Hoppa till innehåll

Jag och Schibbye startar ny utrikessajt

Om det är något som den här bloggen har visat så är det att ni läsare är intresserade av utrikesjournalistik. Ni vill veta vad som händer ute i världen. Ni vill läsa om Gloria som förlorade sin familj i ebola, om Esther som tar hand om barnen som ingen vill ha, om 16-åriga Princess som … Continued

bsp

Om det är något som den här bloggen har visat så är det att ni läsare är intresserade av utrikesjournalistik. Ni vill veta vad som händer ute i världen. Ni vill läsa om Gloria som förlorade sin familj i ebola, om Esther som tar hand om barnen som ingen vill ha, om 16-åriga Princess som säljer sex på en gata i Monrovia.

Ni vill inte bara läsa. Ni vill dessutom veta hur man kan hjälpa till, kunna göra en direktinsats som att fixa en klänning till Shirley och dessutom följa upp hur det går för människorna ni lärt känna.

Så som utrikesjournalistik produceras i Sverige i dag är det i princip omöjligt.

* * *

Alla redaktioner drar i dag ner på sina kostnader. Nya besked om varsel är vardag för journalister och fotografer. Utrikeskorrespondenterna blir färre och tiden då reportageteam kan vara ute i världen reduceras till några dagar. Riskerna för att kidnappas eller dödas ute i fält blir allt större samtidigt som frilansare får allt mindre betalt.

Det här är tredje månaden jag är på plats i Liberia. Det är så lång tid som det tar att lära känna det land som du ska rapportera om. Du lär känna landet genom att vara i det – inte genom att sitta på ett kontor i Sverige och slå på en dator.

Därför fanns det aldrig någon tvekan när Martin Schibbye frågade mig om jag vill vara med och starta Blank Spot Project – en ny reportagesajt för kvalitativ utrikesjournalistik.

* * *

Blank Spot Project ska täcka de underrapporterade platserna i världen och avslöja dolda sanningar. Reportrar och fotografer ska få tid att vara ute i världen och gräva sig ner i det dolda och inte bara förklara att något har hänt utan varför. Deras historier får vara långa, kanske till och med så långa som en liten bok. Publiceringen är främst digital.

Ni läsare ska få vara delaktiga i arbetet. Allt från att bolla reportageidéer till att hjälpa till med information om de länder vi sätter ner kängorna i. Det är för er läsare som vi gör våra reportage och det är med er läsare vi vill ha en nära kontakt.

Det är också ni läsare som blir direkta köpare av den journalistik vi producerar – genom crowdfunding. Blank Spot Project ska vara en läsarfinansierad och oberoende nyhetskanal.

* * *

För att Blank Spot Project ska bli verklighet behöver vi få ihop en miljon kronor till att börja med. Gillar du oss och vill vara med och se till att detta blir verklighet? Då går du in här.

Vår hemsida finns här, Twitter här, Facebook här och Instagram här.

Bakom Blank Spot Project står Martin Schibbye, jag och den redaktion som tidigare gjorde OmVärlden. Totalt är vi åtta grundare. Läs mer här.

***

Och har du några idéer om reportage och granskningar så tas de tacksamt emot redan nu! Mejla mig eller kommentera nedan! Jag är så nyfiken!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.