Hoppa till innehåll

Barnen som har Esther

Det här är barnen som ingen vill ha. De är precis som andra barn. De ser ut som andra barn och har samma känslor och drömmar och behov av att leka och lära och krypa upp i en famn och känna sig trygga. Men de här barnen är inte som andra barn.  För ingen vill … Continued

estherfashion

Det här är barnen som ingen vill ha. De är precis som andra barn. De ser ut som andra barn och har samma känslor och drömmar och behov av att leka och lära och krypa upp i en famn och känna sig trygga.

Men de här barnen är inte som andra barn.  För ingen vill ha de här barnen. De har alla förlorat sina föräldrar och ingen har velat ta hand om dem.

Hade de inte Esther, som själv förlorade sin mamma och pappa i kriget när hon var liten, skulle de inte ha någon. Esther tar hand om de här barnen utan något egentlig stöd från någon. Det har hon hållit på med i över tjugo år.

* * *

Jag tror att om det är något som människorna i Liberia har lärt mig så är det acceptans. Har du förlorat allt så finns det bara ett sätt att gå vidare – acceptera det. Du kan inte förändra det som du inte har makt att förändra.

Men Esther gör något mer än att acceptera. Esther ger fast hon själv inget har. Esther får 1,75 dollar per månad och barn av staten – det är vad hon skulle behöva per barn och dag. Det är pengar som Esther och barnen absolut inte kan klara sig på.

Men Esther hittar sina sätt. Hon går runt med sina varma ögon och trygga händer och odlar grönsaker som hon kan sälja och knepar och knåpar med småpengar för att kunna göra flickorna fina i håret och köpa en fotbollsplansch till pojkarnas rum. I hennes närhet finns alltid ett lugn och en stillhet som säger att det räcker att du finns till och andas – så är du älskad.

* * *

Men den här dagen behövde hon inte knepa och knåpa. Den här dagen har hon hoppat upp och ner som en liten flicka och dansat och skrattat och kramats och tjutit av lättnad.

Den här dagen har alla barnen fått nya kläder och skor och glasögon och underkläder och halsband och hårgrejer och målarböcker och kritor. De absolut fattigaste barnen i hela Liberia har fått det absolut finaste.

Och Esther själv fick kjolar och sysaker – och en Iphone! Aldrig trodde jag väl att den dagen skulle komma. När jag skulle stå bredvid Esther och lära henne använda en Iphone bredvid alla ungar som klätt på varandra och sträckt på ryggarna och höjt på hakorna.

Barnen som har något som andra barn inte har.

De har Esther.

estherbag
Alla vill veta – vad är i väskan?

estherdancing
Esther dansade och hoppade upp och ner av glädje när vi öppnade den

esthermagda
Esther lär sig använda sin nya Iphone

estherphone

estherschool
Det finns flera klassrum hos Esther men inga stolar och bänkar så vi ska anlita en snickare för att bygga

estherbed
Och så måste vi fixa lakan och myggnät till alla sängar

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.