiphop-låt. Men det är nog Stad i Ljus. Meningen ´Och så när allt blir stilla, när tiden inte längre finns, då ser jag oss tillsammans, och då är resans slut det enda som vi minns´ ger mig darrläpp och ögonfukt varje gång.

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på? 

– I ett buskage i en park i Berlin av att en läderklädd technofantast kissade mig i bröstet.  

Vilket är ditt livs största misstag? 

– Att jag ägnade ett halvår åt att skapa ett socialt nätverk av typen Facebook för Sydamerika. Sen kom Facebook.  

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över? 

– Jag ställer extremt hårda krav på människor i min omgivning, men väldigt låga krav på mig själv.  

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför? 

– Midsommardagen 2006 hade min då 20-åriga vän ett förhållande med en gift kvinna i 40-årsåldern. Hon betalade honom månadsvis typ 10 000 kronor för ”sällskap” på olika hotellrum. Vi fick låna hennes mans båt för att ta oss ut till Sandhamn – utan hans vetskap. Hamnade snart i sjönöd. På hemvägen skar motorn ihop efter nån timme och vi fick bogseras hem av två båtvana stekare. Väl i hamn lämnade vi båten där – obrukbar och förstörd. Det var fan elakt. Så gör man inte.

Pascal Engman är aktuell med nya boken ”Råttkungen” som släpps senare i höst.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.